I dag sparkes VM i gang i Tyskland. Over 73.000 mennesker vil finne veien til Olympiastadion i Berlin for å følge vertsnasjonens åpningskamp mot Canada.

I Norges tropp finner man hele fem Arna-Bjørnar-spillere: Maren Mjelde, Madeleine Giske, Ingrid Ryland, Erika Skarbø og Kristine Hegland. For halvannen uke siden møtte Norge tyskerne til treningskamp i Mainz. Da fikk jentene et tydelig signal om at de vil bli gjenstand før større oppmerksomhet denne sommeren enn noen gang før.

— Voksne tyske menn var ute etter autografene våre. De kom med klistremerkebøkene sine og ba oss signere, ler Mjelde.

Fanpost

Klistremerkebøkene hun snakker om, blir utgitt av Panini, og har vært svært populære i forbindelse med mesterskap for herrer. Nå er de for første gang lansert i forbindelse med et kvinnemesterskap. I Tyskland er det første opplaget på 4,5 millioner pakker revet bort.

Ingrid Ryland innrømmer at hun nok kommer til å bruke noen euro på hefte og merker.

- Jeg må jo nesten det. Jeg er ikke kommet med blant merkene av de norske spillerne, men jeg vil ha bildet av Maren og de andre, smiler Ryland, som var blant de tre siste som ble tatt ut i den norske troppen.

Etter at Arna-Bjørnar deltok i en innendørsturnering i Bielefeld i januar, opplevde 22-åringen for første gang å få fanbrev i postkassen.

— Tyskere sendte bilder som de skulle ha signert, og la ved konvolutt og frimerker. Men jeg har helt glemt å sende det tilbake, kommer Ryland på, og får et lite innfall av dårlig samvittighet.

Første kamp onsdag

Norge spiller sin første kamp mot Ekvatorial-Guinea onsdag. Siden venter de mer kjente nasjonene Brasil (neste søndag) og Australia (onsdag 6. juni). Mjelde er den eneste av Arna-Bjørnar-spillerne som regnes som et sikkert kort i startelleveren. Landslagssjef Eli Landsem har gjennom flere år valgt Arna-jenten som en av midtstopperne.

— Jeg har spilt veldig mange kamper på rad, og gjort det bra. Målet er å spille alt i VM, noe annet vil være skuffende, fastslår Mjelde.

Madeleine Giske har startet de to siste treningskampene, og fått gode tilbakemeldinger fra Landsem. 23-åringen kjemper med Røas Lene Mykjåland om plassen som offensiv midtbanespiller.

- Vi skal spille tre gruppekamper på én uke, og alle de offensive spillerne vil nok få sjansen. Da er det bare å gripe den, sier Giske.

Stabæks Ingrid Hjelmseth virker å være et førstevalg mellom stengene, slik at Erika Skarbø i utgangspunktet må belage seg på en plass på benken. Der regner også Ryland og Hegland med å sitte, i hvert fall i starten av mesterskapet.

— Jeg satser på å være så god jeg kan, og ønsker selvsagt å få spilletid, sier hun.

Blant de yngste

For alle bergensjentene betyr landslagsoppdrag at de får andre roller å fylle i et lag enn de er vant med fra hverdagen.

— I Arna-Bjørnar er vi de eldste og får et stort ansvar, på landslaget er vi blant de yngste og kan lære av de eldre, sier Mjelde.

Samlingene med landslaget er også kjærkomne avkoblinger fra hverdagen på andre måter.

— Jeg studerer på heltid, og har alltid eksamenstid når vi har fri fra fotballen. Om sommeren har jeg måttet jobbe. Det å komme på A-landslaget, betyr at du får litt pengestøtte slik at man kan jobbe litt mindre, sier Ryland.

- Du får kjenne på hvordan det er å være profesjonell. Når man er på tur med landslaget, kan man hvile så mye du vil mellom treninger og kamper. Det er deilig, sier Mjelde.

Da får det våge seg at de må skrive noen ekstra autografer.