I starten av november presenterte Norsk Toppfotball (NTF) en rapport i samarbeid med det nederlandske konsulentbyrået Hypercube. Rapporten foreslår flere og omfattende endringer i norsk fotballs struktur.

Den 89 sider lange rapporten (som du kan lese i sin helhet her) har vært omstridt fra dag én, og flere fotballprofiler – inkludert Nils Arne Eggen og Arne Scheie — har uttrykt sin motstand. Blant annet foreslås det å kutte antall lag i eliteserien til 12 eller 14 og et seriespill som deles i to deler (se fakta nederst i saken), og at cupfinalen skal spilles i april eller mai.

Arve Hjelseth er sosiolog og forsker, blant annet på fotballsupporterkultur. Han mener rapporten er verdiløs på bakgrunn av blant annet følgende argumenter:

  • Rapporten trekker for sterke konklusjoner basert på usikre data.

  • Den holder svakt faglig nivå.

  • Dataene blir presentert på en måte slik at ønskene til NTF og Hypercupe forsterkes.

Førsteamanuensis ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU Arve Hjelseth. Foto: Adresseavisen

Slakter rapporten– Jeg synes man bør legge rapporten i søppelbøtta og innse at den er verdiløs, sier Hjelseth.

Representanter for Norsk Toppfotball, Norges Fotballforbund, Fotball Media, fotballklubbene og Hypercube satt i arbeidsgruppen. Hjelseth mener imidlertid det er grunn til å spekulere i at det hele er et verk der konklusjonen er bestilt. I et blogginnlegg går han og medskribent Christian Berg til angrep på arbeidet, og særlig NTF.

Overfor Aftenposten utdyper han:

– Det er synspunkter og argumenter for bestemte løsninger og de visuelle presentasjonene i rapporten tilpasses det. Figurene utrykker forskjeller som er større enn de er. Det er god grunn til å tro at Hypercube bare har svart på en bestilling. Det er jo sånn mange konsulentbyråer jobber, det er ikke noe oppsiktsvekkende i det, sier forskeren.

– Hovedpoenget er at rapporten trekker for sterke konklusjoner basert på usikre data. Jeg mener rapporten i seg selv ikke klarer å sannsynliggjøre virkningene den påstår. Da har den liten verdi som grunnlag når man skal ta et valg om eventuelle endringer, sier Hjelseth – som mener det ikke finnes grunnlag for å mene at høyere sportslig nivå og flere kamper der noe står på spill, vil øke interessen blant publikum.

Jo Bergsvand (sportssjef i NTF) og Pieter Nieuwenhuis (fra Hypercube), her fra presentasjonen av fotballrapporten. Foto: Thomas Torjusen

Slik svarer NTFSportssjef i Norsk Toppfotball Jo Bergsvand, som har vært med i arbeidsgruppen, avviser sterkt at det er slik Hjelseth hevder.

– Rapporten er naturligvis et bestillingsverk, med utgangspunkt i å se på serierordningen som et av flere virkemiddel for å styrke norsk fotball. Men bestillingsverket er analysen — ikke konklusjonene. De er bare rådgivende, og en øyeåpner for hvilke muligheter som ligger i endrede seriesystem, sier Bergsvand.

– For oss ligger det ikke noe prestisje i dette. Det ligger et ønske om å utnytte ressursene vi har til rådighet og å gjøre norsk fotball bedre, til grunn for arbeidet. Og husk: En løsning kan også være at vi ikke gjør endringer, sier NFT-toppen.

Artikkelen fortsetter under videoen

Se videoreportasje fra presentasjonen av fotballrapopporten. Foto: MAX

Rapporten er sendt til klubbene, og de skal komme sin tilbakemelding i slutten november.

– Jeg er trygg på at klubbene ikke vil oppfatte anbefalingene som et bestillingsverk fra NTF. Representanter fra klubbene fra Tippeligaen til og med 2.divisjon har vært med i prosjektgruppen hele veien. Vi vet godt at det er mange subjektive meninger der ute, men når det gjelder sport kan det hende at vi er litt konservative. Nå har vi samlet meget nyttige fakta, og ligastrukturen er, som det påpekes i rapporten, bare en flik av det det må jobbes med for å gjøre norsk fotball bedre, sier Bergsvand, sier Bergsvand.

Personlig mener Arve Hjelseth at fotball er en idrett som har klart seg godt uten store forandringer og ved å vedlikeholde tradisjonene. Men han presiserer at det ikke er han personlige meninger som ligger til grunn for blogginnlegget han og Christian Berg har utarbeidet.

Pieter Nieuwenhuis i Hypercube har ikke besvart våre henvendelser.

Disse alternativene for norsk eliteserie foreslås i rapporten:

  • Alternativ 1: 12 lag. Etter dobbel serie deles ligaen og poengene halveres. De øverste seks møter hverandre to ganger og spiller om seriemesterskapet, de seks nederste møtes på samme måte og spiller for å unngå nedrykk

  • Alternativ 2: 14 lag. Alle møtes i dobbel serie. Serien deles så i tre. De fire øverste spiller sluttspill om seriemesterskap, de åtte i midten om europacupplass, og de to nederste for å unngå nedrykk

  • Alternativ 3: 14 lag. Alle møtes i dobbel serie. Serien deles så i tre. De fire øverste spiller sluttspill om seriemesterskap, de seks i midten om europaligaplass i sluttspillformat, og de fire nederste for å unngå nedrykk.