Jeg tror at Cristiano Ronaldo har overtatt storscorertronen i Europa for godt.

Det forutsetter to ting: At kneet hans ikke slår seg vrangt — og at Lionel Messi ikke lenger er én som scorer minst 50 mål per sesong.

Men, to rekorder blir stående i mange, mange år: Messis fabelaktige 91 mål fra kalenderåret 2012 og hans 73 mål fra sesongen 2011/12. De to rekordene klarer selv ikke en Ronaldo, helt på toppen av en stor karriere.

Kun Messi kunne gjort noe med rekorden

Det betyr også at jeg tror at Cristiano Ronaldos ekstreme 17 mål, i forrige sesongs Champions League blir stående i mange sesonger. Fordi det kun er Messi som kunne gjort noe med den.

En skadet muskel i låret (hamstring), som i tillegg rives opp et par ganger i løpet av kort tid, setter spor. Muskelen blir svekket, noe av toppfarten kan forsvinne, og spilleren kan bli engstelig for at skaden igjen rives opp. Om vi ser en litt mindre eksplosiv Messi i dagens utgave, så kan det nok også henge sammen med alderen, og ikke minst at kroppen må merke kjøret etter å ha prestert på et ufattelig høyt nivå, to dager i uken i 6-7 år.

Selv Lionel Messi er laget av kjøtt og blod, selv om hans nye trener Luis Enrique sier Messi gjør ting på treningsfeltet man ikke klarer å gjøre selv på Playstation. Det sensasjonelle med Messi er at han knapt spilte dårlige kamper i sin beste periode, han var involvert hele tiden i det laget skapte på den siste tredjedel av banen. Legger man til at han reiste jordkloden rundt for å spille landskamper og oppvisningskamper, så skjønner man at dette ikke kan vare evig. Reflekterer man godt nok over det, så sier det seg selv at det måtte komme en reaksjon. Selv for ham. Både i hode og kropp. Mentalt og fysisk.

Fra målmann til tilrettelegger?

Kanskje ser vi denne sesongen at spilleren Messi er i endring. Fra spilleren som løp i full sprint fra resten av fotballverden, med ballen limt til venstrebeinet, og avsluttet med de lekreste mål, til spilleren som ligner mer på en nr. 10 spiller, tilretteleggeren.

Tilretteleggerrollen er jo langt fra ny for Messi. Siden han serverte sin første målgivende pasning i La Liga, mot Real Madrid i 2005, så har Messi nå på ni år servert målgvinede pasninger i serien 100 ganger. Og han er involvert i cirka tre fjerdedeler av Barcelonas mål, enten som avslutter, med målgivende pasning eller tredje sist på ballen.

En annen årsak til at Messi ikke scorer like mye som tidligere, er selvsagt at Barcelona ikke lenger er verdens beste klubblag. Som de var mellom 2009 og 2013. Og det skyldes mer enn at Messi ikke lenger er like dominant. Katalanernes suverenitet var mer enn Messi alene, og spillere som forsvarshjertet Puyol, solide og fotballkloke Eric Abidal, El Maestro Xavi og en bedre utgave av Iniesta, var et lag med perfekt offensiv og defensiv balanse. Og på sidelinjen stod treneren som alltid fikk 100 prosent ut av mannskapet, Pep Guardiola og Barcelona var to hender i én hanske. Et samstemt symforniorkester, nesten uten en feiltone.

Kommer ikke til å score like mye

Jeg håper, for alle fans av Messi og Barcelonas skyld, at jeg tar feil, men jeg tror ikke Messi kommer til å score like mye som han før gjorde. Det er nesten naturstridig.

Blir Luis Suarez den suksessen Barcelona så sårt trenger, og Neymar får mer styrke i kroppen og mer stabilitet i spillet sitt, så kan allikevel klubben vinne La liga og Champions League.

Da er de ikke avhengig av at Messi skårer 60-70 mål per sesong, det kan holde med 35-40 pluss, samt 20-25 assist per sesong fra argentinerens følsomme venstreben.

En strek(k) i regningen gir kanskje Messi en stor betydning i en ny rolle - ikke i full sprint med ballen i beina - men som servitør, som hovmester, med blikk for de lekreste målgivende pasningene.

Ingen må bli forundret om så skjer, om bare spilleren fortsatt er sulten og motivert nok.

Lionel Messi i Maradona-rollen? Det kan fort bli en realitet.

Sportslig hilsen Roar