Hareide etter to VAR-straffer på to VM-kamper: – Hvem er det som bestemmer, dommeren eller noen i et mørkt rom?

Danmarks landslagssjef Åge Hareide (64) er usikker på om videodømming er bra for fotballen på lang sikt.

Publisert:

Åge Hareide tok en prat med dommer Antonio Miguel Mateu Lahoz og hans kolleger etter 1–1-kampen i Samara. Foto: DYLAN MARTINEZ, REUTERS

  • Erlend Nesje
Denne artikkelen er over to år gammel

Danmark-Australia 1–1

SAMARA: I to VM-kamper har Danmark fått to «VAR-straffer» mot seg. Den mot Australia kostet to poeng.

– Straffen vi fikk mot oss her så ut til å være riktig, fastslo Hareide da han møtte mediene en halvtime etter 1–1-kampen på Samara Arena.

Christian Eriksen ga Danmark en drømmestart med en vakker scoring allerede etter syv minutter.

Men slitne dansker sluknet og syv minutter før pause utlignet Australia på straffespark.

Dommeren måtte ha videogjennomgang for å se at ballen traff hånden til Danmarks Yussuf Poulsen. Hareide var ikke uenig i den avgjørelsen isolert sett.

  • VAR FOR «DUMMIES»: Her er reglene for når og hvordan videodømming kan brukes.

Pekte på andre situasjoner

– Men problemstillingen rundt VAR, at det sitter personer en eller annen plass i Russland og bestemmer at «dette skal vi ta nå», fordi det ser ut som straffe ... Det var andre situasjoner i kampen der det også burde vært blåst og tatt en kikk på. Hvem er det som bestemmer, er det dommeren eller noen i et mørkt rom? Jeg har sagt, helt uavhengig av at det blir dømt mot oss, at det tar bort litt av sjarmen med et sånn eksakt system. «Goalline-teknologi» er veldig OK. Men når det blir så gjennomført, så tett og jevn som fotballen er blitt, skal det være helt klare situasjoner som alle ser. Jeg er usikker på hvordan det kan slå ut for fotballen på sikt, sa Hareide.

Hareide pekte på at innbytter Andreas Cornelius også var i en situasjon rett før slutt, som det også kunne vært dømt straffe på.

Åge Hareide hadde sine bekymringer under kampen mot Australia. Foto: MICHAEL DALDER, REUTERS

Etter kampslutt gikk Hareide bort til dommer Antonio Miguel Mateu Lahoz for å få en forklaring.

– Han ble revet ned. Alle ser at han blir dratt ned med armen. Men Cornelius er som en bjørn, han er sterk, kommer seg på beina igjen og får avsluttet. Dommeren burde selv tatt fatt i den situasjonen. Det var bare et spørsmål fra meg til dommeren, det var ikke noe mer enn det.

Bekymret for slitne spillere

I sitt første VM har han fire poeng på to kamper.

Med det holder Hareide og Danmark skjema til avansement før tirsdagens siste gruppespillkamp mot Frankrike i Moskva. Med uavgjort mot en av mesterskapsfavorittene på Luzjniki er Danmark klare for åttedelsfinale.

Hareide virket brukbart fornøyd da vi snakket med ham etter den internasjonale pressekonferansen.

Men 64-åringen erkjenner at han har spesielt én stor utfordring før møtet med Frankrike.

– Vi ble for utålmodige i spillet. Det ble for mange balltap og kontringer mot oss, som igjen resulterte i for mange kostbare returløp. Det tar på kreftene, spillerne ble slitne, det er hardt å spille i VM. Vi må bli bedre i pasningsspillet, i dag var mange av valgene ikke gode nok. Jeg har allerede snakket med spillerne om det. Balltapene må bort før den tredje kampen.

– Hvordan blir inngangen til Frankrike-kampen?

– Vi må ha samme inngang til den kampen som til alle kamper. Vi spiller ikke for uavgjort, det har jeg nesten aldri gjort. Vi må spille på det vi kan og få på plass de som har pigge bein. Min eneste bekymring nå er at de virker slitne.

– Hva ville du svart dersom du før VM fikk spørsmålet om du var fornøyd med fire poeng?

– Da ville jeg svart at jeg ville vært godt fornøyd. Med uavgjort mot Peru og seier mot Australia ville vi ligget godt an. Nå ble det motsatt. Det viser at VM er tøft og tett. Lagene blir stadig bedre organisert.

Svarer ikke kritikerne

Under pressekonferansen ble Hareide konfrontert av danske journalister om at det var kritikk i Danmark etter kampen.

– Hvis kritikerne er på oss, får de si hva de vil. Jeg tar det med mine spillere, ikke dere.

Da vi antydet overfor Hareide at danske journalister var ganske flinke til å sende stikk, dro han på smilebåndet.

– Jaaaaaaaaa, sa han og lo høyt.

– Du hører det jo. Det er jo litt interessant ettersom vi foreløpig ligger på annenplass. Jeg ville fått spørsmålene uansett. Men hvis vi blir verdensmestere, så kanskje jeg slipper fri, gapskrattet Hareide og forsvant ut av Samara Arena.

Ja, kanskje det. Hareide som verdensmester. Men først må han sikre ett poeng mot laget som er litt større favoritter til å vinne VM-gull; Frankrike.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Fotball-VM 2018
  2. Åge Hareide
  3. Danmark