Sogndal overlever på øverste nivå gang etter gang fordi de aldri gjør seg større enn de er.

Det samme gjør at de kan overleve igjen.

Det er på mange måter noe befriende å se et lag som er så ujålete som Sogndal. De er aldri redde for å opptre kynisk, tette igjen bakover, klarere på tribunen eller ta ned tempo i en kamp. Det ser ikke alltid pent ut, men det er meget imponerende hva de får ut av relativt små ressurser.

Betyr det at dette er et lag blottet for gode fotballspillere? Nei! I midtforsvaret har de to av landets fremste stoppertalenter i Gustav Valsvik og Bjørn Inge Utvik. De danner ligaens eneste midtstoppertrio sammen med veteran og kaptein Azar Karadas. Det mangler ikke muskler eller luftstyrke, men de kan få problemer med tempo hvis de må vende før løpsduellen.

Dette må kompenseres ved fart og løpskraft på sidene. Den jobben tar finske Taijo Teniste og islandske Hjortur Valgardsson seg av, uten nykker.

Ikke bare er de eneste laget med 3-5-2 som utgangspunkt. De skiller seg også ut ved å presse høyere og tøffere enn de aller fleste andre. Det krever arbeidsmoral uten reservasjonsrett.

Haugen viktig

Sentralt kommer garantert Helge Haugen til å gjøre mer enn manns jobb. Han personifiserer på mange måter laget med sin evne til å gjøre enkle ting enkelt. Rune Bolseth utfyller med kreativitet, mens den tredje plassen står mellom mange.

Kanskje blir 19-årige Petter Strand årets gjennombrudd fra Sogn. Nykommeren fra Tertnes er lett på foten og aggressiv i sin konstante jakt etter ballen. Et sted i dette leddet er det håp om at Ørjan Hopen kommer tilbake for fullt. Det er få som matcher presisjonen i hans venstrefot.

Tonny Brochmann og Ruben Holsæter vil også gjerne overbevise trener Jonas Olsson om at de fortjener spilletid.

Farlig nykommer

På topp kan de enten velge stor fart i Mahatma Otoo og nykommer Kristian Fardal Opseth, som kan bli en overraskelse med sitt rykk og tunge tilslag. Sogndal kan også erstatte én av dem med litt mer robuste Ulrik Flo. Han kan også spille i de fleste posisjonene på midtbanen, og har tatt nye steg gjennom forsesongen. De har muligheten til å bli et strålende kontringslag, men er avhengig av å spille langpasningene langs baken inn i rom bak bakre ledd hos motstander for å jage etter.

Det er et klart tap at Malick Mane forsvant. Toppscoreren fra i fjor vil bli savnet, og kan i verste fall får avgjørende betydning.

Erik Dahlin i mål blir av og til litt for liten i tøffe dueller i feltet, men har en god keeperteknikk og gjør sjelden de store tabbene.

Det er ingen stor stall å ta av når skader og suspensjoner gjør seg gjeldende. De kommer, og kan bli avgjørende. Det er de forberedt på. Nettopp dette, samt realismen på andre områder, gjør at jeg tror de styrer unna direkte nedrykk.

Eliteserietipset:

1 ...............

2 ...............

3 ...............

4 ...............

5 ...............

6 ...............

7 ...............

8 ...............

9 ...............

10 .............

11 .............

12 .............

13 .............

14 SOGNDAL

15 SARPSBORG

16 STABÆK