LIVIGNO: Tallene kommer fra en studie med 3482 deltagere fra Ahus — Akershus universitetssykehus.

Det betyr at 85 prosent enten ikke trener i det hele tatt, eller mindre enn 20 minutter av gangen tre ganger i uken på et moderat nivå, som er anbefalingene.

— Det synes jeg er litt lite, sier Bjørgen, som gjerne hadde sett at kvinner som venter barn holder seg i form.

— Samtidig vet jeg at alle gravide har sin egen historie, men jeg vil absolutt anbefale trening hvis man ikke føler ubehag, sier hun.

Selv har Bjørgen trent hele livet, og derfor akter hun ikke å slutte med det selv om hun skal bli mor.

— Gravididet er ingen sykdom, legger hun til.

Marit Bjørgen trives på høydesamling i Livigno.  Her foran en treningsøkt, som det er to av daglig. Foto: METTE BUGGE

Vil fort tilbakeI Livigno, der landslaget er på høydesamling, forteller hun at målet er å komme tilbake allerede på slutten av kommende sesong. Det kan bety NM del 2, Birkebeinerrennet og Skarverennet.

— Jeg har fortsatt så stor glede av det jeg holder på med, smiler hun fra skinnsofaen på hotell Bivio. Med to treningsøkter daglig er hun et forbilde for mange.

BAK FORSIDEN: Les om hvordan nyheten om Therese Johaugs brudd sprakk her!

Kari Bø, som er professor og rektor ved Norges idrettshøyskole(NIH) og en av dem som står bak undersøkelsen fra Ahus, forteller at det er flere ulike grupper av vordende mødre.

— Det er de som er svært inaktive og hverken beveger seg før de skal ha barn, under graviditet eller etter fødsel. De skjønner ikke hvorfor de legger på seg, får vondter og et dårlig forhold til egen kropp. Så er det de som er ekstremt sykelig opptatt av trening, og de får jeg mange telefoner fra. De er kjemperedde for å miste formen og gå opp i vekt om de lar være å trene opp mot maks noen få måneder. De er redd for at de tar i for mye, men klarer ikke å moderere seg.

- Hva sier du til den sistnevnte gruppen?

— At det ikke spiller noen rolle om de tar det litt mer med ro i noen måneder. I et livsløpsperspektiv er de få månedene man er gravid en meget kort tidsperiode. Om man følger anbefalinger med moderat aktivitet gjennom svangerskapet, er det lett å bygge seg opp igjen etter fødsel. Man trenger på ingen måte å trene på 90 % for å holde formen heller. De må huske at de har en passasjer med seg og at mage, rygg og bekken skal tåle belastningen. Jeg sier aldri at noen skal slutte å trene, men at de ikke bør gå opp mot maks.

- Hører de på deg?

— Det vet jeg ikke, men jeg håper det.

Olympiatoppen følger henne

Marit Bjørgen følger sin egen magefølelse på hvor langt hun kan strekke seg, men blir også fulgt nøye av Olympiatoppen.

Hun ser ikke bort fra at generasjonen over henne er litt skeptiske til at kommende mammaer skal trene.

— Mamma er også litt slik, ler hun.

Rådene gis i beste mening, men alle anbefalinger hittil går på at kvinner gjør lurt i å bevege seg.

— Det skal jeg holde på med så lenge jeg klarer, sier Bjørgen, som er fem og en halv måned på vei. Hun og samboerern skal bli foreldre i desember.