Jon Dadi Bödvarsson ledet angrepet da Island tok sin tredje strake seier i gruppespillet til EM, og slo Nederland med van Persie, Sneijder, Robben og hele bøtteballetten. Han ble til og med kåret til banens beste av flere medier. Hvorfor er han ikke vår superstjerne?

På Island foretrekker altså Lars Lagerbäck Jon Dadi fremfor toppscoreren i Tippeligaen Vidar Ørn Kjartansson og Alfred Finnbogasson som til daglig spiller i Real Sociedad. Hva er det Lagerbäck ser som vi og Jonevret ikke ser?

BLOGGER OM VIKING: Hans Petter Jørgensen. Foto: Lars Idar Waage/Stavanger Aftenblad

Nå er ikke Jon Dadi Bödvarsson noen fiasko i mørkeblått. I likhet med Viking startet han bra, men har falmet utover sesongen. Etter snart to sesonger i Viking hersker det dessuten fortsatt tvil rundt hvilken posisjon som er hans beste. Er det som kantspiller eller er det som spiss?

På Island spiller han spiss i et 4-4-2 system sammen med Kolbein Sigthorsson fra Ajax. Det fungerer tydeligvis meget bra.

I Viking spiller Jon Dadi stort sett spiss i et 4-2-3-1 system. Det fungerer skikkelig midt på treet. Han ble nærmest kastet inn som en nødløsning i serieåpningen mot RBK, og kvitterte med to mål. Så fulgte et nytt innbyttermål borte mot LSK. Siden det har Jon Dadi vært vår foretrukne spiss denne sesongen. Siden det har han scoret to mål.

Det er ikke enkelt å spille ensom spiss i en 4-3-3/4-2-3-1 formasjon. Det er rett og slett litt ensomt. Du kan lett bli isolert, og jobbe deg halvt i hjel der framme.

Kanskje er det slik at Jon Dadi fungerer bedre med en partner? I en spissduo der rollene er fordelt, og der det er to som kan spille hverandre gode.

Så kan det også være at Jon Dadi ikke fungerer like godt i Viking som på Island fordi Viking er inne i en blindgate. Lagerbäcks Island er inne i en meget god periode hvor laget har flyt og massevis av selvtillit. Ikke ulikt Viking anno april 2014.

Viking anno oktober 2014 er en helt annen historie. Da snakker vi om fem strake tap, og en knepen seier over et sammensatt lag fra andre og tredjedivisjon. Du skal være en eksepsjonelt god fotballspiller om du fortsatt skinner når resten av laget kaver i gjørme.

Jeg unner Jon Dadi hvert minste grann av suksessen på Island. En suksess han deler med Birkir Bjarnasson, en annen spiller som i følge mange var en latsabb uten fremtid i Viking.

Nå får vi håpe at Jon Dadi tar med seg godfølelsen ut på Nadderud søndag ettermiddag. Kanskje den kan smitte over på resten av gjengen også?

Hva mener du? Hvorfor fungerer Jon Dadi så mye bedre for Island?