«TV 2s badestunt er en hån mot håndballjentene»

BLOGG: Håndballjentene kan vinne VM-gull. TV 2 har allerede vunnet VM i fjolleri.

I en håndballhall i Frederikshavn tirsdag formiddag: De norske håndballjentene trente foran noen få journalister.

Samtidig på en strand utenfor Frederikshavn: TV 2-ekspert Frode Scheie kastet seg i vannet med et nesten samlet norsk pressekorps på slep. Rettighetshaveren sendte, selvfølgelig, «#2VM – Badespesial» direkte på sin egen nettside.

Brrr, vannet var iskaldt! Oi, så morsomt!

Aftenpostens journalist Erlend Nesje.

Seansen fant sted fordi TV 2-ekspert Scheie sa at motstander Puerto Rico aldri i verden kom til å score mer enn 10 mål i VM-kampen mot Norge mandag. Hvis så skjedde, skulle han bade i det kalde vannet utenfor Frederikshavn.Derfor kom avslutningen av kampen i stor grad til å handle om nettopp det: Det var større jubel for Puerto Ricos mål nummer 11 enn noen av de norske målene. Til sammen.

  • Hva synes du om badestuntet? Stem nederst i artikkelen!

Scheie måtte bade og det var ikke måte på hvilke forventninger kanalens ansatte formidlet via sosiale medier. TV 2 druknet i sin egen pompøsitet etter ekspertens tapte veddemål.

Hadde fortjent bedre

Vi har nok å stri med i samfunnet, og badestuntet til TV 2 er ikke noe stort problem isolert sett. Men det ser bare så fryktelig dumt ut. De norske håndballjenter hadde fortjent bedre. Først og fremst er det en hån mot dem.

Utad kan det fremstå som TV 2 gjør seg viktigere enn både mesterskapet og spillerne. Kanalen er i ferd med å gjøre seg selv til VMs største aktør. Egne profiler er viktigere enn spillerne. Showet vinner over formidlingen av seriøse idrettsjenters jakt på suksess. «Norges seriemester» er blitt verdensmester i selvforherligelse.

TV 2s ekspertkommentator Frode Scheie hoppet i vannet etter tapt veddemål. Foto: NTB scanpix

Jeg har enorm respekt for både kommentatorer og eksperter i TV 2s håndballdekning. Hver for seg er de glitrende. Men det er når rollen som seriøse formidlere mikses med sirkusartisteri det skjærer seg. Det er blitt for mye rør gjennom flere år.

Ville TV 2 gjort det samme med fotballandslaget for herrer?

Det er blitt for platt, det er blitt for mye TV 2, det har handlet litt for mye om tapte veddemål og barten til Harald Bredeli. Det er blitt vrient å forstå seg på hva kanalen egentlig vil: Er de seriøse formidlere eller supersupportere med kubjeller og vikinghjelmer på sidelinjen? Jeg klarer ikke å skille.

Spørsmålet er om vi ville sett tilsvarende i kanalens strålende dekning av Premier League? Aldri i verden.

Erlend Nesje mener TV 2s badestunt er en hån mot håndballjentene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Eller i dekningen av herrelandslaget i fotball? Neppe. Jeg har problemer med å se for meg Øyvind Alsaker begi seg ut på sirkusnummer han ikke kan mens landslaget trener.

TV 2 har vært banebrytende i fotballdekningen, og sykkel også for den saks skyld: Seriøsitet, tunge analyser, utøverne er blitt behandlet med respekt. Det er ingen formidlere som har stått i veien.

Million TV-seere

Sånn, mer har ikke en gammel, gretten og humørløs gubbe på hjertet. Jeg vet det er en million som ser på kampene, og det er grunn til å tro at TV-kanalen treffer noen. Jeg har også en anelse om hva TV 2-sjefene tenker: "Se på seertallene, det er dette folket vil ha!".

Det er mulig jeg også stikker innom. Jeg kommer i hvert fall til å se finalen og vil heie på de norske håndballjentene for full hals.

Men kommer det ett dumt veddemål til skrur jeg av. Da fletter jeg heller julekurver.

Hør Aftenpostens siste sportspodcast:

Vil du lese artikler om selve håndball-VM? Sjekk ut sakene under: