pressekonf-bread pressekonf-bread Foto: Aftenposten

Bjørnebye tok ansvaret for svikten og gikk

<p><strong>KRISTIANSAND:</strong> Stig Inge Bjørnebye er ferdig i Start, og tar på seg hele ansvaret for den sportslige svikten.</p>

Fotball , 26 august 2007 , Tippeligaen , Start - Brann 1-1 Stig Inge Bjørnebye trener for Start er forbannet på dommeren Foto: Digitalsport

Etter et fem timer langt møte hjemme hos Start-trener Stig Inge Bjørnebye, kalte klubben i går inn til pressekonferanse om trenerens fremtid.

– Grunnen til at vi har kalt inn til pressekonferanse er at vi har gjort det dårlig. Vi har spilt ti kamper uten seier. vi har sammen kommet frem til etter å ha evaluert alle muligheter at arbeidsforholdet skal avsluttes, sier sportsdirektør Svein Mathisen.

– Det har vært spekulert i pressen og det har vært sagt som en sannhet at vi har lett etter en trener siden i sommer. Det er tull og tøys. Vi har stått last og brast ved Stig.

– Det vi foreløpig har konkludert med er at Bård Wiggen overtar ansvaret som trener.

– Vi har, bortsett fra at vi ikke har tatt nok poeng, ikke noe å utsette på den jobben Stig har gjort, sier Mathisen.

Bjørnebye kom til Start fra jobben som assistenttrener for landslaget. Det var hans første topptrenerjobb.

Ifølge dagbladet.no får 37-åringen 11 månedslønner i sluttpakke, noe som gir 1,3 millioner kroner på bok. Bjørnebye hadde igjen ett og et halvt år igjen av kontrakten med Start.

Stor spillerkarriere

– Det er nærmest uutholdelig når du spiller 10 kamper uten å vinne. Intensjonen med dette er å jobbe med mennesker. Vi jobber tett mot sportslige mål. De målene har vi ikke nådd. I stedet for å stå sammen med dem, føler jeg nå at jeg står i veien, sier Bjørnebye.

37-åringen har en fortid som spiller i Elverum, Strømmen, Kongsvinger, Rosenborg, Liverpool, Brøndby og Blackburn.

– Jeg er helt overbevist om at det objektive ansvaret er mitt. Jeg er ansvarlig for at Start ikke har tatt nok poeng. Det har antakeligvis skjedd fordi jeg ikke har gjort en god nok jobb.

– Jeg har ikke lest mange aviser i dag, men jeg så en overskrift. Der stod det «Bjørnebye er ferdig». Selv om det har vært tøft, så er dette året det mest lærerike jeg noen gang har hatt.

Vil slå tilbake

– Bjørnebye er ikke ferdig, for den som måtte tro det. Bjørnebye er sterk og klar, sier den tidligere Start-treneren.

For trenerkarrieren er ikke slutt.

– Jeg var fast bestemt på å vært fotballtrener da jeg ble det, og utgangspunktet for å bli en god trener er bedre nå enn det noen gang har vært, mener Bjørnebye.

Uenighetene på møtet tirsdag skal ha dreiet seg om etterlønnsspørsmålet. Styrelsen i Start vil ikke fortelle når Bjørnebyes tillit forsvant.

– I en slik prosess så har du tillit helt til du ikke har tillit lenger, sier Mathisen.

Vurderte å gå

Også sportssjef Svein Mathisen har vurdert å gå av etter de svake resultatene.

– Jeg er selvfølgelig med og tar ansvar for dette og har selvfølgelig vurdert min egen stilling. Men etter samtaler med dem som er rundt meg i Start, har jeg bestemt meg for å fortsette.

På spørsmål om det er problematisk for Matta å fortsette i klubben så lenge han har hatt et nært og personlig forhold til Bjørnebye.

— Men jeg kan ikke flytte med Stig til Oslo... Vi har et tett og nært vennskap, men også min beslutning er tatt i samråd med klubben, sier Mathisen.

Tvedte fortsetter

Mathisen forteller til fvn.no at assistenttrener Hans Tvedte fortsetter som assistent under Bård Wiggen. Tvedte ble hentet til Start av sin mangeårige kamerat Bjørnebye direkte.

Bjørnebye hadde et møte med spillerne en time før pressekonferansen.

— Jeg har hatt et fint møte med spillerne, om prosessen, om tiden sammen og veien videre, sier Bjørnebye, som omtaler tiden i Start som "det mest lærerrike totalt i sitt liv".

— Kortversjonen når jeg skal oppsummere er at jeg har lært både som leder av mennesker og støtteapparat og klubb over deg. Det har også vært verikelser faglig. Totalt vil jeg oppsummere året som det mest lærerrike på toppnivå. Jeg ville helst vært foruten denne opplevelsen, men når du først er der er det Interessant. Da er det viktig å evaluere, være til stede, sette i gang prosesser for å gjøre noe med det. Grave ned, det gjør jeg ikke, sier Bjørnebye.

På spørsmål om han vurderte å trekke seg tildigere, svarte 37-åringen:

— Jeg pleier ikke å tenke på å trekke meg, jeg har et annet fokus, men når initativet kommer, er det naturlig at jeg er med på tankegangen. Det var forståelig at initiativet kommer, og jeg tror derfor det ble en såpass ryddig og bra og produktiv prosess, sier Bjørnebye.