RUKA: Det har stormet rundt norsk langrenn etter at det 20. juli ble kjent at Sundby ville bli utestengt i to måneder for brudd på dopingreglementet.

Han ble dømt for å ha tatt for store doser med astmamedisin.

Denne helgen stilte fjorårets verdenscupvinner på startstreken for første gang, søndag gikk han seg inn til tredjeplass på 15 kilometer klassisk.

— Det har vært en energityv og en belastning mentalt som har vært krevende, det sier seg jo selv, sier han etter å ha blitt slått av hjemmefavoritten Iivo Niskanen og Emil Iversen.

Selv om oppladningen ikke var den beste, med forkjølelse i kroppen en uke, var han godt fornøyd med gjennomføringen.

— Det er en indikasjon på at jeg har klart meg gjennom den vanskelige perioden, sier Sundby, som sier at den store astmadebatten som fortsatt pågår i norsk langrenn ikke lenger tapper ham for energi.

— Den har sakte, men sikkert ebbet ut av mitt system. Det som skjer videre ligger ikke på meg, det er det andre som bruker tid og krefter på. For meg er det fortid, nå fokuserer jeg på det som ligger foran.

Fikk du med deg denne?

Snakket lite med utlendingene

Sundby sier at han ikke har snakket med så mange av de utenlandske konkurrentene denne helgen. De som fryktet at de norske løperne skulle bli møtt med ufine tilrop fra de finske løperne kunne puste lettet ut.

— Jeg har hatt fokus på meg selv i min egen boble. Det var godt å komme ut av den og i gang med sesongen.

Trener Tor Arne Hetland var ikke overrasket over pallplassen, til tross for at sykdomsperioden skapte litt uro. Han er imponert over hvordan eleven har taklet all den utenomsportslige støyen.

— Jeg synes han har kommet seg veldig bra gjennom denne perioden, han har svart godt for seg. Han får ikke gjort noe annet han heller enn å forberede seg til vinteren.

— For enkelte kunne det sikkert preget dem mer og tappet energi, men han har klart å fokusere på det han skal.

Flere saker fra verdenscupstarten i langrenn: