Torsdag skjedde det igjen. Nok en gang stjal ishockey overskriftene av feil årsaker da dommerne på isen godkjente Stavangers vinnermål mot Stjernen. Etter kampen viste tv-bildene at pucken gikk inn gjennom et hull i nettveggen og aldri skulle vært godkjent. Det ville aldri skjedd dersom norsk ishockey hadde fulgt retningslinjene til stort sett alle andre profesjonelle ishockeyligaer i verden – og innført videodømming.

LES OGSÅ:

Torsdagens kontrovers føyer seg inn i en lang rekke situasjoner som enkelt kunne vært unngått ved hjelp av målkamerateknologi. I hjemmekampen mot Sparta lille nyttårsaften var eksempelvis to av Stavangers scoringer av det omdiskuterte slaget da Oilers til slutt vant 4-3. > Diskusjonen om videodømming har vært oppe flere ganger hos oss.

Enkel teknologi

Ved hjelp av to kamera – ett hengende direkte over hvert mål – ville en på en enkel og grei måte kunne fjerne kontroversielle og omdiskuterte mål som er med på å skade ishockeyens omdømme.

— Diskusjonen om videodømming har vært oppe flere ganger hos oss. Det finnes flere forskjellige systemer, alt fra analoge kamera til nye digitale systemer. Vi har hentet inn anbud tidligere og kommet fram til at det vil koste mellom 150.000 og 200.000 kroner for hver klubb å innføre videodømming. I tillegg kommer kostnaden med å ha en mann i sekretariatet som kan analysere bildene, sier Håkan Södergren i Elitehockey – klubbenes interesseorganisasjon – til Aftenbladet.

Alle er enige om at videodømming er nødvendig.

Han forventer at torsdagens hendelse i Fredrikstad vil skape ny debatt rundt innføringen av videodømming i norsk ishockey. Den store utfordringen er den økonomiske situasjonen rundt om i norske ishockeyklubber. Forrige gang debatten raste, i 2010, da Oilers-kaptein Juha Kaunismäki ikke fikk godkjent sin matchavgjørende scoring i finaleserien mot Vålerenga fordi dommeren ikke så at pucken var inne, ble forslaget om videodømming avvist på stedet av de fleste klubbene på grunn av kostnadene dette ville medført.

Enige

— Alle er enige om at videodømming er nødvendig. Vi er klare til å ta debatten, men hvem skal betale. Det er det store spørsmålet, understreker Södergren.

Selv om flere kontroversielle mål har gått Stavangers vei i de to siste kampene, er ledelsen i ishockeyklubben på Tjensvoll klar på at videodømming må innføres i norsk hockey så fort som mulig. I dag er det slik at videodømming kun brukes under tv-sendte kamper i sluttspillet. Det er langt fra godt nok, ifølge sportsdirektør Pål Higson.

— Vi har vært en pådriver for dette i flere år. I DNB Arena ligger alt til rette for å installere de nødvendige kameraene. Jo før, jo bedre, sier Higson.

- Kommer dere til å ta initiativ til en ny debatt om videodømming med de andre klubbene nå?

— Det kan veldig godt være.

Kommunalt ansvar?

I den norske eliteserien er de aller fleste ishallene kommunale. Det kan bety at eliteserieklubbene kan dytte noe av det økonomiske ansvaret for innføring av videodømming over på kommunen – dersom dette kommer som et lisenskrav fra ishockeyforbundet.

— Jeg tror det ville bidratt til å gi den nødvendige drahjelpen som skal til for å få innført videodømming. Dersom videodømming stilles som et krav for å få spille i eliteserien, og det vil på ingen måte være urimelig, pleier de aktuelle klubbene og kommunene som regel å finne en løsning, sier Higson.

Norges ishockeyforbund svarte ikke på Aftenbladets henvendelser fredag.