EM-kvartfinale mot vertsnasjonen Frankrike. At det er den største kampen i islandsk fotballhistorie er det ingen tvil om.

Man skulle derfor kanskje tro at det var nerver og uro som preget Lars Lagerbäck, Heimir Hallgrímsson og Aron Gunnarsson da de lørdag kveld møtte pressen på Stade de France.

Det var det på ingen måte. Heller tvert imot.

Tanken på å møte hjemmenasjonen på det mektige stadion i Saint-Denis ser faktisk ut til å gjøre den islandske leiren roligere.

— Det er ingen tvil om at det er den største kampen i islandsk fotballhistorie, og vi blir bare mer og mer vant til disse kampene. Hindrene virker mindre etter hvert som turneringen skrider frem. Nå blir vi bare roligere og roligere for hver kamp. Jeg sier hele tiden at du ikke har sett det beste av Island ennå, sa trener Hallgrimsson, med den største ro og selvfølgelighet.

LES OGSÅ:

Sensasjon

Seieren over England i åttedelsfinalen fikk hele Fotball-Verden til å stoppe opp og måpe i beundring og fascinasjon. Skulle også Frankrike bli slått ut, og øynasjonen med 330 000 innbyggere ta seg til semifinalen, vil det være en av de største sensasjonene i fotballhistorien.

Mens norsk fotball strever med å finne ut hvordan man skal ta seg til det første mesterskapet siden 2000, blir det islandske eventyret bare mer imponerende av at ti av spillerne i troppen spiller eller har spilt i norsk fotball.

Fire av dem, Hannes Thor Haldorsson, Birkir Már Sævarsson, Birkir Bjarnason og Jón Dadi Bödvarsson er attpåtil i startoppstillingen.

Nå er det bare Halldorsson (Bodø/Glimt), Ingvar Jónsson (Sandefjord) og Eidur Smári Gudjohnsen (Molde) som denne våren har hatt norsk postadresse, men de nordiske forbindelsene blir forsterket ytterligere ved at syv i troppen til daglig holder til i svensk fotball, mens to tjener til livets opphold i Danmark.

LES OGSÅ:

Struktur gir tro

Så hvordan jobber man mentalt med en tropp som er vant til å spille mot mye svakere motstand enn det de nå møter i avgjørende kamper i et EM-sluttspill?

— Det er en prosess som startet da vi tok over laget. Det startet med at vi snakket mye om hvordan du vinner kamper i fotball, alle som spiller på dette nivået vil vinne. Det mentale har vi jobbet mye med hele tiden, sier Lars Lagerbäck på spørsmål fra Aftenposten om hvordan han har angrepet dette.

Også på denne pressekonferansen ble det en del snakk om hva som er god fotball. For den islandske leiren er det et honnørord når de sier at de spiller "enkel" fotball. Enkelte har kritisert laget for å spille kjedelig. For Lagerbäck og Hallgrimsson er det å være godt organisert og spille direkte helt sentralt i det å skulle lykkes med det islandske laget.

Svensken mener det også mentalt er mye å hente på å være godt organisert, ikke bare taktisk.

— Om et lag er godt organisert og vet hva det skal gjøre ute på banen, da bygger det også opp selvtilliten. Et godt organisert lag har god selvtillit, og faller sjelden sammen, sier Lagerbäck videre om hvordan et lag med dårligere individuelle ferdigheter kan tro på seier mot et lag med klart bedre ferdigheter.

LES OGSÅ:

Tror på nytt mirakel

Hallgrimsson sier det ikke er noen tvil om at det franske laget har bedre individuelle ferdigheter. Til daglig spiller de franske i flere av de største klubbene i Europa, mens de fleste av de islandske har en mye mindre glamorøs hverdag. Likevel tror mannen som også jobber som tannlege at det er Island som kan gå seirende ut av duellen.

— Det som er spesielt med Island er lagånden og karakteren hos spillerne. Vi er bedre på de områdene. Laget vet hva som er dets identitet, og vi spiller etter den identiteten, sier han.

Også kaptein Gunnarsson virker sterk i troen på at det er mulig å ta seg helt til semifinalen. Han bor til daglig i Cardiff, og lot seg imponere av hva det walisiske laget fikk til mot Belgia fredag. Det ville gitt utrolig høy odds i forkant av turneringen om man tippet på Island og Wales i semifinale.

— Om vi ikke har troen er det ikke noe vits i å være her. Vi har kjempet hardt for å komme hit hvor vi er, og vi vil fortsette med det, sier han.