Norges Håndballforbund ble lei av å tape penger på «nasjonaldagen». NM-dagen i Spektrum – der juniorer og seniorer har spilt finaler i romjulen – er derfor historie.

På det beste har NHF endt med et underskudd på 300.000 kroner etter finaledagen, på det verste 500.000. — Spektrum er blitt dyrere og dyrere å leie. Den koster oss nå 750.000 kroner, forteller kommunikasjonsansvarlig i NHF, Kirsten Birkeland.

Tidligere i år besluttet forbundet at juniorfinalene skulle trekke ut av Spektrum. De skal spilles i Skien i oktober. Onsdag kom meldingen om at også seniorfinalene skal ut av Oslos storstue.

— Vi søkte Oslo kommune om et tilskudd for at finalene skulle forbli i hovedstaden, men fikk nei. Derfor besluttet vi å droppe Spektrum, forteller Birkeland.

Må ut av hallen

NM-finalene har som regel samlet 3000-6000 tilskuere. Begge tallene er for store for nye Nadderud Arena, som sto ferdig i vinter. Den har 1714 sitteplasser og 300 ståplasser.

- Hvem er det som ikke skal få komme inn i år?

— Det er ikke sikkert det blir så mange. I Spektrum kjøpte folk én billett som gjaldt hele dagen. Nå må de ut mellom de to finalene. Men det er jo ikke sikkert at de ser herrefinalen er så interessert i damefinalen, og motsatt, sier Birkeland og henviser til kvotene klubbene har tatt ut.

— Det er bare Elverum, Halden og ØIF Arendal som har tatt ut større kvoter enn det er mulig å få inn i Nadderud Arena. Vi har registrert at både Elverum og Arendal synes det er trist at finalen skal spilles i en så liten hall, men vi kan jo håpe at TV-bildene blir gode fra Nadderud, at det blir propaganda for sporten og at en fullsatt hall viser at håndballen bør få en større arena. Det har vi jobbet for siden 1970-tallet, sier Birkeland.

Protester fra skogen

NHFs beslutning ble ikke tatt godt i mot på Elverum. Dette skriver sportssjef Wenche Norberg-Schulz i en kommentar i Østlendingen:

«NHF bør håpe at Elverum Håndball og ØIF Arendal ryker ut av cupen ved første og beste anledning, for kommer noen av disse publikumslagene til finalen, kommer det til å bli et rabalder uten sidestykke når tusenvis av supportere blir stående uten billetter.

Og det gjelder langt fra bare Arendal og Elverum. Drammen satser hardt i år, og håper nok at kjøpefesten av profiler skal gi utslag både i form av resultater og publikumssifre. Haslum spiller eventuelt NM-finale på hjemmebane, og det kommer garantert til å bety flere bæringer på tribunene.»

Østlendingen mener det er mer naturlig å se nordover enn sørover:

«Hva med Håkons Hall på Lillehammer? Publikumskapasitet på 11.500, og ikke akkurat noen månereise verken for lagene på Østlandet, eller for lagene som eventuelt må fly til Oslo. Hamar OL-Amfi er et annet alternativ. Også der ville man kunne få en ramme rundt kampen en cupfinale verdig.»

Gjelder for ett år

Markedssjef Rasmus Aarflot i NHF forteller at Nadderud ikke er valgt som ny, permanent arena.

— Vi skal evaluere etter årets finale. Det er flere arenaer og modeller som kan være aktuelle, for eksempel hjemme – og bortekamp. Vi er også klar over at hvis de beste publikumslagene kommer til finalen, så kommer ikke alle som ønsker det til å få plass.

- Hvorfor ikke Håkons Hall?

— Vi skal ha Møbelringen Cup i Håkons Hall, men det er en voldsomt stor hall. Gruppen som vurderte årets finalearena hadde et godt innslag fra Norsk Topphåndball, og vi var enige om at Nadderud Arena var best. Da vurderte vi også reiser og kostnader. Finalearenaen må ligge i det sentrale østlandsområdet, sier Aarflot, som er skuffet over byrådslederens avslag på tilskudd for å bruke Spektrum.

- Hva er kostnadene ved å bruke Nadderud?

— Betydningsløse sammenlignet med Spektrum.

Hvem som skal ha TV-overføringen er foreløpig ikke avklart. Flere TV-selskaper er interessert.