Bjørnar Posse Sandboe, Norsk Supporterallianse.

Da jeg var liten måtte jeg, som alle andre, gjennom noen litt ubehagelige øyeblikk. Som da jeg måtte si unnskyld for ting jeg hadde gjort eller sagt. Noen ganger mente jeg det jo ikke engang. Jeg måtte si unnskyld og innrømme at jeg hadde tatt feil, dersom det viste seg å være slik. Og jeg måtte definitivt si unnskyld om jeg tok feil og av den årsak forvoldet ulempe for andre. LES MER: Alle innlegg fra Aftenposten Supporter

Og selv om det var noen kjipe øyeblikk som liten rakkerunge, noen unnvikende blikk som rølpete tenåring og noen litt motvillige beklagelser som tidlig voksen, var det en av de aller viktigste tingene jeg lærte.

Noen beklager, andre ikke

Nå som jeg snart er 30 år er jeg veldig glad for at det ikke var noen annen vei utenom når man tok feil. Man kan rasjonalisere og forklare hvorfor man tok feil, men man skal ikke gjemme bort det at man faktisk tok feil. For vi tar jo feil innimellom, alle sammen. Noen beklager fort. Noen beklager til og med selv om de vet at de har rett, for å bevare husfreden. Og noen beklager ytterst sjelden — fordi dette egentlig er noen andres feil.

LES OGSÅ: Dette er Aftenposten Supporter

Denne kronikken ble egentlig skrevet for tre uker siden. Da situasjonen så ut til å være noenlunde løst, holdt jeg den tilbake like før publisering - for sakens beste. I etterkant ser jeg at det er nødvendig å bare blåse ut litt.

Regnbueflaggene

16. mai ønsket Brann å ha regnbueflagg på cornerflaggene sine for å markere åpenhet i fotballen, og fikk nei av Norges Fotballforbund med begrunnelsen at det ikke er lov - det sier internasjonale regler. Cornerflagg skal være like, de er "standardisert".

Regnbueflagg som cornerflagg på Ullevaal i lørdagens kamp mellom Vålerenga og Rosenborg. Foto: NTB Scanpix

Så da sjekket jeg litt, hvordan ståa er i norsk fotball. Det var ikke spesielt overraskende, for jeg har vært på de fleste arenaer. Cornerflagg i Norge er ikke like. De er i forskjellige farger, og mange har klubblogo på seg. Hmm, det rimer da ikke med det NFFs arrangementssjef Vestlund sier? Så jeg sjekket FIFA-reglene for cornerflagg, i likhet med mange andre som var engasjert i saken. FIFAs Laws of the Game, 2015

No form of commercial advertising, whether real or virtual, is permitted on the field of play, on the ground within the area enclosed by the goal nets or the technical area, or within 1 m (1 yd) of the touch line from the time the teams enter the field of play until they have left it at half-time and from the time the teams re-enter the field of play until the end of the match. Similarly, advertising is not permitted on the goals, nets, flagposts or their flags and no extraneous equipment (cameras, microphones, etc.) may be attached to these items.

Commercial advertising er i den norske varianten oversatt til "reklame". Men et regnbueflagg er ikke reklame. Og strengt tatt, så lenge en klubb først og fremst er et idrettslag, opplever ikke jeg at det er problematisk at en klubb har logoen sin på cornerflaggene heller.

Det hadde vært noe annet om en sponor hadde reklamen sin på cornerflagg og målnett — noe som da i henhold til reglene ikke er lov. Men altså; cornerflagg er standardisert i form og fasong - ikke i farger. Selv FIFAs egen illustrasjon av et cornerflagg i Laws of the Game avviker fra de flaggene man ser i internasjonal fotball, som er helgule.

Det så rett og slett ut som om NFF her hadde tolket regelverket sitt feil, og henviste til et internasjonalt regelverk uten å egentlig vite hva som står der. Og man kunne til og med eksemplifisere med at regnbueflagget var brukt av Werder Bremen, Malmö, FC Rosengård og Hapoel Katamon. Men det var ikke NFF "kjent med", og da trenger de heller ikke forholde seg til det.

Omdømmefellen

Jeg har ikke hovedtyngden av utdannelsen min fra PR og kommunikasjon, men jeg følte jeg så en omdømmemessig fallgruve her - og NFF var på vei nedi i full fart. Igjen. Siden NSA også jobber for at klimaet i norsk fotball skal være godt, var det riktigste vi kunne gjøre å få tak i riktige folk i NFF for å rette opp i dette, før det bar galt avsted.

For dette kunne reddes, fredag 15. mai - et drøyt døgn før Branns 16. mai-kamp der flaggene ble ønsket brukt. Men arrangementssjef Vestlund, som hadde svart media og uttalt at det var internasjonale regler som hindret dette, tok ikke telefonen og svarte ikke på meldinger.

