OILERS — STORHAMAR 2-4

STAVANGER: Storhamar har tatt tilbake hjemmebanefordelen i NM-semifinalen og leder 2-1 i kamper etter 4-2-seieren i Stavanger fredag kveld. Der ble Hampus Gustafsson matchvinner for gjestene med 3-1-scoringen i 2. periode.

Det sto 1-1 i kamper i semifinaleserien mellom Stavanger Oilers og Storhamar før Hamar-laget gjestet DNB Arena fredag kveld. Og de regjerende norgesmesterne fortsatte der de slapp på bortebane onsdag. Oilers dominerte fullstendig fra start foran en nesten fullsatt hjemmebane, og allerede etter tre minutters spill fikk de betalt da Philippe Cornet satte inn 1-0 i overtall assistert av Andy Sertich og Tommy Kristiansen.

Og Oilers fortsatte énveiskjøringen mot et tamt og tafatt Storhamar-lag som mislyktes med det meste i åpningsminuttene. Etter fem minutters spill hadde gjestene allerede pådratt seg fire utvisninger og det sto hele 12-1 i skudd etter flere store muligheter fra Petter Thoresens menn.

Utligning mot spillets gang

Men til tross for flere sjanser i overtall, maktet ikke Oilers å øke ledelsen, og etter drøyt 15 minutter var det i stedet Storhamar som utlignet til 1-1 med et flaksemål av de sjeldne. Alexander Reichenberg løsnet skudd fra en tilnærmet håpløs vinkel. Pucken traff målramma og spratt tre-fire meter opp i lufta før den gikk i ryggen på en desorinert Ruben Smith i Oilers-buret og i mål.

Utligningen kom fullstendig mot spillets gang, men ga Storhamar nytt håp og ny energi, og mot slutten av perioden var det Oilers som dro på seg tre strake utvisninger. Flere mål ble det imidlertid ikke i første periode, som dermed endte 1-1 etter 14-8 i skudd.

Storhamar tok over

I midtperioden endret kampen fullstendig karakter. Storhamar åpnet i overtall, og fikk ytterligere to minutter med én spiller mer da Oilers et øyeblikk var seks mann på isen. Vertene unngikk baklengsmål, og åtte minutter ut i perioden sto det fattige 2-0 i skudd på mål.

De gule og blå hadde imidlertid fått sjansen til å spille seg inn i oppgjøret, og etter 28 minutter fikk poengkongen Jacob Berglund tak i pucken i midtsonen , rundet Mats Larsen Mostue i Oilers-forsvaret og satte den enkelt i mål til 1-2. ## Straffet i undertall

Josh Soares misbrukte en kjempesjanse etter 34 minutter, og Oilers fortsatte å dra på seg utvisninger. Det ble de knallhardt straffet for et halvt minutt senere da Storhamar vant droppen i Oilers’ sone. Lars Erik Hesbråten løsnet skudd, Ruben Smith måtte gi retur og der var Hampus Gustafsson framme og ordnet 3-1-ledelse til bortelaget i power play.

Og Oilers kunne fort fått flere baklengsmål i sekken før pause da Christian Dal-Andersen og Petter Røste Fossen pådro seg to strake utvisninger og fjorårets finalemotstander fikk sjansen i spill fem mot tre i snaut to minutter. Hjemmelaget gjorde en solid innsats i undertall og det sto 1-3 til pause etter en svak Oilers-periode og fattige 6-9 i skudd.

Nytt håp

Tredje periode åpnet nokså jevnspilt med ett stolpeskudd til hvert lag, før det omsider løsnet igjen for Oilers og Rudolfs Balcers, som reduserte til 2-3 med 13 minutter igjen å spille. Josh Soares måtte ta en ny tominutter i fryseboksen etter drøyt 50 minutter, men Oilers holdt unna i undertall, og i stedet var det vertene som fikk sjansen i power play da Storhamar røk på en tominutter drøyt fem minutter før slutt.

Oilers presset stort for å få utligningsmålet, og bare stolpen sto – nok en gang – i veien for hjemmelaget og en ny scoring. Men nærmere kom ikke Christian Dahl-Andersen og Oilers. Trener Petter Thoresen tok time out med snaut to minutter igjen på klokka, og ut gikk keeper Ruben Smith.

Fordel Hamar

Storhamar vant imidlertid droppen i egen sone, og dermed kunne Alexander Reichenberg sette pucken enkelt i åpen kasse til 2-4 foran 4148 slukørede tilskuere i DNB Arena.

Det betyr at Storhamar leder 2-1 i kamper i best av sju-serien i NM-semifinalen. Hamar-laget har også tatt tilbake hjemmebanefordelen og vunnet to strake kamper i DNB Arena, etter fem tap mot Oilers i grunnserien denne sesongen.

Det er ikke Tommy Kristiansen særlig fornøyd med.

— Det er for mange som bare spaserer rundt utpå der. Det nytter ikke å gå rundt og tro at vi er så jævlig gode. Nå er det på tide å vise det, sier Kristiansen til Aftenbladet.

— Jeg vet ikke helt hva som skjer. Vi får kampen dit vi vil ha den med det tidlige målet, men så synes jeg vi faller sammen. Storhamar spiller dødskjedelig hockey, men det funker jo. Vi taper for mange dueller og er ikke gode nok foran noen av målene. Det er ikke bra nok, oppsummerer Kristiansen.

Oilers-trener Petter Thoresen har denne analysen:

— Samhandlingen er ikke god nok. Vi taper dueller, forechecker ikke bra og gjør ikke det vi må for å vinne. Jeg synes faktisk at Storhamar vil vinne mer enn oss. Det må vi gjøre noe med, sier Thoresen.

— Jeg vet ikke helt hva det skyldes. Vi får kampen servert i 1. periode, men klarer ikke ta vare på ledelsen. Storhamar får et heldig utligningsmål, og etter det er vi ikke desperate nok. Vi mister trøkket. Jeg er ikke bekymret, men det er uvant å tape to strake hjemmekamper. Så visste vi at det kom til å bli tøft. Jeg er ikke bekymret, men jeg hadde trodd vi skulle se bedre ut, sier sportsdirektør Pål Haukali Higson i Oilers.