— Det er ikke akkurat noe hedersbetegnelse, sier Pål André Helland.

Utrykket «sild» ble i sin tid innført på Lerkendal av Steffen Iversen. Den tidligere toppscoreren var sjelden sen om å karakterisere lagkameratene dersom noen ikke leverte på vanlig standard.

— Så var Steffen den største silda sjøl, sier Helland.

Uforutsigbar kåring

Årets sild var en av prisene som ble delt ut da medisinsk koordinator Haakon Schwabe tradisjonen tro på vegne av det medisinske støtteapparatet delte ut priser ved sesongslutt. Jonas Svensson ble «årets atlet». Helland stakk av med pris både for «årets benker» — den med flest timer på behandlingsbenken – og altså «årets sild».

— Selve kåringen er ekstremt uforutsigbar og veldig uten regler. Tildelingen kan like så godt være på bakgrunn av en hendelse eller noe som har blir sagt eller gjort. Noe som er spesielt «sildete». Hvis du for eksempel halter av eller blir båret av banen på en søndag - og trener igjen på mandag. Det er sildete oppførsel, sier Schwabe.

Sleivkjeftet i media

Helland tror silde-prisen er en hevnaksjon fra fysioene.

— Jeg regnet med å få prisen for årets benk. Det er ikke til å legge skjul på at jeg har mine timer på benken denne sesongen. Men årets sild er nok for at jeg var sleivkjeftet i media. Etter å ha trøblet med skade i starten på en treningsuke i sommer, ble jeg spurt av Adressa om jeg ville rekke kampen på søndag. Da svarte jeg litt på spøk at fysioene måtte få sparken dersom jeg ikke ble klar. Det sved nok for dem å lese det i avisa. Dette er deres måte å hevne seg på, sier han.

Mobbet av «super-Nils»

Prisutdelingen var det «super-Nils» som stod for.

— Det vart nevnt Arsenal – siden har vel ingen sjett dæ. Lykke te Helland, og god bedring, sa «super-Nils» til stor latter fra lagkameratene i garderoben.