AALESUND — VÅLERENGA 4-1

AaFK fortsatte sin gode høsttrend da de slo Vålerenga 4-1 i en høyst fortjent seier. Spesielt Michael Barrantes og Leke James hadde en god dag på jobben. De herjet tidvis med VIF-forsvaret, og tegnet seg for henholdsvis to og én scoring. I tillegg kom Mos Abdellaoue inn og scoret mot gamleklubben.

Klatrer på tabellen

Seieren mot VIF var AaFKs sjuende hjemmekamp på rad uten tap, en hjemmeform som har vært den sterkeste bidragsyteren til at de oransje har brukt høsten til å pynte sterkt på tabellplasseringen. Høsten har brakt AaFK fra nedrykkskamp og opp på sjuendeplass – før siste serierunde. Med sjetteplassen innen rekkevidde.

Hjemmelaget ville klart mest fra start mot Vålerenga, og gikk ut med høyt tempo og stor innsats. Vålerenga virket på sin side mer forsiktig og avventende.

VIF tok ledelsen

I det klokken bikket fem minutter kom AaFK på en overgang der ballen gikk raskt i lengderetningen - fra Elmehid Karnass til Demar Phillips, som la inn til Leke James. Hans avslutning ble blokkert, men ballen endte i stedet hos Henrik Bjørdal. Helt alene med Michael Langer ble avslutningen litt for svak, og ballen gikk via VIF-keeperen og til corner.

Etter sjansen klarte gjestene å etablere trykk mot AaFK-målet. Og det skulle til slutt resultere i 1-0-ledelse på den første avslutningen deres i kampen.

AaFK klarte ikke å komme seg ut av egen sone, og det endte til slutt med et legg fra høyresiden som Mikael Dyrestam bare klarte å klarere ut på 14 meter. Der stod midtstopper Simon Larsen helt alene og klinket enkelt inn 1-0 med venstreslegga.

Etter scoringen klarte ikke AaFK helt å spille seg opp igjen på tempoet de startet i, og som de klarte å etablere et trykk mot VIF med i åpningen av kampen.

AaFK kom tilbake

Men i det 25 minuttet var de igjen nær scoring – denne gang på frispark ved Sakari Mattila, etter at Bjørdal ble lagt ned på 25 meter. Skuddet var hardt og gikk over muren, men innenfor rekkevidden til Langer som reddet.

Tre minutter senere var det duket for utligning.

Bjørdal la presist på bakerste stolpe, der Phillips fikk perfekt treff fra ni meter – litt spiss vinkel. Også denne gangen fikk Langer en hånd på ballen, men redningen gikk rett opp i været. På returen var Leke James tøff og god, og styrte ballen i det åpne målet i duell med Larsen. Dermed 1-1. Vålerenga slet med å komme tilbake, mot et langt mer aggressivt AaFK-lag. De klarte bare å spille seg til sporadiske avslutninger fra distanse, og kvaliteten på dem var så dårlig at det ikke ble farlig.

Barrantes på hodet

Utligningen ga vann på mølla for de oransje, og de klarte igjen å etablere press på de for dagen hvitkledte fra hovedstanden.

Og bare ni minutter etter utligningen var det AaFK som tok føringen.

Igjen kom de på en god overgang, og igjen langs venstrekanten. Ballen endte hos Phillips, som la presist inn på fremste stolpe. Der gikk Michael Barrantes til værs og stanget kontant inn 2-1. AaFK burde på sin side ha ledet 3-1 til pause. I det klokken bikket 45 minutter kriget James seg fri på høyresiden. Han la flatt inn til Barrantes, som var på god bevegelse mot bakerste. Men ballen ble ørlite for lang for en glidende Barrantes, og avslutningen endte utenfor VIF-målet. Dermed stod det 2-1 til pause.

AaFK økte

Også etter hvilen var det AaFK som ville mest fra start, og det tok ikke lang tid før VIF-forsvaret var på etterskudd. Fem minutter ut i omgangen måtte Daniel Fredheim Holm ty til ulovligheter på 18 meter da James var i fred med å løpe seg fri.

På frisparket fant Barrantes veg gjennom muren, og denne gangen var ikke VIF-keeper Langer med på notene. Skuddet gikk midt i mål, men var hardt. Langer var på sin side på veg mot høyre, og stod på feil fot. Dermed 3-1. Vålerenga kom litt mer med etter 3-1-scoringen, mens AaFK på sin side slapp seg lenger bak på banen. Men gjestene klarte ikke å spille seg gjennom det AaFK-forsvaret, som fikk god støtte fra en hardtarbeidende midtbane.

Endelig for Mos

Andre omgang virket å skulle være sjansefattig, men så ville AaFK det annerledes. Med ni minutter igjen å spille scoret AaFK igjen – ved innbytter Mos Abdellaoue på sitt første spark på ballen.

Bjørdal stakk spissen igjennom, og alene med Langer hamret AaFK-spissen inn sitt andre mål for sesongen – mot sin gamle klubb.

Morten Berre burde redusert til 4-2 bare minuttet senere, men helt alene med Sten Grytebust skjøt han svakt over.

AaFK hadde ikke tenkt å nøye seg med fire scoringer, og holdt trykket oppe mot slutten. VIF hadde på sin side mer enn nok med å forsvare seg, og de gangene de kommer fremover på banen satt ikke verken bevegelser eller pasningsspillet.

Men flere scoringer ble det ikke, og dermed kunne Jan Jönsson takke for seg med seier – i det som var hans siste kamp som trener for de oransje i Ålesund.

I siste serierunde venter Sandnes Ulf borte for AaFK, mens Vålerenga tar imot Start hjemme på Ullveaal.