– Jeg bare forstår det ikke. Thea får 18 på sistehoppet...., sier Bråthen til VG og rister på hodet.

– Jeg synes det er dumt. Jeg ser ingen visuell forskjell på damer og herrer, men det blir levert lavere stilkarakterer. Ingen aner hvorfor. Det synes jeg er helt rart, sier Lundby til VG.

Thea Minyan Bjørseth leverte varene i den andre omgangen av normalbakkerennet torsdag, satte nedslag på 97,5 meter og tok en sterk femteplass. Men hoppsjefen var ikke enig i stilkarakterene hans hopper fikk.

– Jeg ser ikke hva de trekker på. Noen gir 17,5. Jeg klarer ikke se det. De drar frem helhetsinntrykket sitt, da er det sikkert det, sier Bråthen.

Kvinnenes første VM-renn endte med norsk bronse til Anna Odine Strøm som ledet etter den første omgangen, men ikke klarte å følge opp i finaleomgangen.

Bråthen er klar på at dommerne ikke ble utslagsgivende for konkurransen, og at det er hvordan poengskalaen brukes som gjør han frustrert.

– Jeg sier ikke at noen av våre har tapt på det, men jeg er grunnleggende uenig i hvordan jentene bedømmes i forhold til guttene. Skalaen brukes på en helt annen måte. Hver gang jeg spør, får jeg ingen forklaring som gjør meg klokere. Jeg skulle ønske stilen ble verdsatt på en annen måte enn nå, men det er en gammel holdning jeg har, sikkert, avslutter Bråthen.

Den oppfatningen deler Bjørseth:

– Jeg skulle gjerne sett at vi fikk litt mer enn 18 eller 18,5. Jeg skal ikke legge skjul på det. Jeg skulle gjerne sett at de brukte skalaen enda litt bedre, men det er lite jeg får gjort med det, sier 19-åringen til VG.

Landslagstrener Christian Meyer forteller overfor VG at hvordan poengskalaen brukes har vært en sak lenge.

– Det her har vi pratet om til den store gullmedaljen, men det skjer ingenting, det er frustrerende. Det er noen som hopper veldig pent, så er det noen som hopper småpent, og de får nesten det samme, sier Meyer til VG.

Lundby, som ble nummer syv i konkurransen onsdag, stiller seg bak resten av det norske laget i «dommersaken».

– Det har ikke vært veldig mye dialog. Jeg har ikke fått noe godt svar, sier Lundby til VG.

– Er det en slags forskjellsbehandling?

– Noe må det være. Jeg vet ikke om det er håret som blafrer eller hva det er, men noe er det, svarer Lundby og tar seg til flettene i pressesonen i Slovenia.

Bråthen og de andre nordmennenes utblåsing mot dommerne kom i bakkant av det som ble et nervepirrende VM-renn i Planica. Anna Odine Strøm var best i onsdagens kvalifisering, og suverent best med 100 meter i den første omgangen av rennet.

Med 4,7 poeng å gå på til nærmeste konkurrent etter den første omgangen, tyske Katharina Althaus, skjøv Strøm seg ut fra bommen som leder etter den første omgangen og siste hopper.

Rundt tolv sekunder senere satte hun nedslag på 95 meter. Det var ikke langt nok til å forsvare ledelsen fra den første omgangen, og 24-åringen ble henvist til bronseplass.

– Det var veldig gledelig resultat. Jeg gjør et greit førstehopp og et litt mindre bra annethopp. Veldig hyggelig å få det resultatet, sier Strøm til VG og fortsetter:

– Det er et punkt i en veldig lang prosess som har gått over lang tid. Det er et fint utgangspunkt for å jobbe videre og holde prosessen gående. Forhåpentligvis kan jeg få flere opplevelser som dette.

For både Eva Pinkelnig og Althaus leverte varene i finaleomgangen med henholdsvis 100 meter og 97 meter. Dermed gikk gullet til tyskeren som etter den første omgangen lå nærmest Strøm. Østerrikske Pinkelnig tok sølvet.

– Vi må ta til takke med bronse, og er fornøyd med det. Vi har et sterkt lag inn mot lagkonkurransen og mixed, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen til VG og legger til:

– Det første var et gullhopp, det var ikke det andre. Vi følte at vi hadde hendene på gullrattet, men det holdt ikke.