Mange ord er blitt sagt og skrevet om tidenes første AaFK-opprykk til eliteserien i 2003. Langt mindre har blitt skrevet om det som foreløpig er – og forhåpentligvis forblir – tidenes siste AaFK-opprykk.

Det skjedde 22. oktober 2006 på Aspmyra i Bodø. Scoringer av Tor Hogne Aarøy og superinnbytter Kabba Samura sikret det historiske opprykket.

Etter det har ikke klubben sett seg tilbake.

Bodø-jubel: Tor Hogne Aarøy og Peter Werni jublet hemningsløst etter opprykket i Bodø i 2006. Det samme gjorde daværende AaFK-kaptein Trond Fredriksen. Foto: Nils Harald Ånstad (arkiv)

– Det var et minne for livet. Jeg husker det veldig godt. Perry var trener og den godeste Kabba Samura sikret opprykket, forteller Fredriksen. Direkte kl. 15.30: Bodø/Glimt-Aalesund

– Vi ble tatt imot som helter på Vigra etterpå. Det var magisk stemning og dansing på bagasjebåndet. Jeg danset ikke selv, men Peter Werni var både høyt og lavt, sier 38-åringen og ler.

Den gang var Fredriksen AaFKs kaptein og hadde i likhet med midtbanemakker Karl Oskar Fjørtoft stor innflytelse i garderoben.

Nå er innflytelsen og ansvaret forsterket ytterligere når duoen leder AaFK som klubbens trenere mot Bodø/Glimt i morgen.

– Det blir egentlig en veldig lik kampinngang som da. Glimt står fortsatt for det samme. De er fremdeles et 4-3-3-lag med ekstrem kontringsstyrke. Vi må håndtere Glimts styrker på samme måte i morgen som vi gjorde i 2006.

Vendepunktet

Etter at AaFK rykket opp i Bodø, har 1. divisjon vært et tilbakelagt kapittel.

Fredriksen mener imidlertid det som skjedde i 2007, var vel så viktig. Da erkjente Per Joar Hansen og AaFK sine defensive problemer og endret formasjon fra 4-3-3 til 4-4-2. Nettopp 4-4-2 er formasjonen som Fredriksen dyrker i AaFK i dag. For å bedre den defensive balansen i 2007, ble Fredriksen tidvis brukt på kanten og Joakim Austnes på topp.

Ettersom ingen har sluppet inn flere mål enn AaFK i år, kan det i morgen bli flere flere likhetstrekk til de grepene som «Perry» gjorde i 2007. Mens Bjørn Helge Riise kommer til å gå rett inn på høyrekanten, ble Henrik Bjørdal drillet som spiss ved siden av Leke James på gårsdagens formasjonstrening.

– Vi vil være offensive, men samtidig må vi erkjenne de defensive problemene vi har hatt. Det må vi gjøre noe med. Med denne konstellasjonen får vi flere spillere med defensive fibrer i laget. Det gjør at balansen blir bedre, slik at vi kan demme opp for Glimts styrker på en bedre måte, håper AaFK-treneren.

Glimt er nemlig ligaens mest formsterke laget etter fire strake triumfer, blant annet mot topplagene RBK, Molde og VIF.

– I det siste har de vært ligaens beste lag, så det er en spennende utfordring. Det er veldig uvanlig at et lag vinner fem kamper på rad, så vi satser på å forhindre at det skjer.

Leder

Da AaFK rykket opp i Bodø, tok kaptein Fredriksen mye ansvar.

– Jeg har alltid vært yngst og spilt mot eldre, men jeg har likevel tatt lederansvar, sier han.

Da Brann tok gull i 2007, ble det sagt at kaptein Martin Andresen hadde større innflytelse enn trener Mons Ivar Mjelde.

– Slik var det ikke med meg. Jeg prøvde å yppe meg litt med Kjetil Rekdal, men det gikk ikke så bra, sier Fredriksen og ler.

Nå er rollen snudd, og Fredriksen hører gjerne på innspill fra spillerne, som eksempelvis lederskikkelsen Bjørn Helge Riise.

– Det er kjempebra om vi blir utfordret av spillerne våre. Det gjør oss sterkere, sier Fredriksen.

Følg Bodø/Glimt – Aalesund og chat med oss underveis