I de forskjellige OL-øvelsene er det vidt forskjellige alderspektre blant utøverne. Mens veteraner kan lykkes i idretter som sykkel, er det ofte unge vidunderbarn som dominerer i turn.

En ny trend startet innenfor turn etter 1976 OL i Montreal. Da sendte Romania 14-åringen Nadia Comaneci til Canada. Det endte med tre gullmedaljer.

Etter Comanecis eventyrlige suksess tenkte mange turnledere over hele verden at yngre utøvere hadde en fordel. Kvinnekropper er nemlig vanligvis mer bevegelige før den siste fasen av puberteten.

I årene etter 1976-lekene ble de kvinnelige eliteturnerne yngre og yngre. Det internasjonale turnforbundet begynte å bli bekymret over utviklingen.

Først ble aldersgrensen hevet fra 14 til 15 år. Siden 1997 har det vært et krav til turndeltakere i OL at de hvert fall må fylle 16 samme år som mesterskapet.

LEST DENNE? Russerens smil vekker avsky hos konkurrentene: — Det gjør meg rasende.

Turnpresidenten: - Ser små ut

Under årets OL er det mange som har spekulert rundt de kinesiske turnjentenes alder.

I sosiale medier har anklagene mot de kinesiske turnerne vært hyppige, og et spørsmål går igjen:

«Hvor gamle er egentlig disse jentene?»

Flemming Solberg er tidligere turner og ekspertkommentator i TV 2s OL-sendinger. Han mener det uansett ikke er noen fordel for turnerne å være under 16 år.

— Det er en voksen idrett. Det er ikke en fordel å være barn. Det skjønner kineserne, sier Solberg til Aftenposten.

Wang Yan har imponert i turnhallen under OL. Ifølge de offisielle papirene er hun 16 år gammel. Foto: AP

President i Norges Gymnastikk— og Turnforbund Kristin Gilbert har merket seg kinesernes ungdommelige utseende, men ser ingen grunn til å ikke tro på aldersinformasjonen som er oppgitt.

— Det internasjonale turnforbundet har sjekket pass og ID-papirer, og konkludert med at det ikke er grunn til å tvile på at kineserne holder riktig alder. Jeg har ingen dokumentasjon på at dette ikke stemmer, skriver Gilbert til Aftenposten i en tekstmelding, før hun legger til:

— De ser imidlertid veldig små og unge ut i forhold til de fleste andre utøverne.

TRENGER PHELPS LIVREDDERE? Idrettsverdenen ler av jobben, men den har en logisk forklaring.

- Kinesere vanligvis små

South China Morning Post skriver at de kinesiske representantene «så ut som barn». Avisen viste også en formidabel oppgang i Google-søk på alderen til utøverne. Spesielt utøveren Wang Yan har vært under mistanke blant TV-seere, ifølge statistikken fra Google.

Det kinesiske laget har imidlertid hele veien vært klokkeklare på at deres utøvere oppfyller kravene. Ifølge de offisielle tallene er tre av utøverne - Mao Yi, Fan Yilin og Wang Yan - alle 16 år gamle.

FIKK DU MED DEG DETTE? OL-håpet feiret finaleplass med bytur i Rio. Det skulle han ikke ha gjort.

Det kinesiske laget tok bronsemedaljen under lagkonkurransen i OL. Her er de under medaljeseremonien. Foto: AP

Tan Jiaxin er 19 år, mens kapteinen Shang Chunsong er 20 år. Når konfrontert med anklagene fra vestlige land av South China Morning Post, svarte sistnevnte slik:— Kinesiske utøvere er vanligvis små. Jeg og Tan ble født i 96, resten ble født i 99. Kanskje det ikke ser sånn ut, men vi er ikke så unge, sier Shang.

I forkant av lekene snakket Fan Yilin om hun og lagvenninnenes alder.

— Jeg synes ikke vi har et aldersproblem, ettersom mange kinesiske turnere normalt er i sin beste alder når de er 16 og 17. Mange av oss begynner med turn i veldig ung alder, sa Fan ifølge den danske avisen BT.

Avslørt for aldersjuks etter ti år

Selv om alle representantene for Kinas turnlag er klare på at de ikke har løyet om alderen, vil nok Kinas turnhistorie alltid bidra til mistanke.

Det kinesiske laget ble nemlig dratt inn i en skikkelig aldersskandale i sammenheng med Sydney-lekene i 2000. Turneren Dong Fangxiao hadde nemlig stått oppført med fødselsåret 1983 da hun hjalp det kinesiske laget til bronse i lagkonkurransen i Sydney. Da hun åtte år senere skulle være med den kinesiske troppen som støttespiller, skrev hun i et registreringsskjema at hun var født i 1986, skriver danske BT.

Fangxiaos forglemmelse bidro til å avsløre aldersløgnen. Fangziao hadde bare vært 14 år under Sydney-OL, og i 2010 ble det kinesiske laget fratatt bronsemedaljen.

Også under Beijing-OL i 2008 ble det kinesiske laget etterforsket for å ha oppgitt feilaktig alder på enkelte utøvere. Ved dette tilfellet ble imidlertid ikke unøyaktigheter avslørt.