(Artikkelen fortsetter under kartet)

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har samme status som en jodleklubb. Derfor har fotballpampene kunnet ta store penger under bordet uten innsyn, mener eksperter, professorer og politiker.

I Zürich i Sveits ruver FIFAs gedigne hovedkvarter. På FIFAs hjemmeside blir den påkostede glassbygningen beskrevet som «imponerende i sin størrelse, gjennomsiktighet og eleganse». Sepp Blatter har uttalt at de store vinduene «gjør at lyset skinner inn gjennom bygningen og skaper den åpenheten vi alle står for».

Men organisasjonen er ikke kjent for sin åpenhet. De viktigste avgjørelsene, slik som tildeling av fotball-VM, blir avgjort i hemmelige avstemninger. FIFA hadde over 44 milliarder kroner i omsetning i perioden 2011–2014 og har over 16 milliarder kroner på konto. Likevel har den juridiske status i Sveits som en forening.

Hovedkvarteret til FIFA ligger i Zürich i Sveits. Foto: CHRISTIAN HARTMANN, REUTERS

– FIFA har samme juridiske status som en jodleklubb. Derfor har fotballtoppene kunnet holde på slik de gjør uten innsyn og uten å bli stilt til ansvar, mener den britiske professoren Alan Tomlinson som har fulgt FIFA tett i tre tiår.

Korrupsjonsskandale

I en serie artikler belyser Aftenposten vanstyret i FIFA og korrupsjonsskandalene som har rystet verdens største idrettsorganisasjon. Ifølge USAs føderale politi (FBI) skal fremtredende FIFA-ledere ha fått minst 1,2 milliarder kroner i bestikkelser.

FIFA_skandalen_vignett.png

Det sveitsiske parlamentsmedlemmet Roland Büchel har jobbet i flere år for å bekjempe korrupsjon ved store internasjonale sportsorganisasjoner. Han foreslo å endre FIFAs status, men det ble ikke vedtatt. Bakgrunnen skal være at nasjonalforsamlingen fryktet at FIFA ville flytte hovedkvarteret til Qatar eller Malaysia. – FIFA har samme status som en fiskeklubb med fire medlemmer. Slik kan det ikke fortsette. Den enorme omsetningen gjør at dette er svært betenkelig, sier Büchel.

Organisasjonen burde deles i to, mener Jean-Loup Chappelet, professor ved Lausanne-universitetet. Den kommersielle delen burde registreres som en bedrift, noe som innebærer sterkere offentlig kontroll og ingen skattefordeler. I dag betaler FIFA svært lite i skatt. Den delen av FIFA som gjelder demokrati og styre av idretten, burde få status som en organisasjon.

– Da vil man unngå interessekonflikter mellom disse to områdene, og det blir en bedre regulering av den kommersielle virksomheten, sier Chappelet.

Penger, jobber og prestisje

45 av verdens mektigste idrettsorganisasjoner holder til i Sveits, viser en fersk studie. Der kommer det frem at disse organisasjonene bidrar betydelig til den sveitsiske økonomien: 8, 7 milliarder kroner i året.

IOCs hovedkvarter ligger i Lausanne. Foto: Denis Balibous, REUTERS

Det har bidratt til at sveitsiske politikere lenge har holdt en beskyttende hånd over organisasjoner som FIFA og Den internasjonale olympiske komité (IOC), selv etter en rekke korrupsjonsskandaler.– Sveits vil ikke miste disse organisasjonene. Det er mye penger og prestisje involvert. Mange politikere i Sveits har vist støtte til Blatter og FIFA, sier Antoine Duval, seniorforsker ved Asser-instituttet i Haag og ekspert på internasjonal idrettslovgivning.

Sveits ratifiserte FN-konvensjonen mot korrupsjon først i 2006. Deler av konvensjonen ble lagt inn i straffeloven, men deler av den ble også en del av konkurranselovgivningen. Privat korrupsjon er derfor ikke ulovlig hvis det ikke fører til skjev konkurranse. Politiet etterforsker heller ikke saken hvis ikke én av de berørte partene – den som betaler bestikkelsen eller den som tar den imot – anmelder forholdet.

Når Champions League-kampene trekkes, skjer det i UEFAs hovedkvarter i Nyon i Sveits. Her er generalsekretær Gianni Infantino (t.v.) og Karl-Heinz Riedle. Foto: AP

– Derfor er det så få korrupsjonsetterforskninger i Sveits, forteller Chappelet.

Lang prosess

Nasjonalforsamlingen jobber med en ny korrupsjonslov. Den loven innebærer at politiet kan starte en etterforskning på egen hånd, og de får større muligheter til å ransake bygninger og kreve dokumenter utlevert. Forrige måned vedtok imidlertid stenderrådet i nasjonalforsamlingen (med representanter fra kantonene) å vanne ut loven kraftig.

– Politikerne frykter at idrettsorganisasjoner som FIFA, og store internasjonale bedrifter skal flytte, tror Chappelet.

UEFA-president Michel Platini holder til i Nyon. Foto: AP

Til høsten skal nasjonalrådet i den folkevalgte forbundsforsamlingen se på lovforslaget på nytt. Duval fremholder at det er en lang prosess før en ny lov endelig blir vedtatt.– Om loven ikke er god nok kan vi være tilbake til start om to år. Det er vanskelig å si om Sveits virkelig ønsker å reformere dagens system, mener Duval.

Det var svært kontroversielt da FIFA i 2010 tildelte VM til Russland og Qatar. FIFA etterforsket kjøp av stemmer, men i fjor frikjente de selv Russland og Qatar. FIFA ba imidlertid også sveitsisk politi om å etterforske saken. Flere eksperter tviler på om det kommer noe særlig ut av denne etterforskningen.

– Etterforskningen handler nok mye om omdømme. Sveits tenker at når USA innleder en etterforskning, må de også gjøre noe. Hvis ikke kommer de dårlig ut, sier fotballeksperten Keir Radnedge.