— Laget vårt har vært helt nødvendig for å lykkes. Særlig Are (Strandli) og Kristoffer (Brun) har jeg vært veldig tett på. Vi har snakket mye sammen, og jeg har vært tydelig på at jeg ville oppsøke dem så mye som mulig, og at de måtte gi meg så mye som mulig bank. De har sagt at det var greit, sier Nils Jakob Skulstad Hoff.

Bergenseren har nå oppnådd det landslagssjef Johan Flodin antydet som en realistisk målsetting før avreise til Rio de Janeiro: Semifinaleplass i OL. Hoff har rodd både dobbeltsculler og dobbeltfirer det siste året, men det er singelsculler som er båtklassen han til slutt fikk delta i under OL.

FÅR SKRYT: Kristoffer Brun (til v.) og Are Strandli er de to flotteste menneskene i Idretts-Norge, mener Nils Jakob Skulstad Hoff. Foto: Rune Sævig.

31-åringen har tatt store steg de siste månedene og er nå uansett utfall under semifinalen torsdag er han sikret en plass blant de seks beste i OL. Fremgangen og prestasjonen hadde ikke vært mulig uten lagkameratene, sier Hoff. Spesielt peker han på gullkandidatene Kristoffer Brun fra Bergen og Are Strandli fra Stavanger i lettvekt dobbeltsculler.— Hele tiden når jeg har vært ute på vannet for å trene og tror at jeg ror bra, så flyr de forbi og er mye bedre. Jeg hadde ikke klart dette uten den matchingen de har gitt meg, sier Hoff. Han kommer med følgende vurdering av Brun og Strandli.

— Are og Kristoffer er to av de beste menneskene jeg kjenner, og de de definitivt flotteste menneskene i hele Idretts-Norge, mener Hoff.

FIKK DU MED DEG DETTE? Olaf Tufte røpet trikset som kan bli gull verdt.

Gikk nesten rundt

I kvartfinalen tirsdag ble Hoffs løp nesten ødelagt før det hadde begynt. Når man ligger til start før signalet går, ligger båten fast i en slags koppholder i baugen. Bak blir båten holdt fast av en funksjonær på bryggen, men båten skal bare holdes fast helt løst slik at den ikke driver bort.

Det som skjedde med Hoff før start var at en annen funksjonær dyttet bryggen helt inn i båten til Hoff, slik at robåten sto i spenn mellom koppholderen og bryggen. Dermed fikk båten et slags støt da den ble sluppet løs.

TETT DUELL: Nils Jakob Skulstad Hoff fra Bergen holdt seg såvidt foran Memo fra Indonesia. Det var nok til en plass i semifinalen. Foto: Rune Sævig

— Da jeg tok det første ro-taket kom jeg helt skeivt ut. Da jeg tok det andre holdt jeg på å gå rundt, forteller Hoff.Bergenseren prøvde å protestere, men det var fånyttes.

— Damen på bryggen bare løp litt rundt og til slutt kikket hun på meg, smilte og ristet på hodet. Hun gadd ikke gjøre noe med det. Så gikk starten og jeg måtte bare akseptere utgangspunktet, sier Hoff.

Dermed ble det ikke enkelt. Hoff kom dårligst ut av alle, og måtte kjempe seg opp og frem i feltet. Det klarte han ved hjelp av sterk roing, og til slutt ble han nummer tre bak vinneren Cuba og Australia.

LEST DENNE? De runde blåmerkene avslører hemmeligheten til USAs OL-lag.

Tror på finale

— Jeg fant aldri rytmen. Jeg måtte sette på maks power for å ta igjen de andre. Så hadde jeg en periode rundt 1000 meter jeg var fornøyd med, sier Hoff.

Han vil ikke gå med på at målet nå er nådd.

— Det er ingen vits å tenke at målet er nådd. Da kan jeg gå på byen. Jeg vil levere bedre enn dette.

- Ser du deg selv i finalen?

— Jeg ser i alle fall meg selv der jeg ror mye bedre enn jeg gjorde i dag. Alt er mulig, mener Hoff, som tror mye kan bedres på to dager frem mot semifinalen.

— Jeg er et godt stykke unna det optimale, men da er det stor rom for forbedring.

Tufte og Borch

Olaf Tufte (40) og Kjetil Borch (26) konkurrerte også på Lagoa rostadion tirsdag. De to klarte annenplass i sin semifinale i dobbeltsculler bak gullfavorittene i den kroatiske båten, og er dermed klare for finalen.

I RIO: Øystein Vik og Rune Sævig (foto).

— Olaf lovet meg at han skulle følge meg inn i døden, og da må vi gå et sted, sa Borch til den norske pressen i intervjusonen på Lagoa rostadion, ifølge NTB.Tufte roste sin unge makker for innsatsen gjennom det harde løpet.

— I dag var guttungen rå. Han maste på meg om å kjøre, kjøre, kjøre. Det var moro, sa veteranen.