Rekordår for Øystein Tjomsland: Superhester har løpt inn 11 millioner kroner

Aldri før har Øystein Tjomsland vunnet så mange løp og kjørt inn så mye penger som i 2019. Nå satser han enda hardere i Sverige, hvor travsporten står langt sterkere enn i Norge.

Publisert:

– Det er ganske mye høyere premier, og travsporten er mye større i Sverige. En travtrener i Sverige har like stor status som for eksempel en fotballtrener eller en hockeytrener. Det er et helt annet nivå enn i Norge, sier travtrener Øystein Tjomsland om hvorfor han ønsker å satse på trav i Sverige. Foto: Kristin Ellefsen

  • Jon Berntsen Kåsa

KRISTIANSAND: – Vi har utviklet en stor kunnskap angående trening av hester over tid. Jeg ser på hvordan treningen gjøres på tvers av forskjellige idretter, også humane idretter (idretter med mennesker jour.anm.), og har klart å tilegne meg kunnskap om trening som mine kolleger ikke har, sier Øystein Tjomsland til Fædrelandsvennen.

2019 ble et skikkelig rekordår for hestetreneren og kusken fra Søgne.

Han tok 132 seire på 426 starter. Han har kjørt inn nesten inn 11 millioner kroner, noe som også er ny rekord. Hans tidligere rekord var ni millioner innkjørte kroner.

Les også

Tjomsland kjørte inn 1,2 millioner

Øystein Tjomsland og Tekno Odin har mange gode minner sammen. Hesten har alene kjørt inn ti millioner kroner. Storhesten sin sønn, Lesja Odin, er ubeseiret på 26 løp siden debuten. Foto: Stenhaug Eirik / NTB scanpix

Tjomsland forteller at Team Tjomsland trener mellom 70 og 80 hester kontinuerlig. Av dem er halvparten for unge til å gå løp. Han starter opptreningen når hestene er mellom ett og halvannet år gamle. Når hestene fyller tre år kan de kjøre løp som gir både seire og klingende mynt i kassen for Søgne-mannen og hans team.

Les også

Ordkrigen i gang foran lokaloppgjøret: – Kommer flere på våre bortekamper enn det gjør på deres hjemmekamper

Øystein Tjomsland mener hans styrke er evnen til å trene hestene med samme likhetstrekk som mennesker gjør i andre utholdenhetsidretter. Foto: Kristin Ellefsen

Ubeseiret Lesja Odin

Og stjernehesten er Lesja Odin, som hittil er ubeseiret i sine 26 løp siden debuten, noe som er norgesrekord. Lesja Odin er sønn av storhesten Tekno Odin som alene har tjent inn ti millioner kroner og vunnet 90 prosent av sine nesten 100 løp.

– Lesja er kanskje det største talentet vi har, sier treneren.

Les også

Tekno Odin kaster glans over kveldens løp

Les også

Sørlandskusk feiret med denne gesten etter seier på hjemmebane

Lesja Odin og Øystein Tjomsland er til nå ubeseiret på travbanen. Foto: Privat

Satser i Sverige

Tjomsland har rundt 50 hester i Travparken i Kristiansand, 20 på gården i Søgne og cirka 12 tolv hester i Sundsvall i Sverige.

Nå vil han utvide satsingen i Sverige.

– For å korte ned reiseveien i Sverige fant vi ut at det var fornuftig å ha en stall der for at hestene skal få best mulig opplading til løpene. På det meste står rundt 30 av våre hester i Sverige, sier 49-åringen.

– For å korte ned reiseveien i Sverige fant vi ut at det var fornuftig å ha en stall der for at hestene skal få en best mulig opplading til løpene. På det meste står det rundt 30 av våre hester i Sverige, sier Øystein Tjomsland om hvordan det skal gå enda bedre i svenske løp. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Et helt annet nivå i Sverige

Tjomsland forteller at det skjer store løp kontinuerlig i Sverige. Dit skal han sende enda flere hester til 2020-sesongen.

– Det er ganske mye høyere premier, travsporten er mye større i Sverige. En travtrener i Sverige har like høy status som for eksempel en fotballtrener eller en hockeytrener. Det er på et helt annet nivå enn i Norge, mener han.

Langrennstalentet Frida Karlsson eier en av hestene til Øystein Tjomsland. Foto: Girlpower HB

Derfor henger prisen han fikk som årets trener 2019 i det svenske distriktet Bergsåker høyt for Tjomsland.

– Det er bra å bli årets trener i Agder også. Men du er virkelig inne i toppen med prisen fra Sverige. Det er ikke tredjedivisjon, for å si det sånn, sier Tjomsland og bruker en referanse fra andre idretter.

Langrennsløpere eier Tjomsland-hester

Flere av hestene som Tjomsland trenes eies av de svenske langrennstjernene Frida Karlsson og Johan Olsson, som også var kjent for å være en av Petter Northugs argeste rivaler i skisporet.

– Det er ikke bare at de eier hestene. Men de har mye kunnskap om trening. Når vi diskutering trening og hvordan vi utvikler våre hester, kan det sammenlignes med hvordan de trener. Planen er at de skal komme hit etter vintersesongen for å se på hestene og anlegget, sier Tjomsland.

– Dette har vært «jättekul». Nå er jeg engasjert og nervøs når hesten løper. Det hadde jeg aldri trodd jeg skulle bli, fortalte stjerneskuddet Karlsson til Equus Media i fjor høst.

– Det er ikke bare at de eier hestene. Men de har kunnskap om trening. Når vi diskutering trening og hvordan vi utvikler våre hester, kan det sammenlignes med hvordan de trener. Planen er at de skal komme hit etter vintersesongen for å se på hestene og anlegget. Da skal vi få testet dem litt, sier Tjomsland om Frida Karlsson og Johan Olsson (t.h.) Foto: KAI PFAFFENBACH / X00446

Årets første V75-løp

Lørdag var årets første V75-løp i Sørlandets Travpark. Der stilte Øystein Tjomsland med fem hester med navn. Waxen, Tangel Elvira, Sjø Stjerna, Royal Winner og Etne Spretten. Hestetreneren sa før løpet at disse hestene måtte ansees som outsidere. Tangen Elvira gjorde det best med en andreplass.

Det er ikke de beste utøverne, de er i full oppkjøring til ny sesong, forteller kusken.

På søndag var en av Tjomsland sine hester i aksjon i Paris. Der kjempet han om 10.000 euro. Langelands Odin fikk en tredjeplass, og Magnums Otello fikk en fjerdeplass i Frankrikes hovedstad.

– De har trent veldig bra, og stiller i knallform, sa Tjomsland før løpet.

Kusk Øysteim Tjomsland med hesten Tangen Elvira kom på andreplass under lørdagens V75 i Sørlandets Travpark. Foto: www.travsport.no

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Øystein Tjomsland
  2. Hest
  3. Søgne
  4. Trav
  5. Sørlandets Travpark