Hareide legger ut på sin lengste reise: – Må være mentalt rustet

Onsdag legger Åge Hareide (64) ut på sin klart lengste reise som fotballtrener.

Publisert: Publisert:

De ansatte ved Danmarks ambassade i Oslo ba pent om å få være med på bilde sammen med landslagssjef Åge Hareide. Ambassadør Jarl Frijs-Madsen tok jobben som fotograf. Fra venstre: Berit Haugaard Jereminsen, Hareide og Julie Schroeder. Foto: Dan P. Neegaard

  • Erlend Nesje
  • Dan Petter Neegaard (foto)
Denne artikkelen er over to år gammel

BLINDERN: – Det handler om å være mentalt rustet, sier Danmarks norske landslagssjef.

I den danske ambassadørens residens ved Blindern i Oslo, deltok Hareide under lanseringen av kampanjen «Norge trener Danmark».

Danskene vil ha støtte fra norske hjemmesittere under VM i Russland. Og en smilende Hareide, i mørk dress og hvit skjorte, tar imot all den støtten han kan få fra sine landsmenn under VM.

Den rutinerte fotballtreneren debuterer i et internasjonalt fotballmesterskap. I sine 47 år i toppfotballen er 10 dagers samling det lengste Hareide har vært med på.

Håper på 40 dagers samling

Men når han ved lunsjtider onsdag samler sine VM-spillere i Helsingør, begir han seg ut på en reise som varer i minst 35 dager.

Dersom Danmark går videre fra gruppespillet, skal han og spillerne være samlet i 40 dager. Det er målet for Hareide og Danmark: Åttedelsfinale.

– En uke på La Manga kan være tøft nok. Den lengste treningsleiren jeg har vært med på er 10 dager. Det blir uvant, det handler om å ha nok energi selv. Samtidig må spillerne også være mentalt klare nok, mener Hareide.

Han vet at det kan oppstå brakkesyke og slitasje under en så lang samling. Hareide tror det første resultatet i VM blir avgjørende for resten av oppholdet. Med en seier mot Peru i den første kampen 16. juni, vil mye gå av seg selv.

– Derfor handler det sinnssykt mye om Peru-kampen i oppladningen. Vi tenker nesten kun på Peru. Vi må ha DEN starten. John Dahl (Tomasson, assistenttrener) har selv god erfaring fra sluttspill og han sier at den første kampen er så sinnssykt viktig. Fordi den setter standarden for det du kan gjøre på banen og feltet.

Les også

Hareide mener moldenserne er for negative og kritiske til MFK: – Man kan spørre folk i Ålesund hvordan de har det nå

Åge Hareide var i Oslo tirsdag formiddag da den danske ambassaden lanserte kampanjen «Norge trener Danmark». Foto: Dan P. Neegaard

Skal ikke se ham stresset

Han beskriver Peru som sterke, gode defensivt og aggressive. De er like Chile, som Danmark spilte uavgjort mot i mars.

– Men vi har en fordel: De er små, vi er større. Vi har stor luftstyrke og må utnytte det. De har problemer på faste situasjoner.

– Hvordan skal du frigjøre deg selv fra det presset som er i et VM?

– Jeg synes selv det har gått bra å håndtere press i viktige kamper, enten det er Malmö i Champions League, vinne seriegull eller cupfinaler, eller ta Danmark til VM. Du føler presset, men absorberer det på en bra måte. Spillerne vil se på meg om jeg blir stresset. Men jeg pleier ikke å være så stresset under kamper. Jeg er mer «på hugget» før fløyta går. Det har nok skjedd litt med årene, at jeg er mer avslappet, at jeg ikke er så oppjaget som tidligere. Du legger en plan, i tillegg har du en plan B, og så holder du deg til det. Da blir spillerne sikrere også.

Les også

Nærmer seg endelig VM-uttak: Her er Hareides dom over Bendtner-våren

Ble kvitt ryggproblemene

I vinter og på vårparten slet Hareide med sterke ryggsmerter grunnet to prolapser. I to uker ble han liggende i gulvet og se opp i taket. Blant annet måtte han sende assistent Tomasson ut for å se på spillere.

– Jeg er helt fin nå, forsikrer Hareide.

– Med behandling har det gått helt greit. Men jeg opplevde en smerte jeg ikke unner noen.

Hareide sier han ikke trenger behandling under VM. Han kan fokusere på det han skal gjøre på treningsfeltet og i kamper.

Christian Eriksen er Danmarks største stjerne. Foto: Peter Morrison / TT / NTB Scanpix

Hareide tror effektiviteten blir nøkkelen for å komme seg videre fra gruppen med Peru, Australia og Frankrike.

– Vi produserer alltid sjanser. Det handler om effektivitet og der har Christian vært helt utrolig, sier Hareide og sikter til Tottenham-spilleren Christian Eriksen, som har scoret 15 mål på de siste 17 landskampene.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Danmark
  2. Åge Hareide
  3. Fotball-VM 2018