Drin Shala og Alban Shipshani var de to som fikk strengest straffer av spillerne. De ble begge dømt til fengsel i åtte måneder. Formose Pape Mendy ble dømt til fengsel i seks måneder.

Retten la spesielt vekt på lydopptakene der Formose Pape Mendy innrømmet kampfiksing. Han sa etterpå at dette var en spøk, men ble ikke trodd av retten.

De tre dømte ble også inndratt 30.000 kroner hver.

To av de tiltalte spillerne ble frikjent. Det gjaldt Fredrik Alexander Notice og Saif Haydar Jafar.

Innrømmet

Både Shala og Shipshani innrømmet under rettssaken at de hadde tatt imot penger for tips, men nektet for at dette hadde noe med manipulering av kamper å gjøre.

Den svenske 44 år gamle bakmannen ble dømt til fengsel i ett år og seks måneder. Den norske 34-åringen ble på sin side dømt til fem dagers fengsel og en mindre bot.

44-åringen ble i tillegg inndratt 340.000 kroner. Det vil si hele gevinsten han fikk på bakgrunn av kampfiksingen. Retten mener det er bevis utenfor enhver rimelig tvil at den svenske 44-åringen ga tilbud til flere spillere om å påvirke resultatet av kampene.

De tre fotballspillerne og den svenske 44-åringen anker dommen i den såkalte kampfiksingssaken. Aktor Asbjørg Lykkjen tar betenkningstid om påtalemyndigheten anker. De idømte straffene var langt lavere enn det statsadvokat og Lykkjen innstilte på. Hun mente at de tiltalte burde dømmes til straffer på mellom to og fem år.

Mener dommen sender riktig signal

Generalsektretær I NFF, Kjetil Siem er glad for dommen.

-Denne dommen sender ut et viktig signal om at man ikke fikser kamper i Norge ustraffet. Vi er glade for at politiet har tatt saken på høyeste alvor, samtidig som jeg vil rose klubbene med Follo FK i spissen for måten de har håndtert en vanskelig sak på. Dommen sender ut et viktig signal om at man ikke begår kampfiksing ustraffet i Norge. Fotballen alene kan ikke ta opp kampen mot dette ondet. Vi har iverksatt flere forebyggende tiltak og samarbeidet med både Norsk Tipping og norske myndigheter er tettere enn noen gang. Både FIFAs og Norsk Tippings overvåkingssystemer gir ingen indikasjon på at kampfiksing er et problem i norsk fotball. Samtidig må vi opprettholde trykket i det forebyggende arbeidet for at det skal forbli sånn, og at vi slipper å oppleve en slik sak igjen, sier generalsekretær Kjetil Siem i NFF.

Mørkt kapittel

Kampfiksingssaken er et mørkt kapittel i norsk fotball, og er den første av dens type som er oppe for det norske rettssystemet.

I juli 2012 kom det inn tips om mistanke rundt 2.-divisjonskampene Østsiden — Follo og Frigg - Asker.

Norges Fotballforbund anmeldte saken ikke lenge etterpå, noe som førte til tiltalen over to år senere.

Gamblerne fikk en total gevinst på 370.000 kroner som følge av den påståtte kampfiksingen.

— Dette har vært en vanskelig sak for fotballen fra dag en, og vi har stor forståelse for den belastningen dette har vært for de frikjente spillerne. På bakgrunn av de alvorlige opplysningene, hadde vi ikke noe annet valgt enn å gå til politiet med dem. Kampfiksing bryter med alt idretten står for, fortsetter Siem.

(NTB/100% Sport)