Kort om saken:

  • Verdens beste svømmere er samlet i Budapest i helgen for å avslutte et seks uker langt konkurranseprogram.

  • Nyvinningen International Swimming League ble dannet som et opprør mot kjedelige konkurranser. Stevnet vises på Dplay.

  • Norske Tomoe Hvas er eneste svømmer som ble invitert inn i dette selskapet.

Unggutten fra Bærum sitter alene ved et bord. Hver dag får han på forhånd beskjed om når han skal spise. Han bor på enerom.

Boltreplassen er mellom hotellet i Budapest og svømmehallen, som er knyttet til hverandre. Akkurat nå har han en tilværelse som ikke ligner noe han er vant til. Han konkurrere mot flere som vil komme til å stå på pallen under OL til sommeren.

Hvordan er det mulig?

Tid for frokost. Alle svømmerne på laget har fått tildelt hvert sitt bord av smittevernhensyn. De tar ofte koronatester. Foto: Mine Kasapoglu

Nordmannen fikk invitasjon

Konstantin Grigorishin er mannen som ville fornye svømmesporten. Ukraineren har uttalt: «Hvorfor er svømming en så populær sport, men konkurransene så kjedelige?»

55-åringen mener at det er for lite action, mangel på underholdning og at svømming drukner i sammenligning med mange andre idretter på TV. Dessuten synes han at de aktive får for lite utbytte rent økonomisk.

Dermed startet han International Swimming League (ISL) i fjor. Og det er dette sirkuset Hvas er med på nå.

Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) var imot tiltaket. Ukraineren har sin bestemte mening om den organisasjonen. Han kaller seg «en uavhengig rebell» og sier:

– FINA er har fjernet seg fra de aktive, er en overlesset byråkratisk organisasjon med et selvforsterkende hierarki som lever i fortiden.

Han har kjørt løpet helt uavhengig av dem og fått med de beste. 20-åringen fra Norge ble invitert med i dette spesielle selskapet.

For ett år siden i Glasgow, skaffet Tomoe Hvas seg sølv på 200 meter medley. Prestasjonen resulterte i tilbudet om å være med i svømmeligaen. Foto: GIORGIO SCALA / BILDBYRÅN

Kan bli en god sum penger

I Budapest er det pengesummer som ikke er så vanlig i denne idretten.

Pallplasseringer gir mye, rekorder enda mer. Den norske svømmeren har aldri tjent så mye på idretten sin tidligere. Det kan bli 200.000 før oppholdet avsluttes etter seks uker.

– Vi får 1500 dollar i grunnlønn i måneden, men svært mange muligheter til å tjene godt underveis hvis vi presterer, sier Hvas.

Han forteller at seier gir 2400 dollar, 2. plass 1600 og 3. plass 800. Det har hittil vært summene for hver eneste øvelse i de fire innledende rundene. Og hvis lagene gjør det bra, tjener alle på laget 1000 dollar hver.

I de to semifinalene som gikk sist søndag og mandag, var premiesummen doblet. Det samme skjer i finalen lørdag og søndag.

Muskelspenn. Tomoe Hvas er godt trent, men likevel foreløpig ikke så fysisk utviklet som de aller beste. Foto: Mike Lewis

Stjerner i fleng

Siden 11. oktober har utøveren fra Bærumsvømmerne trent og konkurrert i Budapest. Nå skal det avgjørende slaget stå. Fire lag er igjen av de opprinnelige ti. Hvas deltar for det amerikansk laget LA Current, sammen med OL-medaljører og verdensrekordholdere. De aktive kommer fra hele verden. Ryan Murphy er én av dem. Han vant 100 og 200 meter rygg under OL i 2016.

For Hvas ble det en stor overgang fra hjemlig trening og noen få konkurranser, til jevnlig møte med andre gode svømmere. Han var likevel godt forberedt.

Van(n) vittig engasjerende. Tomoe Hvas har levert både rekorder og pallplasseringer i disse stevnene. Foto: Mine Kasapoglu

Alt har gått seg til

I 2020 er det blitt mindre tid i vannet, men desto mer trening på land. Han og trener Sondre Solberg har tatt tak i detaljene. De som kan bli så viktige ikke bare nå, men når OL etter planen skal avvikles i Tokyo til sommeren.

Hvas er så desidert en av dem som kan hevde seg der. Nå får han trening i å stå side om side med andre som han vet skal stille i Japan. Men dette er kortbane. I Tokyo blir det langbane.

– Jeg var veldig nervøs da jeg kom hit. Etter hvert sluttet jeg å tenke på at de andre er så gode. Vi har alle de samme målene om å trene bra og svømme fort.

De aktive bor på to hoteller som er koblet sammen. Hvert lag får sin egen dagsplan der står det når de skal spise og trene. Det skal være minst mulig kræsj, færrest folk på samme sted. Dagene er planlagte og strukturerte.

Starten. Tomoe Zenimoto Hvas jubler med sin bronsemedalje på 200 meter medley under kortbane-EM for tre år siden. Det ble et slags gjennombrudd. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Kan ligge og dra seg

Forskjellen fra hverdagen i Norge er stor for Hvas. Normalt står opp kvart på fem om morgenen. Nå kan han ligge til klokken åtte. Han setter ekstra pris på de timene.

– Jeg blir ikke bortskjemt når jeg kommer hjem. Tross alt har jeg drevet slik i ti år.

Hvas har prestert i konkurransene. Han har satt norsk og nordisk rekord, vunnet 100 medley, fått 2. plass på 200 medley og to tredjeplasser på 100 medley. Den siste 3.-plassen kom i semifinalen mandag. Da satte Chaleb Dressel fra USA verdensrekord.

– Jeg lever i ei boble her, men vi er trygg i den boblen, sier Hvas.

Han mener at dette er et stort skritt for svømming.

– Alle ville være her. Aldri har det vært en slik mulighet i denne sporten.

I seks uker har Tomoe Hvas fått lov til å stille på startblokken sammen med verdensstjerner. Foto: Mine Kasapoglu

Fin måte å bli moden på

Sondre Solberg, som er treneren til Hvas på hjemmebane, var også invitert. Han har fulgt unggutten, og sett at han presterer internasjonalt (se fakta)

Treneren hadde ingen problemer med at eleven valgte denne løsningen i disse månedene. Selv ville han ikke være borte så lenge fra familien og andre svømmere han følger opp.

Tiltaket synes han imidlertid er topp:

– Milliardæren mener at svømmingen må utvikle seg som en attraktiv idrett og selge seg selv. Han vil at flere penger skal gå tilbake til utøverne. Det er en reaksjon overfor FINA, som er dårlig til å utvikle produktene sine. Og som holder pengene for seg selv.

Men ikke alt er i sin skjønneste orden. En manager på et av lagene har sendt et åpent brev der han sier at pengene er uteblitt.

– Dessuten er milliardæren kritisk mot OL, og det må han passe seg for. For de fleste utøverne er OL tross alt det største, sier Solberg.

PS. Henrik Christiansen har ikke vært med på ISL-stevnet, men ble invitert til å svømme 800 meter lørdag. Den øvelsen er utenom det fastlagte programmet.