Brandsdal har tidligere bevist at han behersker også de lange distansene, men lørdag gikk 28-åringen så fort at han hadde problemer med å forstå det selv. Kjelsås-løperen ledet femmila nesten fra start til mål – og holdt unna for klassiskspesialist Didrik Tønseth og formsterke Hans Christer Holund i avslutningen.

I mål var sølvvinner Tønseth slått med hele 33 sekunder, mens Holund var distansert med ytterligere 23 sekunder.

– Helt ubeskrivelig! Dette er nok noe av det beste jeg har gjort i hele karrieren min. Jeg har gjort mange gode sprintløp, men man er jo ikke ordentlig langrennsløper før man har gjort det bra på femmil, sa gullvinner Brandsdal til NTB etter målgang.

Sammenligner femmil med sprint

28-åringen var ikke blant de heteste forhåndsfavorittene foran femmila i Harstad, men i Martin Johnsrud Sundbys og Petter Northugs fravær var seierskampen forholdsvis åpen. Brandsdal var sistemann ut fra start og kunne gå på de argeste konkurrentenes tider.

– Det var utrolig kult å starte sist og få sekunderinger underveis. Det gjorde meg inspirert, sa Brandsdal.

– Overrasket du deg selv i dag?

– Jeg gjorde egentlig det. Samtidig visste jeg at jeg på en god dag, og med gode ski, kunne gjøre det bra på femmil. Sånn sett kommer ikke dette helt ut av det blå, sa Kjelsås-løperen.

At langrennssprintere også behersker de lange distansene, bør ikke komme som noen overraskelse, mener Brandsdal.

– Det å gå femmil er egentlig ganske likt sprint. Når vi kommer til finalen i en sprint, har vi holdt det gående i fire-fem timer, påpekte Brandsdal.

Feirer med isbad

Norgesmesteren er ikke et sekund i tvil om at han har egenskapene som skal til for å lykkes også på distanse.

– Jeg går liksom aldri tom. Når jeg først har funnet farten min, og den er god nok til å kjempe i toppen, holder jeg veldig ofte helt inn. Det greide jeg i dag, sa han.

Lørdagens femmilsgull markerer avslutningen på årets sesong for Brandsdal.

– Det er utrolig deilig å avslutte på denne måten, og nå fikk jeg litt blod på tann. Neste år skal jeg begynne å gå litt fortere på distanse, fastslo han.

28-åringen kunne for øvrig røpe at hele NM-delegasjonen til Kjelsås kunne glede seg til et isbad i Harstad lørdag kveld. Det var avtalen dersom det ble pallplass på femmila.

(©NTB)