På mange måter var 2015 en positiv sesong for Viking. Vi var offensive, vi hang med i toppen store deler av sesongen og spilte oss til semifinale i cupen. Dessverre får ikke Jonevret og Burchnall anledning til å bygge videre på det samme laget. I stedet må de bygge nytt lag. Igjen.

Viking er ikke alene om å ha stor gjennomtrekk i stallen, men det er likevel få andre lag som kan vise til større endringer i troppen enn de mørkeblå. Følgende spillere er ikke lenger med oss: Arild Østbø, Indridi Sigurdsson, Vidar Nisja, Makthar Thioune, Yann-Erik De Lanlay, Veton Berisha, Jon Dadi Bödvarsson, Magne Hoseth, Julian Veen Uldal og Osita Chikere. I tillegg er det mye som tyder på at både Kieffer Moore og Steinthor Thorsteinsson forsvinner innen kort tid. Kanskje sammen med Suleiman Abdullahi som er ønsket av tyske klubber. Faren er også stor for at Anthony Soares reiser videre når kontrakten løper ut i sommer.

Jeg er ikke redd for at Viking ikke kan stille lag neste år, men det sier seg selv at så store omveltninger i en spillergruppe ikke er heldig. Noe av suksessoppskriften i 2015 var nettopp en sammensveiset tropp som tålte en trøkk eller to. Viktige spillere som Austbø, Danielsen, Soares, Adegbenro og Mets er fortsatt med, men det må likevel bygges nytt. Både vi og trenerteamet må håpe på at de nye spillerne som kommer kan gi en like harmonisk tropp.

Det er alltid spennende med nye fjes, men det krever også mye. I tillegg til Patrick Pedersen og Claes Kronberg vil det komme inn 2-3 nye spillere. Samtlige skal tilpasse seg nytt lag og nye omgivelser. Det er ikke gitt at de blomstrer umiddelbart.

Rett over nyttår kommer to unge nigerianere på prøvespill. Forventningene er store etter suksessen med Adegbenro og Abdullahi. Kan Viking ha truffet blink en gang til?

Det er nærmest naturstridig at to unge spillere fra Nigeria tar overgangen til norsk fotball så elegant som Samuel og Suleiman. Jeg er lett bekymret for at nettopp suksessen med disse to vil gi urealistiske forventninger til de to nykommerne.

Det skal også hentes inn nye, etablerte spillere. Foreløpig vet vi lite om hvem dette er. Ryktene gikk om Strømsgodsets Martin Ovenstad, men etter at Godset har solgt både Fossum og Wikheim er vel det enda mer usannsynlig?

Et annet navn som har vært nevnt er Martin Samuelsen. Unggutten i West Ham er for tiden på lån i Peterborough. Han har fått bra med spilletid der, men låneperioden avsluttes ved nyttår. Jeg vet at Martin Samuelsen har gode kompiser i Stavanger, så det er ikke helt utenkelig at et låneopphold i byen kan friste.

I stedet for å bygge videre må altså Kjell Jonevret bygge nytt. Han må finne en erstatter til lagets kaptein, Indridi Sigurdsson, en spiller som var nettopp den lederskikkelsen en kaptein skal være. Han må også erstatte Veton og Jon Dadi som sto for nesten halvparten av målene våre i fjor. Og hvem skal nå komme fra benken og knalle inn mål med Vidar Nisja ute av klubben?

Sesongen 2016 starter allerede 13. mars. Det betyr en kortere pre-season for laget, og det betyr at Jonevret, Burchnall og Goodchild har dårlig tid. Nye spillere bør inn raskt skal de være klare til seriestart.

I mellomtiden bør vi glemme hele 2015. Viking anno 2016 blir et ganske annet lag. Forhåpentligvis et enda bedre ett.

Hva mener du? Bekymret over de store utskiftningene? Hvilke spillere vil du ha inn?