LA MANGA, SPANIA, 200804001: Fotballtrener Trine Lise Andersen, Kolbotn. PortrettFoto: Gorm Kallestad / SCANPIX . Foto: Kallestad, Gorm

Tradisjonelt har Norges Fotballforbund (NFF) gitt tilskudd til toppserielagene for kvinner og 1.-divisjonslagene for menn, slik at de skal få trene under gode forhold på La Manga i Spania. Men denne vinteren er toppserielagene ute av dansen.

— I forbindelse med cupfinaleseminaret fikk vi beskjed om at La Manga-treningsleiren måtte bort. Det er veldig synd å miste den, men det måtte vi bare godta, sier Trine Hilbertsen , leder i toppfotballstyret i Fløya til Bladet Tromsø.

Årsaken til at toppserielagene ikke skal til La Manga, er selvsagt økonomi. Landets mektigste særforbund, NFF, har nemlig også merket finanskrisen. Derfor har alle lag fått beskjed om det vil bli kutt.

- Skjermer Jenteløftet

Ulla Britt Wiig Kristensen er leder i Serieforeningen for kvinnefotball (SKF). Hun sier at kuttet som damelagene må igjennom, er på 2,2 millioner kroner.

- Da er det bedre at vi dropper La Manga enn å kutte i Jenteløftet, som vi er midt inne i , sier Wiig Kristensen til bt.no.

Prosjektet Jenteløftet betyr at hver toppserieklubb får 1 million kroner i tilskudd til daglig leder og markedsarbeid. Det innebærer også gratis reiser til bortekamper.

Selv om det nå er slutt på La Manga-tradisjonen, blir det sponset treningsleir i vinter også for dameklubbene.

— Vi vurderer tilbud fra Tyrkia og Spania, som er langt billigere enn La Manga. Disse tilbudene er nå ute på høring hos klubbene, forteller Wiig Kristensen.

Dropper kampdelegatene

Serieforeningen har vært i dialog med NFF, og kampdelegatene kan bli kuttet fra neste sesong. Det betyr at klubbene kan få 500.000 kroner til fordeling som de kan bruke på treningsleir. Men det er ikke nok til å dekke inn alle utgiftene.

- Også tidligere har det vært en egenandel for klubbene på 50-60.000 kroner på disse treningsleirene, men i år blir det litt mer. Uansett er det slik at La Manga er svært dyrt i forhold til de andre tilbudene fra Tyrkia og Spania , sier Wiig Kristensen.

Hun tror ikke det spiller så stor rolle for spillerne at de ikke får reise til La Manga i vinter.

— Om det er La Manga, Tyrkia eller et annet sted i Spania tror jeg ikke er så viktig. Det viktigste er å få den treningsuken. I den økonomiske situasjonen vi er i, må en gi og ta. Det viktigste for oss har vært å skjerme tilskuddene til klubbene, sier SKF-lederen.

- Forferdelig år for Jenteløftet

Fløya-trener Trine Lise Andersen sier hun er ydmyk overfor at NFF, andre bedrifter og organisasjoner må gjennom budsjettkutt. Men hun synes det er leit å miste treningsleiren på La Manga.

- Det er innmari synd at vi ikke får den treningsleiren/turneringen, spesielt for klubber som Trondheims/Ørn, Klepp, Arna-Bjørnar og Fløya. Du må nesten være i en østlandsklubb for å få kvalifisert motstand i løpet av vinteren , sier Andersen.

Ifølge henne erstatter de La Manga med tur til Tyrkia sammen med TIL og Norges Toppidrettsgymnas i mars.

— Den reisen har vært planlagt lenge og er helt uavhengig av hva som skjedde med La Manga-oppholdet. Vi ønsker gode treningsforhold og vil være best på treningshverdagen. Da prioriterer vi bort å møte lag på Østlandet, med litt usikre baneforhold, begrunner Trine Lise Andersen.

For to år siden ble Jenteløftet lansert. Ved å gi diverse tilskudd for reiser og opprustning av administrasjon, skulle kvinnelagene få et løft. Målsettingen var også å øke publikumsinteressen.

- Jeg synes 2009 har vært et forferdelig dårlig år for Jenteløftet, kommenterer Trine Lise Andersen, og tenker blant annet på terminlisten som førte til et tettpakket vårprogram.

— Det førte ikke akkurat til at interessen for Toppserien tok av, sier hun.