ER MED ENNÅ: Claus Lundekvam (t.h.) er lysten på et sluttspill med landslaget, men kommer trolig til å takke nei til videre landslagsspill i det øyeblikket Norge er ute av kvaliken.

— Mister vi muligheten til å komme oss til VM, er det naturlig at jeg vurderer landslagsfremtiden min, sier Lundekvam til Bergens Tidende.

Det vil i så fall ikke være første gang austevollingen har vurdert å slutte å spille med det norske flagget på brystet. Tidligere var det mangel på spilletid som presset frem vurderingene.

Nå er han Åge Hareides sikreste kort på laget, men knesmerter og magert med norske poeng i oppgjørene mot Skottland og Slovenia de neste seks dagene, vil føre til at han på ny vurderer sin fremtid som landslagsspiller.

En belastningsskade

— Det var lysten på å spille i et mesterskap som var hovedgrunnen til å fortsette. Forsvinner den muligheten blir situasjonen annerledes, sier midtstopperen med 31 landskamper, men som aldri har fått oppleve noe EM eller VM som spiller.

Belastningsskaden jumpers knee er en kronisk betennelse i kneleddsenen. Landslagslege Thor Einar Andersen vil ikke utelukke at Lundekvam kan spille karrieren ut med kneskaden, men innser at Premier League og landslaget ikke er den perfekte kombinasjon.

— Å spille to kamper i uken er langt fra ideelt for Claus. Det vil gjøre det vanskelig i lengden, sier Andersen.

Rune Bratseth, Ronny Johnsen og Håvard Flo er andre fotballspillere som har hatt jumpers knee. Alle tre måtte etter en stund gi tapt for smertene og operere.

— Et inngrep er ikke særlig avansert. Problemet er at det tar lang tid å komme tilbake. 6-12 måneder er ikke uvanlig, sier Andersen.

Ingen operasjon nå

Operasjon for Lundekvam er på nåværende tidspunkt ikke aktuelt og han vil gjøre alt som står i hans makt for å unngå det. For å holde skaden i sjakk kreves det omfattende egendisiplin i form av alternativ trening og restitusjon.

— Det blir mye styrketrening. Å trene opp kneet og lårmuskelen er viktig, sier 31-åringen, som på gårsdagens trening ga seg 20 minutter før slutt for å ise ned det vonde kneet.

Det mest bekymringsfulle for Lundekvam er at kampene kommer så tett at det er veldig liten tid til å hente seg inn. Han er kjent som en type som presser seg veldig og gir alt. Foreløpig har han ikke stått over noen kamper på grunn av smertene, men erkjenner at den tiden kan komme.

— Skal jeg klare å fullføre kontrakten uten operasjon kan jeg bli tvunget til å spille færre kamper. Southampton er arbeidsgiveren min og det er ikke der en kutter først, sier han.

Lundekvam har knappe fire år igjen av kontrakten sin med sørkystklubben.

Med andre ord: Skal det kuttes blir det på landslaget.