Den svenske fotballeksperten Johanna Gåra har vært fast inventar på TV4-sendingene fra spansk La Liga siden 2011. Nå gir imidlertid Garå seg i kanalen — på grunn av netthets.

Det forteller 39-åringen i et intervju med nettavisen Resumé.

Garå forteller om en situasjon hun befant seg i like etter en kamp mellom Real Madrid og Barcelona. Hun sto klar til å svar på seernes Twitter-spørsmål rett etter en kamp da hun oppdaget hatmeldinger og utsagn om at hun er «verdiløs».

— Der står jeg i direktesending og skal håndtere at en person synes jeg er helt verdiløs. Jeg blir nedfor, men later som ingenting, sier Gåra.

Annerledes for kvinner

Hun forteller at hun unngår å lese hva Twitter-brukere skriver om henne i sammenheng med TV-opptredener.

— Det er litt synd at jeg ikke lenger leser «mentions» (når folk skriver om henne på Twitter, journ. anm.), ettersom jeg da hverken kan svare på spørsmål eller merker dersom det skulle være 90 prosent positive kommentarer, sier Garå.

Garå understreker at fotball vekker følelser og tror «tonen» ofte er annerledes mot kvinner i sosiale medier.

Gulbrandsen: - Føler meg heldig

Landslagsspilleren Solveig Gulbrandsen har jobbet som fotballekspert for TV 2, men har ikke følt ubehag over nettkommentarer sendt i hennes retning.

— Egentlig føler jeg meg veldig heldig, jeg er en av de få som ikke har opplevd mye netthets, men jeg har jo ikke oppsøkt det heller, sier Gulbrandsen til Aftenposten.

Cecilie Berg-Hansen og Lise Klaveness er blant de norske kvinnelige fotballekspertene som tidligere har fortalt om netthets. Gulbrandsen har imidlertid ikke opplevd det samme.

Solveig Gulbrandsen har fått positive reaksjoner etter å ha jobbet i TV2. Hun har imidlertid byttet ut fotballekspertjobben med Toppserie-spill for Kolbotn. Her fra Toppseriens kick-off i mars. Foto: NTB SCANPIX

— Jeg føler egentlig at det har vært en del positive reaksjoner. Selvfølgelig påpeker folk det når du sier noe feil, det er helt riktig, og det er ikke netthets. Jeg har fått mange fine tilbakemeldinger, sier Gulbrandsen.Gulbrandsen har valgt å gjøre comeback som toppspiller. Dermed er jobben som fotballekspert satt på vent, selv om hun ikke utelukker å fortsette med TV-jobbing når karriéren er over.

- Ikke forberedt på å betale offentlighetens pris

For Johanna Gåra virker det imidlertid som at TV-karrièren er over. Hun forklarer hvorfor hun slutter i TV4 i intervjuet med det svenske nettstedet.

— Jeg er ikke forberedt på å betale offentlighetens pris. Jeg har aldri vært interessert i offentlighetens søkelys. Jeg liker å fortelle historier, og jeg liker spansk fotball, men jeg har aldri vært interessert av å gå på gallapremierer eller å bli intervjuet, dette her er et unntak, sier Garå.

Hun forteller videre at hun ikke angrer på at hun tok jobben i TV4. — Folk må tenkte at jeg er helt gal som forlater det her. Det er så mange som ville drept for min jobb, se på fotball og prate om det. Hvordan kan man velge det bort for en ni-til-fem-jobb?

Garå har jobbet for svenske, spansk og engelske aviser tidligere, men det er uklart hva som blir den videre karrièreveien for 39-åringen.