— Det kan bli utviklet flere gode spillere fra Hordaland i Løv-Ham, men de kan vi gå glipp av hvis laget forsvinner, sier 22 år gamle Kaland.

Løv-Ham vant i går sin første seier siden 8. mai. 4-3-seieren over Randaberg var også bare lagets andre denne sesongen. Til tross for at han forble målløs i målkalaset, var Kaland kampens store spiller. Venstrekanten var til tider et angrep alene, og involvert i så godt som alt Løv-Ham skapte offensivt.

Og det var mye. Løv-Ham skapte 13-14 store sjanser og vant bunnoppgjøret mot Randaberg særdeles fortjent.

Utviklingsarena

- Dette var fantastisk. At vi endelig klarte å hale i land en seier, var utrolig kjekt, sier Kaland.

Kaland spilte for Lyngbø i 3. divisjon frem til han ble Løv-Ham-spiller før fjorårssesongen. Angriperen passet inn i Løv-Hams modell som går ut på å foreldre det som finnes av talenter i distriktet, og han har tatt steget. Andre som har kommet enda lengre i karrieren er Paul Addo (Odd Grenland), Fredrik Haugen (Brann) og Aleksander Solli (Vålerenga) som alle gikk fra Løv-Ham til spill i eliteserien før denne sesongen.

Men dersom Løv-Ham, som har flere aldersbestemte landslagsspillere enn noen andre utenfor eliteserien, må trekke laget, kan det bli lengre mellom hver gang du ser hordalendinger i eliteserien i fremtiden.

- Du ser hvor mange unge vi er her. Løv-Ham og 1. divisjon er en fantastisk arena å få utvikle seg på, sier Kaland.

Statistikksenter 1.divisjon:

Aktuelt med lønnskutt

Målvakt Johan Thorbjørnsen (27) er blant de mest rutinerte på Løv-Ham. Han har vært i Brann, og mener Løv-Ham er viktig for byens fotballstorebror.

— Det er mange fremadstormende unge spillere som trenger en klubb i 1. divisjon, og det blir tøft for talenter fra Hordaland å slå gjennom hvis vi mister Løv-Ham, sier Thorbjørnsen.

- Det var utrolig viktig for selvtilliten vår at vi vant en kamp igjen. Nå har vi en jobb å gjøre videre. Vi kan ikke gi opp.

Lønnskutt vil bli en del av redningspakken dersom Løv-Ham skal overleve i 1. divisjon. Thorbjørnsen sier spillerne er villige til å lytte på det øret.

Trener Tom Mangersnes var bare et stort smil etter kampen i går. Han er blitt enig med Løv-Ham om å fortsette i jobben, i alle fall til situasjonen er avklart 1. august.

— Vi kan bygge på dette. Å vinne en kamp frigjør voldsomt mye energi, sier Mangersnes.

Appellerer til store bergensbedrifter

Løv-Ham håper store bedrifter med sete i Bergen skal bla opp de to millionene som trengs for å redde laget i 1. divisjon.

Løv-Ham trenger tre millioner kroner skal de unngå å trekke laget 1. august. 500.000 kroner kan klubben hente inn ved å kutte kostnader, 500.000 kan skaffes ved hjelp av gjeldssanering. De siste to millionene trenger Løv-Ham å få i bistand.

- Vi har satt i gang arbeid med å kontakte en del store, bergensbaserte bedrifter. I en vanskelig periode for Løv-Ham tror vi det er mest nærliggende at solide, bergensbaserte firmaer kan hjelpe, sier styremedlem Frank Almenning.

— Om Løv-Ham er på 8. eller 13. plass er det ikke mange som har sterke meninger om, men at vi har en god ungdomsavdeling og at vi tar var på talenter som vil utvikle seg det er viktig. Det er også en fordel for Bergen og Brann at vi har et lag i 1. divisjon, og det er en stor Brann-interesse i byen. Vi håper at noen selskaper ønsker å være med på å ta vare på Løv-Ham, fortsetter Almenning.

Løv-Ham ligger på bunnen av tabellen, er blitt trukket ett poeng og klubbens lag i 1. divisjon er i ferd med å ta knekken på hele driften på grunn av sviktende inntekter. For å unngå at klubben går konkurs vurderes det derfor å trekke laget i 1. divisjon, noe som vil spare 1,8 millioner kroner i år.

- Vi i styret må ta hensyn til resten av klubben. Vi kan ikke bare la det skure og gå.

Almenning understreker likevel at å trekke laget er siste utvei.

— Det er viktig for oss å fullføre. For klubbens omdømme, og for de mange unge spillerne som har tatt steget til 1. divisjon i år, vil det være veldig synd å trekke laget.

Almenning sier Løv-Ham har oppfattet at Brann ikke ser det mulig å hjelpe Bergens nummer to-klubb. Løv-Ham har derfor ikke rettet en forespørsel til Brann. Håpet er at andre kommer på banen.

— Andre klubber som HamKam, Lyn og Tromsø har klart 10 millioner i tilsvarende situasjoner. Større undere har skjedd enn at Løv-Ham får inn to millioner, sier Almenning.