NUMMER ÉN: Lionel Messi ønsker å bli fotballhistoriens nummer én. NUMMER ÉN: Lionel Messi ønsker å bli fotballhistoriens nummer én. Foto: Felipe Dan / AP Photo

Du må ha flere slike øyeblikk, Messi!

BLOGG: Han sov i 64 minutter. Så kom et øyeblikks magi. Messi var borte også den neste halvtimen. Men viste hvorfor Argentina er en gullkandidat.

MARACANA (Aftenposten.no): Hvor mange lag har storspilt i første kamp og stått igjen som vinnerne i et mesterskap?

Ikke mange.

Det er flere eksempler på lag som har tapt, eller slitt betydelig, for så å slå fryktelig tilbake etterhvert som turneringen nærmer seg sluttfasen. Regjerende mester Spania, som tapte åpningskampen mot Sveits i forrige VM, er det ferskeste.

Derfor var Argentina mot Bosnia-Hercegovina her på mektige Maracana i natt norsk tid godt nytt for alle dem som sympatiserer med søramerikanerne.

En av mesterskapets største favoritter skuffet. Men de rodde i land seieren etter en slitekamp. Og det er ofte de seirene som smaker best.

Høye skuldre

Mens Argentinas fantastiske supportere, de må ha vært rundt 50.000, sang og danset så hele Maracana gynget, var laget blekt, omstendelig og uten fremdrift. Det var en mesterkandidat i rusletempo.

Lionel Messi, mannen som argentinsk VM-suksess står og faller på, var lenge en skygge. Han startet med en feilpasning. Og fortsatte med ukonsentrerte ballmister. Ja, han slo frisparket til selvmålet og 1-0-ledelse før det var spilt tre minutter. Men Messi virket nervøs, han kjente trolig på det umenneskelige presset, han spilte med høye skuldre.

Messi har aldri levert i VM. Han hadde scoret kun én gang i VM, i 6-0-ydmykelsen av Serbia og Montenegro i 2006, før åpningskampen her i Rio de Janeiro.

Messi visste utmerket godt at han må ha et VM-gull for å kunne nå opp til Pelé og Diego Maradona som tidenes beste fotballspillere.

Hva ville ikke vært bedre enn å gjøre det her i Brasil? På Maracana, arenaen der legender skapes og dyrkes. I brassenes egen lekegrind. VM i 2014 er hans sjanse. Dette er mesterskapet som definerer hans karriere.

Kampens øyeblikk

Men bortsett fra involveringen på 1-0-målet var ikke Messi å se. Det var rett før stadionspeakeren sendte ut etterlysning over høytaleranlegget.

Men Messi kom alle i forkjøpet.

— Her er jeg, ropte Lionel.

Så vartet han opp med kampens øyeblikk. Selvfølgelig gjorde han det.

Han hentet ballen. Han skjøt fart. Han sendte den til Gonzalo Higuain. Han fikk ballen tilbake og banket den i mål via stolpen.

Det er slik vi har lært ham å kjenne. Han jublet lenge og intenst på arenaen som har skapt noen av sportens aller største legender. Det viste hvor mye dette målet betydde for ham.

Argentina ledet 2-0 og hadde kontroll. Bosnia reduserte og skapte et press mot slutten. Men Lionel Messi hadde gjort sitt. Han luntet rundt på banen. Og da Argentina på overtid mistet ballen i angrep, var det ikke snakk om å jobbe hjemover. Messi gikk tilbake helt rolig, han var ikke interessert i noen returløp, han hadde gjort sitt.

10 sekunder var nok

Det gikk bra for Argentina. De vant.

Og Lionel Messi? Et trist syn lenge. Men han var god i nøyaktig 10 sekunder i VMs åpningskamp.

Men det var mer enn nok. Vi vet hva han er i stand til. Og husk: Diego Maradona var ikke veldig dominant i de første kampene i 1986, han heller.

Det var først i sluttspillet Maradona herjet.

Nå venter Iran og Nigeria i to overkommelige kamper i det som er blitt en overkommelig gruppe. Her er det muligheter for mange mål og mer selvtillit.

Historien vil vise om dette var siste gangen vi fikk se Lionel Messi på Maracana i et VM. Om han kommer tilbake er det i VM-finalen 13. juli.