7. mai 2006: Rosenborg – Sandefjord. RBK vinner 3-1 foran 15 897 tilskuere, og går en sommer i møte hvor det aldri er under 16.000 på kamp, og flere ganger over 20.000. Både i 2007 og 2008 – som ender i femteplasser – er det også 18-20.000 på plass, og i seriestarten i år har RBK 18.000 i snitt på de to første kampene.

19. april 2009: Rosenborg-Odd. Kampen ender 1-1, med «bare» 15 903 på tribunen. Ingen krise mot et middels lag. Men med tanke på at RBK har budsjettert med 20.000 på hver seriekamp, i et budsjett som fra før inneholder mørkerøde tall, merkes det allerede på lommeboka. Klubben regner med 45 millioner kroner i inntekter fra serie og cup i år, men på de tre første kampene har det vært 8000 færre på tribunen enn forventet.

– Vi skulle ønsket at det hadde vært mer folk på kampene til nå, medgir RBK-leder Nils Skutle overfor Adresseavisen.

– Samtidig har det ikke vært tradisjon for høye tall på Lerkendal tidlig i sesongen, slik at vi er rimelig godt fornøyd med de to første kampene. Men jeg hadde håpet at det kom flere mot Odd, sier han.

1,5 millioner i minus til nå

I fjor tjente RBK 34 millioner på billettsalg til serie— og treningskamper. Med snaut 19 000 tilskuere i snitt, og 13 runder, betydde dette inntekter på i overkant av 2,6 millioner per kamp i gjennomsnitt.

I år er det to hjemmekamper mer (16 lag), samt at cup også ligger i budsjettet. Derfor vil tallet stige fra de 34 som ble resultatet i fjor. Men på langt nær nå de 45 millionene RBK har budsjettert med, om ikke stadion snart fylles. Legger man snittallet fra i fjor til grunn, har antall tilskuerne til nå utgjort i overkant av 1,5 millioner kroner i minus. Dette etter at storoppgjørene mot Vålerenga og Brann er unnagjort, samt at Odd-kampen ikke gikk på riksdekkende TV, og dermed kunne fungert som lokkemiddel for å gå på stadion.

Fortsetter utviklingen, kan RBK dermed tape godt over syv millioner kroner brutto, i forhold til budsjettet.

– Kan ikke vente til jul

– Vi er etter per i dag, men håper at det stabiliserer seg. Det handler om hele tiden å jobbe hardt for å få folk til stadion, og gjennom den nye familieparken og bedrede fasiliteter generelt, har vi tro på at flere kommer etter hvert. I tillegg er viktig at vi holder tabellposisjonen, og at spillet er bra, sier Skutle.

– Er det aktuelt å justere ned budsjettet?

– Vi vedtok et tøft budsjett. Nå kommer vi til å følge dette løpende, og se hvordan det går. Men finanskrisen rammer alle, og vi kan ikke vente til jul med å ta konsekvensene dersom utviklingen fortsetter, svarer lederen.

RBK har fremdeles igjen attraktive motstandere på Lerkendal. Samtidig venter også lag i bunnsjiktet av serien og 16. mai-kampen, som pleier å være fullsatt uansett motstander, går i år mot rival og serieleder Molde.

– Slik det ser ut akkurat nå er det sannsynlig at vi havner noe under budsjett. Men vi har en langsiktig plan med stadion. Det tok tid for oss å gå fra 12.000 til 20.000. Da må vi være tålmodige med at det kan ta tid med å få stabilisert dette, også, sier Skutle.