Så jeg fikk tak i fotballpresidenten. Hallén var positiv til engasjementet og ønsket at det skulle gå i orden, men mente at denne typen avgjørelser lå hos administrasjonen og arrangementssjef Vestlund - noe som forsåvidt er rimelig all den tid styre og administrasjon i norske foreninger og bedrifter ofte har en viss distanse og ikke tråkker for mye på hverandres kontor.

Men det ble fra min side i hvert fall avlevert et tydelig ønske om at denne saken bare måtte fikses, for å unngå at saken ble større.

Dessverre gikk det ikke i orden. Og et smertelig bakteppe her er jo at NFF selv finner plass til ulike markeringer de selv står bak, som Handshake 4 Peace. Og senest Handshake 4 Peace 4 Trenere be4 the Game eller hva de valgte å kalle det. Trommet sammen nærmest over natta.

Dét var visst uproblematisk. Bortsett fra at deltakerne hverken var informert eller villige til å delta i mer symbolpolitikk, da.

Svaret fra FIFA: Regnbueflagg er uproblematisk

22. mai kom et svar fra FIFAs leder for mangfold og antidiskriminering: «Takk for informasjonen om den interessante markeringen som involverer regnbueflagg som hjørneflagg hos SK Brann i Norge. Sett fra juridiske og markedsmessige perspektiver, er vi glade for å informere dere om at vi ikke har noen problemer med at en liga eller et landslag eller klubblag bruker regnbueflagg som hjørneflagg. Med tanke på denne saken, vil ikke bruk av regnbueflagg bryte noen av FIFAs spilleregler. Vi anser det heller ikke som kommersiell reklame.»

Aftenposten kunne fortelle om NFFs reaksjon gjennom deres kommunikasjonsdirektør. De innrømmer at de "kan ha tolket regelverket feil". Og det blir nærmest ordrett innrømmet at NFF var så sikre på at de hadde rett, at de ikke gadd å sjekke.

Men det kom ingen beklagelse.

Istedenfor ringer NFFs kommunikasjonsdirektør tilbake etter en stund. Han har funnet formildende omstendigheter. Det har nemlig, ifølge NFF, nylig vært en oppmykning i regelverket, som gjør at de ikke var helt "oppdaterte".

Det var ikke engang NFFs egen feil!

Ikke blitt gjort regelendringer som NFF sier

Basert på erfaring etterprøves naturligvis alle påstander som kommer fra Norges Fotballforbund. FIFAs Laws of the Game er tilgjengelig på internett, må vite. Og etter å ha sjekket så langt tilbake som til 2004, i de dokumentene som var tilgjengelige, var konklusjonen helt klar: Det har ikke blitt gjort regelendringer som berører cornerflaggtemaet i det hele tatt. Jeg tenkte i mitt tidvis stille, tidvis støyete sinn: er det mulig? Finner de på ting for å tåkelegge sine egne feilsteg?

For NFF har fortsatt ikke kunnet henvise til hvilke regler de egentlig mener de forholder seg til, kun at de er "internasjonale og ikke kan overprøves".

Så trodde vi kanskje at dette blåste over, og i et møte jeg var i på Ullevaal like i etterkant, var det tydelig at andre i organisasjonen syntes dette var en pinlig sak og ønsket seg ferdig med den. Men 27. mai sto Henrik Lunde, ansvarlig for inkludering i Norges Fotballforbund, på NRK.no og fortalte at han "synes det er litt pussig at de velger et cornerflagg som det har vært så mye debatt om i det siste, hvor det har vært veldig klart at det ikke er tillatt i Norge sånn som reglene er i dag."

Jeg ler av NFF

Jeg føler jeg avslører meg som en skadefro person, men jeg ler høyt, og jeg ler lenge. Jeg ler av NFF, det mangehodede trollet som har lommene fulle av penger nok til alle landets PR-eksperter - men som likevel og med full tyngde dundrer utpå den ene smellen etter den andre. Uansett hva man gjør for å prøve å hjelpe dem.

Hadde det ikke vært for at jeg og resten av NSA sitter midt oppi gryta og skal prøve å få ting til å fungere godt i norsk fotball, hadde jeg antakelig fått merkbart høyere livskvalitet av underholdningen NFF leverer.

NFF gjør mye holdningsskapende arbeid, absolutt. Som nevnte Lunde trekker frem i en kronikk i Dagbladet 28. mai. Ungene lærer Fair Play, å ta avstand fra rasisme og å skvære opp etter kamp - der de viser respekt for sin motstander. Og at det skal være åpent for alle som vil drive med fotball. Bra, Henrik! Men jeg tror det mangler en viktig bit i dette arbeidet.

Det handler om å være et godt eksempel når man tar feil. Å forsøke å dømme mennesker som ikke er medlemmer av organisasjonen i forbindelse med overgangssaken skapte så store skader at det måtte kompenseres med flere hundre tusen av fotballens penger. Men ingen måtte stå til ansvar eller beklage.

