Søndag kveld skrev Adresseavisen at Bakenga kan bli Rosenborg-spiller igjen. Det kokte i Trondheim da Bakenga før 2015-sesongen ble leid ut til Molde fra belgiske Brugge.

«Drep Bakenga», skrev en mann på Instagram før RBKs kamp mot Molde i september i fjor.

Mushaga Bakenga er aktuell for en overgang til Rosenborg. Foto: ERIK BIRKELAND

Nå kan altså 23-åringen være på vei tilbake til Rosenborg. Kan det gå bra?

«Vis deg aldri mer»

Azar Karadas sin overgang fra Brann til Rosenborg i 2002 skapte opprørstilstander i Bergen. «Du skal dø» sto det skrevet med ketchup i snøen utenfor leiligheten hans da han kom hjem etter en tur til Trondheim der han hadde hilst på sine nye lagkamerater. Det lå også lapp i postkassen med beskjeden «Vis deg aldri mer».

BRANN-FANSENS MARERITT: Azar Karadas i Rosenborg-drakt var Brann-fansens største mareritt. I 2002 skjedde det. Da Azar det året var med på RBK-laget som slo Brann 3-2 i Bergen ble han pepet ut i samfulle 90 minutter. Foto: NTB scanpix

– Det var litt kjedelig. Jeg trodde bergenserne holdt seg for gode til sånt. Jeg var forberedt på hets, men ikke at det skulle gå så langt, uttalte Karadas til Bergens Tidende.Tiden leger alle sår, heter det. Etter opphold i Benfica, Portsmouth og Kaiserslautern vendte Karadas tilbake til Brann i august 2007. «Vi hatet deg så mye, fordi vi elsker deg så høyt», het det på et Brann-banner.

Og for en tilbakebetaling Karadas skulle gi Brann-fansen. Superinnbytteren avgjorde med to sene mål mot Lyn i oktober det året, og Branns første seriegull på 44 år var så godt som i boks.

Karadas er nå inne i sin tredje periode som Brann-spiller. At han en gang valgte fienden ser nå ut til å være glemt av de fleste.

NOE SOM SKURRET: Det var noe som skurret da Yann-Erik de Lanlay spilte MOT Viking på Lerkendal i fjor høst. Her i duell med Vikings André Danielsen. Foto: NTB scanpix

«Fått mye dritt»

Yann-Erik de Lanlay var Vikings juvel. Han skulle ta siddisene tilbake mot gamle høyder. Derfor var det særdeles upopulært da han sommeren 2015 signerte for storebror Rosenborg.

– Jeg er Viking-gutt. Viking er klubben i mitt hjerte. Men jeg har en drøm om å spille i utlandet og på landslaget, og da er Rosenborg en fin mulighet for meg, uttalte De Lanlay etter overgangen.

Han ble beskyldt for å svikte både Viking og supporterne. Han fikk slengt «Judas» etter seg. På Facebook haglet det med hatmeldinger.

HATSK STEMNING: Sol Campbell fikk alt annet enn en hjertelig velkomst da han var tilbake på White Hart Lane som Arsenal-spiller i november 2001. Foto: Reuters / NTB scanpix

– Jeg har fått mye dritt, uttalte De Lanlay.Så er spørsmålet om han noen gang vender tilbake til Viking.

«Det ultimate forræderi»

Også internasjonalt har det vært en rekke eksempler på spilleroverganger som nærmest har ført til opptøyer.

JUDAS-BALLONGER: Dette var velkomsten Sol Campbell fikk av Tottenham-fansen i november 2001, da Campbell vendte tilbake til sin gamle hjemmebane som Arsenal-spiller. Foto: Reuters / NTB scanpix

I 2001 gikk Sol Campbell fra Tottenham til erkerival og hatklubb nummer én, Arsenal. Ikke nok med det: Tottenham fikk ikke et pund ettersom kontrakten var utløpt.«Det ultimate forræderi», lød beskrivelsen fra Tottenham-fansen. Campbell mottok flere drapstrusler. Og han vendte aldri tilbake til Spurs.

Nick Barmby ga seg selv status som evig hatobjekt for Everton-fansen da han i år 2000 kunngjorde at han gikk til erkerivalen Liverpool. Ikke siden 1959 hadde en spiller gått fra Everton til Liverpool.

Det ble også ramaskrik i Glasgow i 1989 da Maurice «Mo» Johnston skrev under for Rangers. Han ble dermed den første katolske storspilleren i klubbens 116-årige historie. Johnston hadde tidligere spilt for Celtic før han prøvde lykken noen år i franske Nantes.

Alt lå til rette for et comeback i Celtic. Så kom Rangers på banen og tilbød mer i lønn. Celtic-fansen var i harnisk, og det samme var store deler av Rangers-tilhengerne. De ville ikke ha en katolikk og tidligere Celtic-mann på laget. Skjerf ble brent og sesongkort ble levert tilbake i protest.

Akkurat det skjer neppe dersom Mushaga Bakenga blir RBK-spiller igjen.