Preben Gløersen (26) fra Oslo blogger om Brasil og brasiliansk fotball.

Det er mange store spørsmål her i livet. Ett er hvorfor Brasil ikke har en bedre midtspiss til VM.

Preben Gløersen blogger under fotball-VM.

I likhet med 2002-laget består årets Brasil-tropp av en blanding av erfaring og talent. Trener Scolari har lykkes med en foryngelsesprosses hvor alderssnittet nå er noe lavere enn i Sør-Afrika for fire år siden, da Brasil hadde mesterskapets eldste tropp. Likevel er det noen faremomenter som muligvis kan føre til at brasilianske fotballfans setter sine pão de queijo-boller i halsen. Brasil kom til fjorårets Confederations Cup med lave forventninger og spillere i form, og de tok ledelsen i alle turneringens kamper. Nå må laget leve med et favorittstempel, selv om sentrale spillere som Paulinho, Oscar og J ú lio C é sar ikke har hatt sine beste sesonger og det å havne under setter krav til det noen hevder er en relativt uprøvd plan B.

Brasil har dermed bruk for en målgjører på topp i 4-2-3-1— eller 4-3-3-formasjonen.

Kjente spisser som har gitt Scolari store titler tidligere inkluderer Jardel, som i forbindelse med en kamp i Japan trodde den utstrakte bruken av Mitsubishi og Toyota-kjøretøy innebar at landet bare hadde importerte biler, og Ronaldo, som hilste den Japanske VM-mottakelseskomiteen på Tokyos flyplass i 2002 med å lage smale øyne.

Ser man nå på listen over spillere med brasiliansk pass i de større europeiske ligaene som har gjort seg bemerket som målgjørere i 2013-2014-sesongen, er det bare ett navn som peker seg ut. Problemet er at den tidligere smuglergods-kureren Diego Costa har valgt å spille for Spania.

Scolari sverger i mangelen på andre alternativer til Fred. John Carews tidligere lagkamerat i Lyon, som har klaget mye på at bilen hans ikke går fort nok, hadde en god Confederations Cup med fem mål i fjor og viste at han kan være mer enn en distraksjon for motstanderne. Men spissen som har vært skadet ni ganger de siste fem årene var ute i seks måneder frem til slutten av februar i år, og selv om hans spill den siste tiden har vært solid har det ikke vært spektakulært.

Brasil hadde derfor hatt bruk for en annen spiller i starten av tredveårene, nemlig ”O Emperador” (keiseren) Adriano.

Fra fattigdom i den kriminalitetsbelastede favelaen Vila Cruzeiro, ikke langt fra Rios internasjonale flyplass, gikk Adrianos ferd via Flamengos ungdomssystem til de store internasjonale arenaene. Han var en del av Inter Milan-laget som vant den italienske ligaen fire ganger på rad mellom 2005 og 2009. I Copa Am é rica 2004 og Confederations Cup 2005 var han toppscorer og turneringenes beste spiller, og hans dominans over forsvarspillerne fortonet seg som om kuer skulle løpt om kapp med hestene på hippodromen i Rio.

Men å heie på Adriano er en humpete øvelse. Den ene dagen er det som at han tar deg med opp på toppen av Brasils høyeste fjell Pico da Neblina 2994 meter over havet akkurat i tide for å se soloppgangen over Amazonas. Den neste dagen gir han deg en hodepine på linje med den du får når du alt for raskt drikker en iskald açaí-smoothie fra den samme regnskogen.

Avskjeden med Inter Milan i april 2009 kom som en konsekvens av lengre tids dårlig form knyttet til farens død, depresjon, vektproblemer, alkoholkonsum og manglende oppmøte på trening. Desember samme år var plutselig Adriano avgjørende for at over 30 millioner flamenguistas kunne feire Flamengos første seriemesterskap siden Zicos dager i 1983. > Han har truet fotografer, vært involvert i en utilsiktet skyteepisode utenfor en nattklubb i Rio og fått førekortet inndratt på bakgrunn av mistenkt fyllekjøring

Siden har det stort sett bare gått én vei. Roma beholdt ham i fem kamper, Corinthians i fire.

Han har truet fotografer, vært involvert i en utilsiktet skyteepisode utenfor en nattklubb i Rio, fått førekortet inndratt på bakgrunn av mistenkt fyllekjøring og noe heldig sluppet unna tiltaler knyttet til hans kontakt med noen av Rios større narkotikabaroner.

Så, i januar i år fikk keiser Adriano, etter over 20 måneder ute av spill, nye klær i form av Série A-klubben Atlético-PRs rød- og svartstripete drakt. Det ble til og med snakket om en ambisiøs plan for å bli klar til VM på hjemmebane. Drømmen varte i fire kamper.

I midten av april ble kontrakten brutt. Adriano hadde prioritert nattklubbkonsert med den populære funkartisten Anitta over trening, og bekreftet oppfattelsen av at han har mistet sitt keiserdømme på fotballbanen. For der Napoleon møtte Waterloo, Cæsar møtte Brutus og Commodus (i følge Hollywood) møtte Russel Crowe, har keiser Adriano møtt seg selv og livet. Og i denne kampen kan selv de på tronen få tommelen ned og bli kastet til løvene.