MAGNUS CARLSEN-SERGEJ KARJAKIN 0,5-0,5 (sammenlagt 6-6)

NEW YORK/OSLO: Magnus Carlsen gikk for en rask parti i det 12. VM-partiet mot Sergej Karjakin mandag kveld. Det fikk han også.

Allerede etter en drøy halvtime var det hele over.

VGTV-ekspert Jon Ludvig Hammer reagerte med vantro på Carlsens plan.

— Er ikke dette sjokkerende?

— Dette er det feigeste jeg noen gang har sett i et avgjørende VM-parti, sier makker Simen Agdestein.

Stillingen er dermed 6-6 etter 12 partier. Nå er det klart for omspill onsdag.

Etterpå ble verdensmesteren konfrontert med sin strategi av arrangørens reporter.

— Jeg vil spille omspill, sa Magnus Carlsen kort.

— Jeg er ikke stolt av dagens parti, men det kommer til å bli veldig spennende onsdag, sa Magnus Carlsen på pressekonferansen etterpå.

Nok en gang beklaget han overfor sjakktilhengerne at det ble et relativt kjedelig sjakkparti.

HVA ER OMSPILL? Få full oversikt i denne artikkelen.

Godt planlagt remis

Magnus Carlsens manager Espen Agdestein bekrefter at verdensmesteren fikk det som han ville.

— Dette hadde Magnus planlagt. Han visste hva han ville, sier manageren til Aftenposten.

Han mener at Magnus hadde vurdert risikoen ved å presse i det aller siste partiet mot det å spille hurtig- og lynsjakk i et omspill onsdag.

— Han vurderte nok en spilledag til som et sikrere prosjeMagnus Carlsen tenkte knapt tanken om å vinne det som skulle være det 12. og avgjørende partiet mot Sergej Karjakin.

Ikke noe drama. Ingen tabber. Ingen overraskelser. Bare to veldig gode sjakkspillere som spilte seg gjennom en stilling som var velkjent for dem begge. Etter bare 20 minutter begynte ekspertene å snakke om at dette gikk mot remis. Etter knappe 35 minutter var det klart. Det ble remis.

Men dersom dette var sjakk omtrent like spennende som å se maling tørke, la Magnus Carlsen opp til en thrilleravslutning av VM onsdag. Nå skal det hele avgjøres i et omspill hvor det ikke blir timevis med tenketid til hver av spillerne (se faktaboks).

Det var denne spenningen Magnus Carlsen la opp til da han gikk til det siste partiet med hvit. Nå blir det drama på hans egen 26-årsdag i morgen.

At det hele var en del av strategien bekrefter også Magnus Carlsens manager Espen Agdestein.

— Dette hadde Magnus planlagt. Han visste hva han ville, sa manageren som sammen med sin mann fikk en kort dag på jobben.

Han mener at Carlsen hadde vurdert risikoen ved å presse i det aller siste partiet mot det å spille hurtig- og lynsjakk i et omspill i morgen.

— Han vurderte nok en spilledag til som et sikrere prosjekt enn å prøve hardt i dag, sa Espen Agdestein etter partiet i går kveld.

Bursdagsfest

Nå blir det omspill på bursdagen til Magnus Carlsen. Han fyller 26 år og kan få dobbel grunn til å feire.

— Han har litt mer slingringsmonn onsdag. Da er det først fire partier med hurtigsjakk. Det er mulig å feile og likevel dra seier i land.

På den offisielle pressekonferansen etter partiet var Carlsen mer forsiktig da han skulle kommentere favorittstempelet.

— Det er 50–50. Man kan aldri være sikker i slike kamper, sa han mens ekspertene rundt omkring i sjakkarenaen ristet på hodet.

De aller fleste av dem regner fortsatt den norske sjakkongen som den store favoritten til å kalle seg verdensmester også etter morgendagen.

På spørsmål om han er favoritt, svarte han:

— Det er en tolkning av det, sa den nesten 26 år gamle regjerende mesteren.

LEST DENNE? Da Carlsen hørte NRK-profilen Torstein Baes kommentarer, kom han med en freidig replikk.

Overrasket over åpningen

Mandag ble det nok en gang ble det spansk åpning. Partiet fulgte i flere trekk samme bane som det tredje partiet, som endte i remis.

Det var ventet at Carlsen ville prøve å presse med de hvite brikkene. Carlsen gikk imidlertid for en variant som innebar mange avbytter. Allerede etter drøyt 20 trekk hadde begge spillere mistet to hester, én løper, to tårn og dronningen.

Slik så stillingen ut etter en halvtime. Dette er åpenbar remis, siden det er få brikker på brettet, og bondestillingen er såpass symmetrisk. Foto: Skjermdump, chess24.com

Det ble en helt symmetrisk stilling, som så veldig remis-aktig ut. Sjansen for remis øker som regel også jo flere brikker som forsvinner fra brettet.Carlsens tidligere sekundant og norgestoer Jon Ludvig Hammer reagerte på Carlsens strategi.

— Magnus går for omspill. Det virker som at Magnus konstant går for det mest «avbyttende» trekket, sa Hammer.

Simen Agdestein kalte Carlsens spill for «merkelig». Og ekspertene konkluderte raskt: Dette skulle bli et kort parti.

Agdestein og Hammer fikk rett. Spillerne tok hverandre i hendene like etter 20.35 norsk tid. Nå er det klart for et skikkelig sjakkdrama på onsdag i stedet.

  • Hør Aftenpodden Sport. Hvor det blir sjakksnakk, Steven Gerrard, Bjørgen-maskinen og kalkuner på Manhattan: