STAVANGER (Aftenbladet): — Jeg synes det er sunt at det er litt uenighet i både klubb og selskap. Samtidig er det viktig at vi til slutt trekker i samme retning. Ønsket var at to styrer skulle bli til ett styre, og jeg tror det vil gjøre oss mer handlingsdyktige. Samtidig er det lov å komme med sin mening. Dette er en demokratisk prosess der årsmøtet og generalforsamlingen til slutt bestemmer, sier Granfelt til Aftenbladet.

Den tidligere administrerende direktøren i AIK er av valgkomiteen innstilt som ny styrelederleder i Viking, og onsdag kveld skal Viking FK avgjøre om de støtter innstillingen. Sannsynligheten for mye dramatikk og benkeforslag er trolig lav. Noe diskusjon vil det nok bli, men valgkomiteens innstilling har støtte hos fotballklubbens mest aktive medlemmer.

Mandag faller avgjørelsen

Samme støtten er det ikke sikkert innstillingen møter når Viking ASA mandag avholder sin generalforsamling. En gruppe aksjonærer har allerede flagget at de er sterkt misfornøyde. Aksjonærgruppen synes Viking FK-leieren er sterkt overrepresentert i innstillingen, og de liker heller ikke at nåværende styreleder Geir Solstad er vraket av valgkomiteen.

Aksjonærgruppen har jobbet hardt med å få endret på innstillingen, men valgkomiteen har nektet å bøye av.

Fredag gikk valgkomiteen til det skrittet at de la ut en redegjørelse på Vikings hjemmeside.

Beskjeden var klar: Enten vedtas innstillingen, eller fortsetter man med dagens modell med to styrer.

— Benkeforslag eller andre ting kan vi ikke ta stilling til før det faktisk skjer. Jeg ønsker ikke å på forhånd være noen negativ profet, men uansett mening synes jeg man skal akseptere valgkomiteens innstilling, sier han, og fortsetter:

— Jeg håper imidlertid den blir vedtatt slik at vi i framtiden får ett styre, men når beslutningen er tatt må man respektere den, enten det blir ett eller to styrer, sier Granfelt.

Vil ikke flagge leir

Svensken er i dag nestleder i Viking FK. Han er ikke enig i at fotballklubben er klart overrepresentert i innstillingen til det nye styret.

— Jeg vet ikke om jeg er en FK- eller ASA-mann. Jeg er en Viking-mann og har kun vært i klubben i ett år. Det viktigste er at vi trekker i samme retning, sier Granfelt.

Et annet punkt som aksjonærgruppen lenge har jobbet for er å få omgjort selskapsformen fra ASA til et AS. Granfelt mener det ikke er nødvendig å ta en ny diskusjon på det temaet.

— Dette var oppe for en stund siden, og da ble det vedtatt at en skulle fortsette med ASA. I forkant av beslutningen var det gjennomført en god utredning, og jeg synes ikke vi skal ta omkamp på omkamp, sier Granfelt.

Uenigheter innad i en klubb er ikke en ny opplevelse for Granfelt. Da han var direktør i AIK var det mye turbulens i klubben.

— Jeg ser på det som et sunnhetstegn at det diskuteres og er ulike meninger, men det er viktig at vi til slutt drar i samme retning og gjør det som er best for klubben, avslutter han.

SAKEN

Etter fjorårets evaluering ønsket Viking å gå bort fra modellen med to styrer, og heller etablere et elitestyre som skulle være identisk med styrene i Viking ASA og Viking FK. Meningen var å gjøre alt mer oversiktlig - og ikke minst sørge for at Viking i framtiden framstår som en samlet klubb.

I den forbindelse har det oppstått to fronter internt: Medlemmene med Ole Rugland i spissen på den ene siden og en stor gruppe aksjonærer på den andre. Aksjonær-grupperingen ønsker å fortsette med Geir Solstad som leder og endre selskapsformen fra ASA til AS. De anser AS-formen som mindre komplisert. Valgkomiteen har enstemmig innstilt Charlie Granfelt, nestleder i Viking FK, som leder av elitestyret.

FAKTA

Valgkomiteens innstilling til årsmøtet og generalforsamlingen i henholdsvis Viking FK og Viking ASA .

Charlie Granfelt, leder – 2 år

Ingebjørg Storeide Folgerø, nestleder – 1 år

Dag Husebø – 1 år

Egil Østenstad – 2 år

Kristin Kragseth – 2 år

Helge Bie – 2 år

Håkon Lund – 1 år

Anne Kristine Rugland Thulin – 2 år