Peker på FIFA

Å forsøke å bøtelegge Lillestrøm i 2013 for en hendelse i en kamp som ikke var i regi av NFF, ble etter flere forsøk forlagt i stillhet. Men ingen måtte stå til ansvar, og ingen måtte beklage. Gjentatte forsøk på å kreve en uskyldig person for 36 000 kr etter landskampen mot Albania ble beklaget med et par cupfinalebilletter - mellom to lag denne personen ikke hadde noe forhold til.

En serie blemmer i forbindelse med regnbuecornerflagg blir fortsatt forklart med at dette er FIFA som har gjort det vanskelig for NFF fordi de har ombestemt seg og valgt å tolke noe annerledes.

For NFF må aldri si unnskyld. De har bare handlet på bakgrunn av utdatert informasjon, feil informasjon, med den "informasjonen som var tilgjengelig da" - og hvis det går skikkelig galt gjelder det enten å være helt stille - eller å trekke frem masse av det gode man tross alt gjør når kritiske spørsmål kommer.

Nye blemmer

Omtrent her stoppet kronikken jeg skrev i slutten av mai. I går fikk jeg meldinger om at det var opphetet debatt i NFFs Fair Play-gruppe på Facebook. Jeg tok en titt, og fant to innlegg som helt åpenbart harselerte med Regnbueflaggsaken.

Skjermdump Facebook

Og gjett hvem som står bak innleggene; Det er Henrik Lunde, fagansvarlig for inkludering i NFF. Mannen som selv etter at FIFA hadde kommet med sin presisering til NFF sa til NRK at han "synes det er litt pussig at de velger et cornerflagg som det har vært så mye debatt om i det siste, hvor det har vært veldig klart at det ikke er tillatt i Norge sånn som reglene er i dag." Vel, Henrik. Det skinner ganske godt igjennom at du er en bitter mann. Og du tar ut bitterheten mot supporterne iført NFFs Fair Play-kappe. NFF er selve kongen av symbolpolitikk, med høytidelige handshakes både for spillere og trenere, og med Captains Table — der kapteinene skriver under kontrakter om at de ikke skal jukse. Kongen av symbolpolitikk skal belære supporterne om at handling går foran symbolbruk.

Bra for NFF om de fremstår mer menneskelige

Det var nok tøft for NFF å gå på enda en smell. Men da er det rart det ikke er større grad av varsomhet i kjølvannet. For det er ikke bare innleggene folk reagerer på, det er debatten som følger. Der viser Lunde liten forståelse for at noen kan reagere på ordlyden i innleggene, og det er ihvertfall ingen antydning til ydmykhet overfor supporterinitiativet i regnbueflaggsaken. Holdningskampanjer skal visst komme fra NFF, og eies av NFF, og NFF skal roses for dem - punktum!

Skjermdump Facebook

Jeg tror at det er bra for norsk fotball om NFF fremstår mer menneskelig. Som den mektige, men rasjonelle aktøren som tåler å strekke armene i været og si "sorry!", slik en spiller som feller sin motstander gjør innimellom. Ikke en arrangementssjef som kommer med en gal uttalelse og så gjør seg utilgjengelig, en kommunikasjonsdirektør som nekter å beklage og heller skyver ansvaret over på udokumenterbare regelendringer et annet sted uten å henvise til hva dette egentlig er for noe, og så en ny uttalelse fra inkluderingsansvarlig Lunde der det igjen påstås at det er straffbart med regnbuecornerflagg — etterfulgt av sure innlegg på Facebook som latterliggjør supporternes engasjement og forherliger ens eget. Det er så selvsentrert og nedlatende at intet annet selskap eller organisasjon i landet ville sluppet unna med det.

Om vi skal lære våre unge at det viktigste hos våre ledere er å nekte å innrømme feil og for enhver pris ikke beklage - hva slags holdninger er det da vi skaper?

PS! For ordens skyld, Norsk Supporterallianse har naturligvis gått ut med sin støtte til kampanjen #tacklehomophobia. For å ikke sparke inn åpne dører må jeg bare si at jeg opplever supporternorge som svært langt fremme i spørsmål om likestilling, homofobi og rasisme.

De idrettsutøverne som har gitt seg på grunn av at de ikke tør å gå ut med sin legning har i all hovedsak lagt vekt på at de var utilpass med miljøet sitt, ikke tilrop fra tribunen.

Dette er et holdningsarbeid som bør treffe unge utøvere før tilhengere, men vi kan være gode ambassadører - all den tid supporterne fortsatt og for alltid vil være hjertet i fotballen.

Vi har en fotballhverdag der toppene i verdensfotballen helt ukritisk lar korrupte medlemmer stemme frem mesterskap til totalitære stater, der Nord-Koreanske slavearbeidere og fattige fra Nepal, India og Filippinene busses fra arbeidsleirer for å bygge milliardarenaer. For hver kamp som skal spilles i Qatar vil det være 62 mennesker, underbetalte arbeidere eller slaver, som har måttet bøte med livet.

Så stol på egen magefølelse, sunn fornuft og vanlig folkeskikk - og vær gode mennesker og rollemodeller for de unge. Dét ansvaret kan vi definitivt ikke overlate til pamper i dress.