Manchester United's Wayne Rooney, waits on the center of the pitch after Athletic Bilbao scored during their Europa League second leg, round of 16 soccer match, at San Mames stadium in Bilbao northern Spain, Thursday, March 15, 2012. (AP Photo/Alvaro Barrientos) Foto: Alvaro Barrientos
Athletic Bilbao's Fernando Llorente, second left, celebrates his goal after he scored against Manchester United during their Europa League second leg, round of 16 soccer match, at San Mames stadium in Bilbao northern Spain, Thursday, March 15, 2012. (AP Photo/Alvaro Barrientos) Foto: Alvaro Barrientos

Athletic Bilbao-Manchester United 2-1 (5-3 sammenlagt):

Det skulle være grei skuring for Sir Alex Fergusons menn å ta seg videre fra en mesterligagruppe bestående av seg selv, Basel, Benfica og Otelul Galati.

Det gikk ikke.

Manchester United var også greie favoritter da Atletic Bilbao ble trukket som motstander i åttedelsfinalen i Europaligaen.

(Artikkelen fortsetter)

KUNNE JUBLE: Athletic Bilbao var fullstendig overlegne mot Manchester United i kveld. (Foto: Scanpix)

Men spanjolene – som ligger helt nede på sjuendeplass i La Liga – var suverene over to kamper mot det engelske mesterlaget.

— Dette er mer enn noe annet en skuffelse. Vi spilte ikke på vårt beste i mesterligaen og nå er vi ute av europaligaen, konstaterte Manchester United-manager Alex Ferguson.

I kveldens kamp på Estadio San Mames fikk United en real fotballeksjon av det lekne hjemmelaget.

For 2-1-seieren til Athletic Bilbao var ikke et mål for lite. Hjemmelaget sløste til tider med sjansene - og tro det eller ei; Manchester United var faktisk effektive da laget endte med én scoring i kveld.

— Athletic Bilbao var bedre i alle spillets faser. De var ekstremt gode, og den variasjonen de hadde i spillet var så mye bedre enn Uniteds. Det var skremmende å se at det var så stor forskjell, sa den tidligere Manchester United-spilleren Henning Berg i TV 2s studio etter kampen.

Llorente-perle satte stemningen

Spanjolene hadde 3-2 å gå på etter den overraskende seieren på Old Trafford i den første kampen, og etter 13 minutter i kveld kunne det blitt riktig så vanskelig for Manchester United.

Iker Muniain fikk ballen rundt straffemerket, og sto merkelig alene. Han avsluttet godt, og traff stolperoten nede til høyre for David De Gea. Returen havnet i føttene på en upresset Oscar De Marcos, som sleivet foran åpent mål.

Til manager Marcelo Bielsas store fortvilelse på benken.

Men han skulle få noe å juble for bare ti minutter senere. Fernando Llorente var mottaker av en nydelig crossball, men i stedet for å ta ned ballen på hjørnet av sekstenmeteren fyrte han løs med utsiden av høyrefoten og smekket ballen til høyre for en De Gea i full strekk.

Til 1-0 for hjemmelaget i kampen – og 4-2 totalt.

– Vi kan ikke klage. I første omgang slapp vi inn et veldig billig mål, som var det aller verste som kunne skje. Det er utrolig at vi slapp inn et mål som det, sier manager Ferguson til Channel Five.

Minutter senere fikk Ryan Giggs muligheten til å sende United tilbake i kampen om avansement. Ashley Young slo et fantastisk innlegg, og Giggs sto upresset på bakerste. Headingen gikk imidlertid i hodet på en Athletic-forsvarer og over mål.

Like før pause måtte landslagsspilleren Llorente gå av banen, noe som burde kunne gi Manchester United et håp om avansement.

Hjemmelaget fortsatte presset

Men andre omgang startet med følgende utgangspunkt: United måtte score tre ganger for å ta seg videre i Europaligaen – og det var fint lite som tydet på det ved hvilen.

Åtte minutter ut i den andre omgangen kunne det gått fra vondt til verre. Høyreback Andoni Iraola tråklet seg gjennom United-forsvaret på spektakulært vis, men da han satte bredsiden til for å plassere ballen i mål ved stolperoten ble han for upresis og satte ballen til side for mål.

Like etter fikk innbytter Gaizka Toquero muligheten, men også hans avslutning bommet på målet.

I det hele tatt var det hjemmelaget som styrte alt av spill, mens United ble presset voldsomt de gangene de selv hadde ballen.

Men selv med spillere som Danny Welbeck, Javier Hernandez og Paul Scholes på benken valgte United-manager Alex Ferguson å sette inn Chris Smalling og talentfulle Paul Pogba da han skulle gjøre sine første bytter en halvtime før slutt – et tydelig tegn på at han hadde begynt å tenke på helgens seriekamp i stedet for å jakte på avansement.

Og bare minutter etter fikk Athletic Bilbao en fortjent scoring. Toquero vant innbytterduellen mot Smalling i United-feltet, og ballen havnet hos Oscar De Marcos, som hamret ballen i mål.

Rooney fikk applaus

Hjemmelaget fikk flere muligheter til å øke ledelsen – uten å lykkes.

Og fullstendig ut av intet fikk United reduseringen da Wayne Rooney knallet til fra distanse, og sendte ballen i vinkelen ti minutter før slutt. Så pent at selv hjemmefansen applauderte engelskmannen.

Vanlig United-kutyme ville vært å pøse på videre i jakten på å snu kampen – men ikke i kveld.

I kveld var Athletic Bilbaos kveld, og De Marcos kunne ha punktert kampen fullstendig da han fikk avsluttet fra skrått hold i feltet. Avslutningen gikk imidlertid til side for mål.

Men laget trengte ikke mer i kveld. Kampen ebbet ut med 2-1-seier - og Athletic Bilbao er videre i Europaligaen.