Her får gullhåpet seg en aha-opplevelse

Én liten detalj vil gi Birgit Skarstein en stor fordel når hun setter utfor i løypene i Sør-Korea. For aller første gang har en paralympisk idrett blitt grundig testet i NTNUs vindtunnel.

Publisert: Publisert:

Birgit Skarstein har endelig fått en kjelke som er spesialtilpasset henne. Neste helg skal hun teste den på snø neste helg sammen med Martin Sletten (t.h). Foto: Marthe Hårstad

  • Anne-Marit Dahl
Denne artikkelen er over to år gammel

Sju måneder med lange arbeidsdager, stor kreativitet og tålmodig teamarbeid ligger bak den nye spesialtilpassede kjelken som Birgit Skarstein testet for aller første gang i vindtunnelen på NTNU torsdag formiddag.

Ola Elfmark, koordinator for idrettsteknologi ved NTNUs senter for Idrettsanlegg og Teknologi (SIAT), fortalte Skarstein med et stort smil hvor mye hun kan redusere luftmotstanden ved riktig armføring.

– Det er mye å hente. Ja, 40 prosent ved bare å ha armene på innsiden av kroppen i hvilestilling, sier Elfmark.

– Man kan jo tenke at jeg er liten som sitter lavt i kjelken, men det er skikkelig stor forskjell, sier Skarstein.

Les også

Gulljenta har kalenderen full ut 2018

Birgit Skarsteins nye kjelke er utviklet i et samarbeid mellom NTNUs Senter for Idrettsanlegg og Teknologi og Trøndelag Ortopediske Verksted. Den nye kjelken blir viktig for Skatstein som har medalje ambisjon i vinterens Paralympics i PyeongChang. Foto: Marthe Hårstad

– Deilig

Dermed fikk Skarstein, som jobber nøye med alle detaljer for å nå de sportslige målene sine, viktig tilbakemelding som hun tar med seg når treningen starter for fullt på snø på Sjusjøen neste helg.

– Det er veldig deilig å teste den nye kjelken. Nå kan vi jobbe videre med detaljene. Det er aldri gjort test på paralympisk teknikk i vindtunnel før, så dette er nybrottsarbeid som gir viktige erfaringer og referanser i det videre arbeidet. Samtidig har vi fått til utrolig mye på kort tid, sier Birgit Skarstein til Adresseavisen.

Mens den gamle kjelken har blitt tilpasset henne på kreativt vis og med stor egeninnsats gjennom sju år, skal den nye kjelken skal passe henne perfekt og følge kroppens bevegelser. Den veier bare 3,8 kilo.

– Jeg er overrasket over hvor lett vi fikk den, sier Hans Petter Aursan, ortopedingeniør ved Trondheim Ortopediske Verksted.

Sammen med de andre som har jobbet med utviklingen av kjelken gleder han seg til å få de endelige svarene på hvordan Skarstein opplever den på snø.

Riktig sittestilling betyr mye for å redusere luftmotstanden. I vindtunnelen på NTNU får Birgit Skarstein de svarene hun trenger for å være optimalt forberedt inn mot vinterens konkurransemål. Foto: Marthe Hårstad

Les også

Birgit Skarstein fosset inn til overlegent VM-gull: - En drøm som går i oppfyllelse

Inn i stua

Martin Sletten, Skarsteins forlovede og trenerressurs, er uansett klar i sin dom over nykjelken:

– Endelig får hun det utstyret hun fortjener. Denne kjelken må få bli med inn i stua! Dette er en stor dag, og det gir Birgit energi i sporet å vite hvor mange som er engasjert i det hun gjør og som står bak henne. Dette er en drøm som går i oppfyllelse, sier Sletten.

Om den gamle kjelken sier han dette:

– Den kan få plass på museum! Men den må nok bli med videre, så vi har en ekstra hvis det skulle skje noen uhell.

Med nykjelken ligger alt til rette for at Birgit, som ble verdensmester i roing tidligere i høst, kan kjempe om medalje i vinterens paralympics. Løypa hun skal konkurrere i er 12 kilometer lang og ganske kupert. På det meste er stigningen 12 prosent.

– Vi skal jobbe med å angripe bakkene. Det kan være is og våt snø i løypene, men med den nye kjelken vil hun ha bedre mulighet til å hente seg inn enn hun hadde på den gamle, sier Martin Sletten.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. NTNU
  2. Paralympics
  3. Langrenn
  4. Roing