STAVANGER OILERS-KALPA KUOPIO 3-0

Tommy Kristiansen, Jonas Johansson og Dan Kissel ble de store heltene da Stavanger Oilers og Ruben Smith holdt nullen og sikret avansement til 16-delsfinalen i mesterligaen på egen is.

Johansson avgjorde på langt vei kampen med sin 2-0-scoring i tredje periode.

Mot slutten fastsatte Dan Kissel resultatet til 3-0 da han satte pucken i åpent mål.

- Kampen vi gjør er prikkfri, sier Oilers-trener Petter Thoresen. Foto: Lars Idar Waage

— Dette er en milepæl for klubben. Det føles helt sykt deilig å være videre fra gruppespillet i den gjeveste europacupen, sier sportssjef Pål Haukali Higson.Trener Petter Thoresen hyller lagets gjennomføring torsdag kveld.

— Jeg er stolt. Kampen vi gjør er helt prikkfri. Vi vinner skuddstatistikken klart i tredje periode. Nå skal vi nyte kvelden, så skal vi se fremover. Vi kan ikke være fornøyde med dette. Nå skal vi videre, så får vi se hvor langt det rekker, sierThoresen.

Kampen som måtte vinnes

Det var kampen som betydde så mye. Oppgjøret som langt på vei ville besegle Oilers’ skjebne i Champions Hockey League. Matchen som måtte vinnes.

Og det begynte ganske lovende sett med Stavanger-øyne. Etter en god jobb av Henrik Medhus og Oilers’ fjerderekke pådro Kalpa seg en utvisning allerede 2.25 ut i den første perioden, og vertene fikk sjansen i overtall hjemme i DNB Arena.

Overtallsspillet til Oilers var imidlertid svakt, og bortelaget hadde knapt rukket å bli fulltallige før det var Rudolfs Balcers som ble sendt i fryseboksen i to minutter. Finske Kalpa Kuopio, som var svært giftige i power play innledningsvis da de slo Oilers 2-1 på egen is søndag, fikk sin første store sjanse i kampen, men Ruben Smith var med på notene og reddet med høyrefoten.

Oilers slet imidlertid med å få taket på finnenes pucksikre spillestil, og til tross for at det bare sto 2-1 i skuddstatistikk etter halvspilt første periode, var det etter hvert gjestende Kalpa som tok føringen i Stavangers storstue.

Petter Thoresens menn slet med å få pucken inn i offensiv sone, og da Kalpa fikk en ny mulighet i overtall, sto bare en god Ruben Smith i veien for finsk ledelse. Tre minutter før pause fikk Oilers periodens største sjanse da Josh Soares og Dan Kissel kombinerte fint, men uten uttelling. Dermed sto det 0-0 etter de første 20 minuttene.

Mer aggressive i midtperioden

Oilers gikk langt hardere og mer aggressivt til verks i midtperioden, og allerede eter 57 sekunder fikk Tommy Kristiansen en kjempesjanse servert av Josh Soares. Etter noen minutter med Oilers-dominans, fikk vertene også sjansen i overtall. Men da Tommy Kristiansen like etterpå havnet i klinsj med en Kalpa-spiller og kaptein Kristian Forsberg snakket på seg ytterligere en utvisning, var fordelen fem mot tre plutselig snudd til spill fire mot fire med påfølgende undertall for Oilers.

Forrige sesongs norske dobbeltmestere kjempet seg imidlertid gjennom motgangen på imponerende vis, og da Kalpa pådro seg to strake utvisninger drøyt midtveis i andre periode, fikk Oilers endelig muligheten de hadde ventet på. Dan Kissel fikk pucken av Andy Sertich i power play og smalt til. Foran mål sto en velplassert Tommy Kristiansen og styrte skuddet i mål til 1-0 og ellevill jubel fra fans og lagkamerater etter 34.32. Dermed sto det helt fortjent 1-0 etter en midtperiode der Oilers tidvis dominerte og viste klasse mot det sjette beste laget i Finland.

Strålende Kissel-raid

Også den tredje perioden åpnet lovende for Oilers. Dan Kissel gikk på et strålende raid og da finnene måtte ty til ulovlige midler for å stanse ham var bordet dekket for et nytt overtall i favør vertene. Og Oilers fortsatte å skape farligheter.

Samtidig fortsatte Kalpa å pådra seg utvisninger. Det takket og bukket Oilers-spillerne for. Etter 43.35 sendte Andy Sertich pucken til Dan Kissel i overtall. Den lille publikumsyndlingen fant Jonas Johansson alene på motsatt, og den svenske Oilers-nykommeren gjorde ingen feil da han banket inn 2-0 foran et stadig mer feststemt hjemmepublikum.

Resten av perioden var en oppvisning i bunnsolid defensivt spill signert Oilers og keeper Ruben Smith, og da Kalpa tok ut keeper et par minutter før slutt, var Dan Kissel nådeløs og punkterte kampen for alvor med 3-0 etter 58.20. Dermed er Stavanger Oilers videre til 16-delsfinalen i mesterligaen for første gang i historien.

— Dette er et nytt kapittel i eventyret Oilers. Laget har en egen evne til å ta fram det beste når det gjelder som mest. Jeg tror vi har mer på lager også. Vi har en god mulighet til å gå videre fra 16-delsfinalen, sier Oilers-eier Tore Christiansen.

Hvem Oilers møter der blir først klart ved trekning på et senere tidspunkt.

Stavanger Oilers leverer varene i Europa, men det har ikke alltid vært gull og grønne skoger. Les historien om mannen bak hockeyeventyret her.