Rangers-keeper Steve Simonsen, kjent fra en lang karriere i engelsk toppfotball for blant andre Everton og Stoke, har fått to kampers karantene, den ene av dem betinget, for å ha satset penger på fotball. Han har ikke spilt for eller mot eget lag, men i Skottland er det totalforbud for spillere å satse penger på kamper, uansett hvem eller hvor. Regelen gjelder for spillere, trenere, klubbpersonal og dommere.

Simonsen går glipp av fredagens toppkamp mot Hibernian.

Celtic-duoen Stefan Johansen og Ronny Deila kan med andre ord ikke sette penger på gamleklubben Strømsgodset, for eksempel. Tror Deila at Brodd skal slå Vardeneset? Da må han holde det for seg selv.

– Strengt nok i Norge

Så strenge regler er ikke på trappene i Norge.

– I Norge er det kun forbud mot å spille på kamper hvor man selv er involvert i. Når det gjelder spillere med amatør— eller proffkontrakt, så er det heller ikke lov å spille på kamper hvor andre lag i klubben er involvert. Vi mener det er tilstrekkelig for å ivareta det som er intensjonen bak regelen: Nemlig at det ikke skal kunne sås tvil om at det er andre forhold enn det rent sportslige som avgjør utfallet av en kamp, sier Yngve Haavik, kommunikasjonssjef i Norges Fotballforbund (NFF).

I 2013 laget NFF en informasjonsbrosjyre om spill til sine medlemmer. Der står reglene enkelt listet opp:

  • Det er ikke tillatt å plassere veddemål om resultatet i kamper som en selv deltar i. Dette gjelder uansett resultat; også plassering av veddemål på at eget lag skal vinne kampen.

  • Det er ikke tillatt å plassere veddemål på enkelthendelser i kamp en selv deltar i. Eksempler på dette er antall scorede/innslupne mål, antall gule/røde kort, tidspunktet for første innkast osv.

  • For spillere med profesjonell-kontrakt og amatør-kontrakt gjelder i tillegg at en ikke kan spille på kamper som ens egen klubb deltar i. Dette betyr f.eks. at en ikke har lov til å spille på kamper som klubbens 2. lag deltar i.

  • Det er heller ikke tillatt å la andre plassere veddemål for seg

Utreder utestengelse under etterforskning

NFF har ikke anledning til å utestenge spillere som er under utredning for kampfiksing. Siden 2013 har administrasjonen utredet om de skal gjøre det mulig.

– Vi har brukt god tid på å utrede dette spørsmålet, siden det er mange vanskelige avveininger som må gjøres. Administrasjonen er snart ferdig med å ferdigstille en sak som skal legges frem for forbundsstyret ikke langt frem i tid, sier Haavik.

Internasjonalt finnes allerede regler som kan utestenge spillere som etterforskes.