FotballLa Manga 2006Portretter Adeccoligaen26.03.2006Foto: Tomas Rolland - DigitalsportHaugesundJens Egil Vikanes Foto: Tomas Rolland - Digitalsport
bjarte flem 250 Foto: Arkiv
FotballEliteserienStrømsgodset v RosenborgNedre Eiker stadion6. juni 1996Foto: DigitalsportJørn Jamtfall, Rosenborg Foto: Digitalsport

Det er cupfinale, året er 1979. En ung back stupheader inn et vakkert mål. I feil ende. Jens Egil Vikanes blir fortsatt husket for målet som gjorde at Viking slo Haugar på Ullevaal.

— Jeg har sagt det i alle år: det største du gjør som norsk fotballspiller er å spille en cupfinale - og det verste du da kan gjøre er å score selvmål, mimrer Vikanes.

Han tror likevel at John Arne Riises mål i går er hakket verre.

— Siden '79 har det jo dukket opp kamper som kan være større enn en cupfinale. En semifinale i mesterligaen må jo sies å være veldig, veldig viktig. Og så fire minutter på overtid...tragisk, sier Vikanes medfølende. Han vet akkurat hvordan det føles, selv om det vanskelig kan beskrives:

- Det jeg kan si er at det går over. Der og da er det tøft, ganske brutalt. Selv føler jeg at perioden rett etter målet er visket ut av minnet mitt, jeg husker rett og slett ikke hva som skjedde. Jeg var nærmest i transe, og først noen timer senere ble jeg klar over hva som hadde skjedd, forteller Vikanes, som var 20 år da ballen havnet i feil mål.

— Nå er det bare et minne. Jeg har ingen vonde tanker rundt det. Det ble det aldri da heller, minnes Vikanes.

Om han fortrengte det da, har han ikke fått sjansen til det siden. 29 år senere blir han fortsatt minnet på det som skjedde. Hver gang han tar en tur på byen. Og han tror Riise vil oppleve det samme.

- Det viktige nå blir å gjøre en bragd på linje med dette, så du kan bli husket for noe annet, sier Vikanes. Selv har han gjort seg historisk i form av å ha spilt fotball i alle divisjoner. Etter opprykk med Haugar forrige sesong, sikret han rekorden med 6.divisjonsspill i år.

Den sjansen kan Riise få i returkampen. Kanskje blir ikke selvmålet utslagsgivende uansett?

— Han må vel nesten klinke til med et mål i neste runde, tror Vikanes, som må innrømme at han slett ikke håper det skjer.

- Jeg er nemmelig Chelsea-mann, ler Vikanes.

Og helt glemt blir vel aldri et selvmål av et visst kaliber.

- Hva tenkte du når du så Riises selvmål?

- At nå blir det vel en ny runde på mitt mål....

LES OGSÅ: - Din Riise-pudding

LES OGSÅ: Mareritt-selvmålet

Disse husker vi ekstra godt

Selv om ikke alle selvmål lages i like viktige kamper som i mesterligaens semifinale, eller når det virkelig gjelder i cupfinalen på Ullevaal, er de likevel svært minneverdige. Her er et knippe blundere vi husker:

Trond Egil Soltvedts møte med Lillestrømvinden

Krølltoppen vil vel aldri glemme oppgjøret på Åråsen i 1997. Soltvedt, daværende RBK-spiller, sleivet på midtbanen. I utgangspunktet en lite farlig posisjon i forhold til eget mål. Men denne gangen suste ballen mot feil mål, og med god hjelp av vinden gikk ballen hele veien over Jørn Jamtfall og inn i buret.

Jamtfeil og tøffe mesterligatakter

Jørn Jamtfall har også kjent på selvmåls-marerittet i mesterligaen. I 1995 fomlet han ballen i eget mål i en kamp mot Legia Warszawa. I følge RBKweb fryktet sisteskansen, som i dag er keepertrener i Rosenborg, at han skulle få sparken som følge av supertabben. Selvmålet fra '95 ble nylig rekonstruert av Jamtfall og Johan Golden på TV2s program Golden Goal.

Og det mest kjente av alle...

Rekonstruert har også Bjarte Flems ufattelige selvmåls-kast mot Sogndal i daværende 1.divisjon blitt. Det er trolig norgeshistoriens mest kjente selvmål, og definitivt det mest omtalte. I tillegg feirer det 20års-jubileum i år. Det var i 1988 Tromsø-keeperen sto med ballen. Hadde full kontroll, var upresset, og skulle bare kaste kula ut. Midt i bevegelsen ombestemmer han seg, og klarer på ubeskrivelig vis å kaste ballen i eget nett. Mål, og et poeng til Sogndal.

Verdenshistoriens verste

Selv om det kanskje føles som enden er nær for både Riise og hele den røde delen av Liverpool, ja, kanskje for alle med litt rødt i hjertet i dag, er det fortsatt andre som har laget langt mer fatale selvmål.

Det verste eksempelet er Andres Escobar fra Colombia, som ble drept etter å ha sendt ballen i eget mål under VM-sluttspillet i 1994.