UNIVERSITETSPLASSEN: Det har blitt et gimmick og stille med gullfargede jakker for norske idrettsutøvere når de vinner VM på hjemmbane. Vi husker alle gulljakkene fra VM i Oslo i 2011. Nå er de tilbake.

Ut på byen i nysko

Men da de norske heltene fra Kollen, stafettvinnerne fra Norge, stilte til medaljeutdeling på Universitetsplassen fredag kveld, var skoene også gullfarget.

Jakkene skal auksjoneres bort til inntekt for en god sak. Men gullskoene får de til odel og eie.

— Er de ikke fine? spør Synnøve Solemdal etter å ha mottatt det synlige beviset på at hun er verdensmester på Universitetsplassen.

Hun var fornøyd med skoene og beholder de gjerne.

Hadde ikke trodd dette

Etter det oppsiktsvekkende gullet i Holmenkollen tidligere på dagen, hadde det hele vært en fest for de fire gullvinnerne.

— Hvem hadde trodd dette før VM, sa Tiril Eckhoff etter å ha fått det synlige beviset, gullmedaljen. Hennes tredje medalje i mesterskapet. Hennes andre gull. Norske jenter har siden Tora Berger la opp, slitt med resultatene.

- Hvilket ord har du sagt flest ganger i løpet av timene etter gullet?

— Fantastisk. Eller magisk kanskje, sa Tiril Eckhoff og strålet. Det ble mange klemmer fra venner og kjente

Fyrverkeri og champis

Etter festen, nasjonalsang, enda flere klemmer ble de fire stafettjentene hastig transportert til løperhotellet i Holmenkollen. Der ble det avfyrt adskillige mengder fyrverkerikrutt og det ble åpnet en liten kasse med musserende og alkholfri champagne.

For to av jentene er det løp om to dager. Marte Olsbu og Tiril Eckhoff skal avslutte VM med fellesstart på søndag.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor vi teller ned til seriestart i eliteserien: