Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) åpnet i forrige uke opp for tre minutter lange pauser ved hodeskader. Pausene innføres, slik at lagenes leger skal få tid til å vurdere om en spiller har pådratt seg hjernerystelse eller annen alvorlig hodeskade.

I sommerens VM fikk tyske Christoph Kramer fortsette å spille i finalen, selv om han åpenbart var desorientert. Ved et tidspunkt spurte han dommeren om hvilken kamp det var.

I tillegg spilte Uruguays Alvaro Pereira videre mot England, på tross av at han tilsynelatende var utslått et øyeblikk.

TAKK FOR NÅ: Svein Oddvar Moen – iført den omtalte grå joggebuksen – sender Benfica-keeper Artur korrekt av banen med rødt kort. Foto: NTB Scanpix

– Liv og helse førstSlike stygge episoder for åpent kamera har fått FIFA til å ta hodeskader på større alvor. Nå følger Det europeiske fotballforbundet (UEFA) opp. Fra og med denne ukens kamper i de europeiske klubbturneringene gjelder den nye treminuttersregelen.

– Dette er veldig positivt. Vi er glad for alle ting som kan ivareta sikkerheten og gjøre det tryggere for spillerne. Liv og helse går alltid først, sier Svein Oddvar Moen, Norges høyest rangerte dommer. Han har Champions League-fri denne uken, siden han var i Lisboa og dømte Benfica – Zenit i første runde.

– Alt som kan minske risikoen er vi veldig tilhenger av, sier FIFA-dommeren.

Også Pierluigi Collina, UEFAs dommerbas, er positivt innstilt:

KJENT STIL: Svein Oddvar Moens mimikk på banen er sjelden til å ta feil av. Her under cupfinalen. Foto: Vegard Grøtt, NTB Scanpix

– Jeg er glad for at dette nye direktivet ved hodeskader blir innført denne uken, bare dager etter at det ble godkjent av eksekutivkomiteen. Etter min mening gir den nye prosedyren dommeren en bedre oversikt over hvem som skal fatte den endelige avgjørelsen for om en spiller kan fortsette eler ikke. Det er lagets dommer, og ingen andre. Jeg håper dette vil føre til bedret helse, miljø og sikkerhet for alle spillerne, sier Collina.

Legen bestemmer

Meningen med regelen er at klubblegene skal få tid på seg til å fatte de rette avgjørelsene.

– Dommeren har aldri hatt ansvaret for skadde spillere. Det som er viktig, er at legene er sitt ansvar bevisst, og at den endelige avgjørelsen ikke blir trenerens, slik det sikkert har vært i mange tilfeller tidligere. Alt i alt er vi veldig positive til dette, sier Moen.

Han jobber selv i ambulansetjenesten, og er nok en av få dommere som har forutsetninger for å si noe om spillernes helse.

– Det kan du kanskje si, siden jeg har utdannelse i den retningen, men når jeg er på banen som dommer, er jeg på jobb i en annen setting. Men, det er klart, om en spiller skulle segne om, så vet jeg jo hva jeg skal gjøre, sier Moen.

Fikk oppmerksomhet

SORRY, MAC: Svein Oddvar Moen i aksjon i Lisboa. Foto: NTB Scanpix

Dommerne fikk en del ufrivillig oppmerksomhet for antrekket i den første Champions League-runden. Noen mente de så ut som keepere på joggetur midt på banen, andre lurte på om de hadde klippet av gamle, klassiske, grå joggebukser.Moen, som har vært toppdommer i 12 sesonger, mangler ikke antrekk når han skal male huset.

– He he. Det begynner å bli mange draktsett etter hvert. I Champions League er det ny kolleksjon hver sesong, og dømmer vi Europa Lague, er det egne drakter der også. I tillegg kommer norsk serie og landskamper, så det er blitt en del!