BRAGA: Brødrene Yttergård Jenssen har hatt helt ulike veier til det norske landslaget. Lillebroren dro til Frankrike som 16-åring, storebroren takket nei til belgisk toppklubb som 19-åring. Søndag kveld kan det faktisk skje at to norske brødrepar spiller samtidig for Norge. En av de største overraskelsene i Per-Mathias Høgmos b-pregede tropp til møtet med Portugal var Ulrik Yttergård Jenssen fra ungdomslaget til Lyon.

Han har fortsatt ikke en obligatorisk a-kamp for klubblaget, og kan dermed gjøre sin offisielle seniordebut mot laget som er rangert som det åttende beste i verden på FIFA-rankingen!

— Ja, det er ikke verst det, gliser midtstopperen som har imponert for det norske U21-landslaget.

De som følger den norske eliteserien har heller ikke hatt anledning til å bli kjent med stortalentet. For tre år siden flyttet han til en av Frankrikes største byer. Med seg på flyttelasset hadde han «moder'n og broder'n», noe som gjorde overgangen til fransk hverdag betraktelig enklere.

— Det mest utfordrende er språk og kultur. Franskmennene er ikke så husvarme og inviterer deg hjem. Jeg er glad for at jeg hadde foreldrene og Markus, det gjorde overgangen mykere, sier Yttergård Jenssen.

Trygge rammer hjemme

Akademiet til Lyon er blant de mest anerkjente i verden, og har fostret en rekke spillere som hevder seg i europeiske ligaer og turneringer. Den beinharde konkurransen gjør imidlertid at det kan bli tøffe tak mellom det som skulle være lagkamerater.

— Ja, det er spisse albuer, det er det ingen tvil om. Jeg hadde jo en medspiller som nektet å sentre til meg på halvannet år på trening. Det er ikke den samme kompisgjengen som det var i Tromsø, hvor jeg hadde vennene mine på laget og alt var flott og fint. Så jeg har virkelig måtte kjempe for å få den posisjonen jeg har, sier han.

Ulrik (t.v.) og Ruben Yttergård Jenssen kan få sin første fotballkamp på samme lag når Norge møter Portugal i morgen. Foto: NTB Scanpix

I Portugal bor han på rom sammen med storebror Ruben, som frem til for tre år siden var en trofast og lojal spiller for Tromsø. Da dro han til Kaiserslautern på nivå to i Tyskland. Som 19-åring hadde han muligheten til å signere for Standard Liege, men valgte å takke nei. Den gang hadde foreldrene to av Rubens lillebrødre å ta hensyn til. Dermed var det ikke aktuelt å flytte sammen med sønnen til utlandet.

— Fordelen til Ulrik er at han fikk komme seg ut med en gang og kjørt seg mentalt i utrygge omgivelser. Jeg hadde mer trygge rammer og fikk mer tid til å utvikle meg. Kanskje hadde vært sunt for meg å utfordre meg før, sier spilleren som to ganger har vært nære opprykk til Bundesliga.

Landslagets brødepar: Valon (øverst til venstre) og Veton Berisha og Ruben (øverst til høyre) og Ulrik Yttergård Jenssen. Foto: NTB Scanpix

Han vet naturlig nok ikke hvordan karrièren ville blitt om han tok samme valg som lillebror, men husker godt en b-kamp med Standard Liege da han trente med dem.

— Jeg spilte, mens Marouane Fellaini (nå Manchester United) satt på benken, så det er mulig jeg hadde vært et annet sted, sier han og ler, før han legger til:

— Det er også mulig det ikke hadde gått bra å flytte da.

Høgmo har ingen fasit

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo er usikker på hva som er det beste for unge, norske talenter. Noen velger å dra til akademier i utlandet, mens andre velger å gå veien via spill i eliteserieklubber.

Han mener den yngste av Yttergård Jensen-brødrene er et godt eksempel på et smart klubbvalg i veldig ung alder.

— Det er noen riktige og naturlig gode treningsmiljøer. Noen kan gå til toppklubber, for noen er det naturlig å være hjemme. Det finnes ingen fasit på det, sier landslagssjefen.

Han håper at norsk klubbfotball er så konkurransedyktig som mulig, og at det dermed også skal være mulig å være lenge hjemme i Norge og likevel slå til.

— På Island ser man at mange drar ut veldig, veldig tidlig. Det er blitt en kultur for det, og det er ingen tvil om at noen av utviklingsmiljøene ligger på et veldig høyt nivå.

NB: Det andre brødreparet i den norske troppen er Valon og Veton Berisha.

Flere fotballsaker:

Sett denne om barnefotball?