24-åringen gikk inn til tiden 39,74 og vant med to hundredeler foran nederlandske Antoinette de Jong. Nederlandske Ireen Wüst tok tredjeplassen.

Njåtun er Norges medaljehåp i EM etter at Sverre Lunde Pedersen ble syk natt til lørdag og derfor må stå over mesterskapet i den hviterussiske hovedstaden. Njåtun var avhengig av en god 500 meter for å være med i kampen om en sammenlagtmedalje.

Sofie-Karoline Haugen gikk mot Antoinette de Jong og ble klokket inn på 41.08. Det var svakere enn tiden hun hadde i allround-NM i Stavanger. Hun endte til slutt på 15.-plass.

Bøkko på 6.-plass

I herreklassen gikk Håvard Bøkko inn til 6.-plass på 500 meter.

Han åpnet sterkt, men klarte ikke å holde tempoet på 500-meteren, der han gikk mot landsmann Sindre Henriksen på mesterskapets første distanse.

28-åringen gikk inn til tiden 36,63, mens Henriksen leverte et godt løp og så vidt ble slått av Bøkko med tiden 36,71. Han endte til slutt på 8.-plass.

Kramer overrasket

Sammenlagtfavoritt Sven Kramer gikk en sterk 500-meter på 36,56 og jublet da han gikk i mål i Minsk. Tiden holdt til slutt til en 4.-plass, og nederlenderen har dermed fått en kjempestart på mesterskapet.

Russiske Denis Juskov vant med tiden 36,23 til tross for at han snublet i starten, mens polske Zbigniew Brodka tok tredjeplassen. (©NTB)