(F.v.) Marcel Schmelzer, trener Jürgen Klopp, Nuri Shain og Sokratis har gått skuffet av banen mange ganger denne sesongen. (F.v.) Marcel Schmelzer, trener Jürgen Klopp, Nuri Shain og Sokratis har gått skuffet av banen mange ganger denne sesongen. Foto: Reuters/Ina Fassbender

Fjørtoft: – Dortmund har spilt i VM-bakrus

Et Borussia Dortmund i krise kan kopiere historisk bunn-nivå.

Borussia Dortmunds forferdelige sesong så langt har sjokkert fotball-Europa. Jan Åge Fjørtoft følger tysk fotball tett, blant annet som ekspert for tyske Sky. Han tror VM-bakrusen har sittet lenge i hos Dortmunds fem verdensmestere fra i sommer.

– Jeg tror VM-gullet har vært med på å skape en litt slappere innstilling i Dortmund. Spillestilen deres fungerer ikke optimalt hvis spillerne ikke er 100 prosent, sier den tidligere norske landslagsspilleren.

Han trekker frem Bayern München som en klubb med større vinnerkultur. De rødkledde har ikke latt seg affisere av VM-gullet i stor grad. Laget fra sør-Tyskland leder serien suverent.

ULOGISK: Jan Åge Fjørtoft synes det er snodig å spare spillere i Champions League for å ha bedre sjanse til å sikre seg plass i neste sesongs Champions League. Foto: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX

– I Bayern München må man omstille seg på tre minutter, hevder Fjørtoft.

Forsvarsfireren har slitt

Eivind Bisgaard Sundet, som kommenterer tysk fotball for Eurosport, peker på tre årsaker til kollapsen:

  • Sentrallinjen fra fjorårssesongen har på forskjellige måter ikke bidratt til veldig mange Dortmund-poeng i år.
  • Stjernespiss Robert Lewandowski har forsvunnet til erkerivalen Bayern München.
  • En skadet ankel har gjort at Marco Reus kun har spilt ti seriekamper så langt denne sesongen.

Kaptein Mats Hummels' svake prestasjoner er det største mysteriet, om vi skal tro Bundesliga-eksperten:

– Mats Hummels har vært fryktelig dårlig, sier Sundet om midtstopperen som tidvis har blitt sterkt knyttet til en overgang bort fra årets tyske skuffelse.

Fjørtoft deler kommentatorens oppfatning av gultrøyenes forsvarsspill. I tillegg trekker han frem keeper Roman Weidenfeller som en som har underprestert.

– Weidenfeller har vært på en nedadgående kurve. Hummels har slurvet mye bakover. Samtidig savner de Lewandowski, som gjorde mye mer enn bare å putte ballen i mål, forklarer sunnmøringen.

Har statistikken på sin side

Vi har gått gjennom alle sesongene i de fem største ligaene siden 1963/64 (den første sesongen i Bundesligaen). Kun syv lag har rykket ned året etter at de kapret en plassering blant de tre øverste i hjemlig liga.

  • Se oversikten nederst i saken!

Det gir en sannsynlighet på ufattelig lave syv promille for at Dortmund skal gjenta prestasjonen i år. Etter 20 av 34 spilte kamper lever gultrøyene fortsatt svært farlig. Laget avanserte til kvalifiseringsplass etter helgens seier over Mats Møller Dæhlis Freiburg.

Ingen av lagene leverte nevneverdige prestasjoner i Europa det påfølgende året. Borussia Dortmund møter Juventus i åttendelsfinalen i Champions League om to uker. I gruppespillet vant de sin gruppe, foran Arsenal.

Ligner på Leverkusen

Fotballkommentator på Eurosport, Eivind Bisgaard Sundet.

Bisgaard Sundet husker godt Bayer Leverkusens kollaps i 02/03-sesongen, året etter de tapte Champions League-finalen, den tyske cupfinalen og endte på 2. plass i den tyske serien. De røde— og svartstripede var en hårsbredd fra å rykke ned. Leverkusen avsluttet sesongen kun fire poeng over Arminia Bielefeld (med norske Torjus Hansén i backfireren) og nedrykksstreken.Suksesstreneren Klaus Toppmöller fikk sparken i februar samme sesong.

– Leverkusen-kollapsen ligner litt, men i mitt hode husker jeg ikke noen som har gjort det så dårlig som Dortmund i år, sier sørlendingen.

Ingen smil rundt munnen

Tross helgens seier over Freiburg er stemningen laber i Dortmund. Jürgen Klopp uttalte til fotballmagasinet Kicker at laget hans måtte være de eneste som ikke var glade for en seier.

– Det er ikke rart når man egentlig skulle vært inne blant topp tre, forklarer Sundet.

Fjørtoft beskriver Klopp som «en intens og karismatisk energibunt». Samtidig er han ifølge Bundesliga-eksperten svært krevende for sine omgivelser. Han har likevel ingen tro på at Klopp får fyken med det første.

– Toppledelsen i Dortmund med Hans-Joachim Watzke (administrerende direktør), Michael Zorc (sportsdirektør) og Klopp deler en oppfatning om «én for alle, alle for én», kommenter Fjørtoft.

FAKTA

Disse lagene har rykket ned året etter å ha kommet på topp tre i en av de fem store ligaene:

Tyskland:

Nürnberg vant ligaen i 1967/68, rykket ned året etterpå.

Alemannia Aachen kom på 2. plass i 1968/69, endte sist året etterpå.

Italia:

Vicenza kom på 2. plass i 1977/78, rykket ned året etterpå.

Frankrike:

Angers kom på 3. plass i 1966/67, rykket ned året etterpå.

Nice kom på 2. plass i 1967/68, rykket ned året etterpå.

Sedan kom på 3. plass i 1969/70, endte sist året etterpå.

Lens kom på 2. plass i 1976/77, rykket ned året etterpå.