PORTUGAL — ISLAND 1-1

Portugal var skyhøye favoritter mot Island, men EM-debutanten kunne gitt Cristiano Ronaldo og co en skikkelig kalddusj før tre minutter var spilt: Swansea-spilleren Gylfi Sigurdsson kom alene med Portugal-keeper Rui Patricio, men sistnevnte reddet både første og andre forsøk.

Så ble kampen som forventet med stort portugisisk presse.

Etter 21 minutter burde Portugal ha tatt ledelsen ved Nani, men headingen fra kort hold gikk rett på keeper Hannes Thor Halldorsson.

Fortjent 1-0

Fem minutter senere burde Ronaldo ha scoret, og etter 31 minutter kom omsider 1-0 ved Nani. Scoringen kom etter et strålende angrep der Andre Gomes la inn til Nani.

Dermed sto det 1-0 ved pause, noe som var fullt fortjent. Men Island var fortsatt med.

Islandsk kalddusj

2. omgang var kun fem minutter gammel da Island utlignet til 1-1, landets første mesterskapsmål gjennom tidene.

Et innlegg fra Gudmundsson på høyrekanten fant en totalt umarkert Birkir Bjarnason på bakerste stolpe, og den tidligere Viking-spilleren banket inn 1-1. Bjarnason har det siste året spilt for den sveitsiske klubben Basel.

Dette var et strålende resultat for lille Island, og et tilsvarende elendig et for Portugal. Nå ble det en forsvarskamp for det islandske laget med en rekke spillere som har vært i norsk fotball.

To kamper, to overraskelser

Island forsvarte seg heroisk og hadde overraskende bra kontroll på Portugal-stjernene. Fem minutter før slutt burde Ronaldo ha ordnet 2-1 da han fikk heade fra fem meter, men Bodø/Glimt-keeper Halldorsson var der han skulle.

– Vi gjorde akkurat som planlagt. Portugal var gode, men de slappet litt av og viste svakheter, og det går ikke mot oss, sa Aron Einar Gunnarsson.

Cristiano Ronaldo spilte sin 127. landskamp og tangerte rekorden til Luis Figo. Superstjernen prøvde å feire dagen ved å bli den første spiller med scoring i fire EM-sluttspill, men han ble stoppet av Bodø/Glimt-keeper Hannes Thór Halldórsson. Portugal hadde 27-4 i avslutninger, men fikk bare ett mål.

– Vi kontrollerte kampen, men vi manglet litt hell. Jeg håper dette ble en vekker for oss, slik at vi vinner de neste kampene, sa Nani.

Portugal dominerte stort i første omgang, men Island hadde faktisk god kontroll etter utligningen.

Nå kommer de islandske mediene til å ta av i sin hyllest, mens Portugal kommer til å våkne opp til triste avisforsider. 1-1 mot Island er uakseptabelt.

De andre lagene i gruppe F er Østerrike og Ungarn, som møttes tidligere tirsdag. Ungarn vant 2-0, også det en overraskelse.