LERKENDAL (adressa.no): Pål André Helland (25) er tilbake i godt slag før søndagens storkamp mot Stabæk på Lerkendal. I godværet i Trondheim trente RBK-stjernene på Lerkendal lørdag formiddag.

Samtidig som alt virker harmonisk på RBK— Brakka, er det langt mer konfliktfylt rundt Trondheims største idrettsstjerne Petter Northug.

Adresseavisen meldte tidligere i høst at Northug ikke vil signere den avtalen skiforbundet har tilbudt ham, fordi han ønsker en mer langsiktig løsning.

I helga er skistyret samlet i Oslo og Dagbladet meldte i dag at Northugs tidsfrist skal ha gått ut, uten at skistjernen har gitt noe svar. I så fall kan det bety at verdenscupen kommende sesong går uten VM-kongen fra Falun.

— Må få satse privat

— Det er ikke helt mitt bord, men det er en ganske unik sak, sier Helland til Adresseavisen og fortsetter:

— Hvis han mener at han blir bedre av å satse privat, så må han få lov til det. Folk må få lov til å gjøre det de kan for å bli best mulig.

Utgangspunktet for uenighetene med forbundet stammer fra da Northug brøt med landslaget for drøyt to år siden og fikk handelsgiganten Coop som hovedsponsor.

MELDER SEG KLAR: Pål André Helland har slitt med hofteplager. Nå begynner problemene å slippe taket. Foto: Morten Antonsen

Landslaget blir sponset av Spar, som er i direkte konkurranse med Coop. Som landslagsløper har Northug derfor ikke anledning til å profilere Coop, og nettopp dette bunner konflikten i. Uten en avtale på plass blir Northug utstengt fra verdenscupen kommende sesong.Det mener Helland er feil.

— Hvis det å satse privat er det som skal til for at han skal bli god nok, synes jeg ikke det skal være noe hinder. For at Norge skal gjøre det best mulig må vi stille med de beste. Hvis Petter er best, bør han være med å gå verdenscup og mesterskap. Jeg synes de som er best må få gå til enhver tid, sier Helland.

Fronter Arbeiderpartiet

Det er ikke bare i Northug-saken RBK-stjernen har tatt standpunkt. Sammen med Åge Aleksandersen stiller han i dag opp på en helsides annonse for Arbeiderpartien i Adresseavisen.

— Jeg er oppvokst i en Ap-familie og både far og bestefar er nok fornøyd nå med at de har lyktes med oppdragelsen, smiler Helland.

Han mener det er viktig at fotballspillere tør å fronte sine syn og ta standpunkt.

— Jeg er veldig for fellesskapsideen, om at alle bidrar og at hvis du har mye så må du kanskje bidra litt mer. Jeg er opptatt av at alle skal ha et sykehustilbud og at de eldre skal ha det veldig bra. Og så har jeg et par hjertesaker, som det at alle som driver med idrett skal å mulighet til å gjøre det. Derfor må vi ha haller, fotballbaner, ballbinger og friidrettsbaner.

Gro som forbilde

- Hvem er ditt politiske forbilde?

— Det er lett å si Gro Harlem Brundtland. Hun var banebrytende. Jeg er imponert og fascinert over det hun klarte.

Landslagspausen har ikke lagt noen demper på selvtilliten for Pål André Helland. Han gir dette tipset før søndagens kamp mot Stabæk:

— Det blir 4-1 til oss.

- Og du scorer?

— Jeg scorer to.

Fan av Helland? Da anbefaler vi disse sakene:

Om kremmerhuset: - Visste at keeperen var svak på skudd i krysset

Om Brutterns tordentale: - Ord som ikke kan sies på TV

Tok pusten fra Lerkendal-publikummet: - I all ydmykhet vil jeg påstå målet var ganske fint